AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Daha özgürlükçü vizyon

Avrasya ülkelerinden din adamlarını buluşturan ve yeni açılımlar sunan İslam Şurası'nda, 'İslam'ı doğru yaşayan, değerlerine, düşünceye, özgürlüğe, eğitime ve kadına önem veren bir toplum modeli' öneriliyor.

Ortak mirasın hatıralarını gezdiler
Avrasya İslam Şurası'nın 33 ülkeden gelen katılımcıları daha sonra Topkapı Sarayı'nı gezdi. Müze Müdürü Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın bizzat rehberlik yaptığı din ve bilim adamlarından oluşan heyet, özellikle "mukaddes emanetler" bölümüne ilgi gösterdi. Müze gezisi sırasında heyet için Mehteran ekibi de bir konser verdi.

  • RECEP YETER / İSTANBUL
    Diyanet İşleri Başkanlığı'nca bu yıl 6.sı düzenlenen ve 33 ülkeden 50'nin üzerinde Müslüman aydının katıldığı Avrasya İslam Şurası, İslam dünyasına yeni açılımlar getiriyor. Avrupa ve Balkan ülkelerinde Hristiyanlarla birlikte yaşayan Müslümanların temsilcilerinin tecrübeleriyle ışık tuttuğu Şura, dinini bilen, özgürlükçü, değerine, kimliğine ve düşüncesine sahip çıkan Müslüman yetiştirmek için vizyon sundu.

    Yeni Şafak'ın nabzını tuttuğu Şura'nın dün gerçekleştirilen ikinci oturumunda "Osmanlı'dan Türkiye Cumhuriyeti'ne Din, Kültür ve Kimlik'' konusu ele alındı. Oturuma başkanlık eden İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı'nın, önümüzdeki yıllarda gerçekleştirilecek olan Şura'lara kadınların daha fazla katılımının olması yönünde öneride bulunması dikkat çekti.

    Düşünce özgürlüğü olmazsa olmaz

    Başbakan Başdanışmanı Büyükelçi Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu (solda) şurada yaptığı konuşmada, "İslam dünyasının problemleri aşabilmesi için öncelikle düşünce özgürlüğünü benimsemesi" gerektiğini söyledi.
    Oturumda söz alan Başbakanlık Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, küresel gelişmeler ve bölgesel istikrarsızlıklar yaşanırken, İslam dünyasının da kendi içinde birçok problem yaşadığını belirterek "İslam dünyasının kendi içinde doğru muhasebe yapabilmesi için olmazsa olmaz şart, düşünce özgürlüğü. Eğer bir ülkede, bir toplulukta hür bir düşünce dile getirilemiyorsa, hiçbir problem çözülemez." dedi.

    Sorumluluğumuzun farkında olmalıyız

    Davutoğlu, şöyle dedi: "İstanbul hala merkezdir ve merkez rolü oynamak zorundadır. Bunu şunun için söylüyorum. Bir sorumluluğumuz var ve bu sorumluluklardan kaçamayız. Bu sorumluluklarla yüzleşmemiz lazım." Avrasya İslam Şurası'nın 6 alanla ilgili yeni bir misyon tanımlaması gerektiğini de ifade eden Davutoğlu bunları şöyle sıraladı: "Osmanlı'nın kültürel mirasının sonuna kadar muhafaza edilmesi, Orta Asya ve Avrasya derinliğindeki coğrafyada din eksenli kültürel kimlik problemlerinin giderilmesi için eğitim ve kültür kurumlarının oluşturulması, Avrupa ülkelerindeki Müslüman azınlıkların asimile olmadan yaşadıkları topluma entegre olmalarının sağlanması, Avrasya coğrafyası dışındaki diğer Müslüman ülkelerde (Afrika ve Arap ülkeleri) İslam dünyasının bütünlüğünü koruyan tedbirlerin gündeme getirilmesi, Japonya, Çin ve Latin Amerika gibi ülke ve bölgelerde İslam'ın ''muhtemel bir tehdit'', Müslüman'ın da ''muhtemel bir terörist'' olarak görülmemesi için özel projeler geliştirilmesi."

    Eren: Akil Adamlar Komisyonu kurulsun

    Tataristan Müftüsü Osman İshakov ise müslümanların yaşantılarıyla müslüman olmayanlara örnek olması gerektiğini belirterek, özellikle kadınların eğitimine daha fazla önem verilmesini istedi. İslam Tarih Sanat ve Araştırma Merkezi (IRCICA) Başkanı Halit Eren ise yaptığı konuşmasında , Müslümanlarla ilgili çıkacak problem ve ihtilafları çözmek üzere Avrasya Şurası bünyesinde ''Akil Adamlar Komisyonu'' kurulmasını önerdi.

    MÜSLÜMANLARIN SORUNU TEMSİL

    Başbakanlık Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, İslam dünyasının bir temsil sorunu olduğunu belirterek, köydeki imamdan, müftülere kadar, din adamlarının temsil kabiliyetinin olması gerektiğini vurguladı. Diyanet İşleri Başkanlığı için yarış yapıldığını örnek gösteren Davutoğlu, ''Bu makamlar, mücadele edilerek elde edilecek makamlar değildir. Kendilerine teklif edildiği zaman reddedenlerin gelmesi gereken makamlardır. Bu makamlar bir rant, statü, mevki makamı haline geldiği zaman, anlamını kaybeder. Bugün İslam dünyasının doğru temsilcilere ihtiyacı var. Hem ulusal, hem de küresel düzeyde. O zaman biz çok daha güçlü olarak sesimizi çıkartabiliriz.'' diye konuştu. Davutoğlu, "Bizim süratle İslam dünyasının temsil problemini çözmemiz lazım'' dedi.

    'TURİST GİBİ GEZİP GİTMEMELİYİZ'

    Balkanlardaki Müslümanları temsilen Türkiye'ye gelen din adamlarından Sırbistan-Karadağ İslam Meşhiyatı Başkanı Rıfat Feyiziç, gazetemize yaptığı açıklamada din adamlarının bu Şura'ya turist gibi gelip gitmemeleri gerektiğini vurgulayarak, "Buradan ülkemize mutlaka önemli birikimler götürmemiz gerekiyor" dedi. Hıristiyan bir ülkede yaşayan Müslümanlar olarak, dünyada yaşanan gelişmelerden sonra bazı zorluklarla karşı karşıya bulunduklarının altını çizen Feyiziç, "Müslümanların hayatı için başka gözle bakıyorlar. İstediğimiz şeyleri pek eskisi gibi alamıyoruz. Ama İslam'ı önce Müslümanlara sonra da gayri müslimlere anlatmamız gerekiyor" dedi. Bu noktadaTürkiye'nin rolünün çok önemli olduğunu vurgulayan Feyiziç, "Balkanlarda özellikle aktif olmamız gerekiyor" dedi.

    Ortak mirasın hatıralarını gezdiler

    Avrasya İslam Şurası'nın 33 ülkeden gelen katılımcıları daha sonra Topkapı Sarayı'nı gezdi. Müze Müdürü Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın bizzat rehberlik yaptığı din ve bilim adamlarından oluşan heyet, özellikle "mukaddes emanetler" bölümüne ilgi gösterdi. Müze gezisi sırasında heyet için Mehteran ekibi de bir konser verdi.



  • 7 Eylül 2005
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED