AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
K Ü L T Ü R
Seksen yılda
devr-i edebiyat

Roman ve şiirin yanısıra, hemen her türde eser veren Attila İlhan'ı yazar ve şairlere sorduk. Siyasi kimliğini dışarıda tutmak kaydıyla konuşanlar onu 'büyük bir şair' olarak nitelerken eleştirmekten de geri kalmadılar.

  • ELİF YILDIZ
    1925 İzmir Menemen doğumlu olan şair-yazar Attila İlhan 80 yaşında. İlk şiiri 1941 yılında yayınlanan İlhan, şairliğinin ilk on yılında İkinci Dünya Savaşı'nın Avrupa'yı saran bezginlik çöküntülerini gergin bir duygusallık içinde yansıtan destansı şiirler yazdı. 1955'ten sonra toplumcu gerçekçilikten kopmaksızın artistik abartmalarla tek insanın duygu dünyasını işledi. Aynı gerilim, benzetmelerle zenginleştirilmiş, kendine özgü söz dizimi olan romanlarına da yansıdı. Yazdığı senaryolarda Ali Kaptanoğlu adını kullanan, roman ve şiirin yanısıra gezi notları ve deneme-anı türünde kitaplar da yayınlayan Attila İlhan'ın edebiyatımızdaki yerini şair ve yazarlara sorduk.

    İsimleri biz de mahfuz olan bazıları, kendisini sevmedikleri gerekçesiyle görüş vermediler. Verenlerden şair Bahadır Bayrıl, onun siyasi arenadan çekilerek şiirlerine yoğunlaşmasını arzu ettiğini; Buket Uzuner, İlhan'ın şairliğinin siyasal kimliği dışında değerlendirilmesini istediğini; Seyhan Erözçelik 'Şiirinin önemli olduğunu buna rağmen dikkatli okunması gerektiğini' söyledi. İhsan Deniz, İlhan'ın şiirlerini 'ruh planında zemin bulamamış ve derinliksiz' olarak nitelendirirken İsmet Emre, şairin Osmanlı şiirinin aşağılandığı bir dönemde aruz veznini kullanma cesareti gösterdiği için kutlanması gerektiğini savundu. Ahmet Kekeç İlhan'ın romanlarını anmak bile istemezken Adnan Özer, aynı romanları 20. yüzyıl klasiği olarak nitelendirdi.

    Şairlere artık şairlik yetmeli!

    BAHADIR BAYRIL / Şair: "Attila İlhan'ın edebiyat'a dair bakışının hayli eski moda olduğunu düşünürüm. Şiir'e dair birçok önermesinin de yeniden düşünülüp, sıkıca elenip, yeniden kavramsallaştırılması gerektiğine inanırım. Kısacası politik-ideolojik düzlemde Attila İlhan ile bir akrabalığım yoktur. Bütün bunlara rağmen, onun önemli bir şair olduğunu bilirim, şiirlerini severim ve ustalarım arasında rahatlıkla sayarım. Ya da bir başka popüler deyişle Attila İlhan 'şiiri' her zaman benim 'TOP 10'unumda yer alan bir şiirdir. Şairlere artık şairlik yetmeli!. Doğrusu bu..."

    Teşbihi marksist imge kuramı sanıyor

    AHMET KEKEÇ / Yazar: "Attila İlhan, bazı egzantrik uçmalarını saymazsanız ("teşbih"i "marksist imge kuramı" sanmak gibi) iyi bir şairdir. Son yirmi yıldır dişe dokunur bir şey üretmedi ama, iyi şair sıfatını ilk dönem ürünleriyle fazlasıyla haketmişti zaten. Romanlarını anmak bile istemem. Düşünür ve romancı Attila İlhan'daki "halaskâran ruh" hep rahatsız etmiştir beni. Düşünür Attila İlhan'ın "Hangi Batı"sı ise, abartmasız, kendi alanındaki en iyi çalışma... Ondaki sorun, bence, neyi (hangi düşünceyi) temellük edeceğini bilememesi. Sonuçta iyidir. Severiz."

    Metafor sağnaklarını hülyayı samanyoluna çevirebilen bir sihirbaz

    BUKET UZUNER / Roman ve Öykü yazarı: "Attila İlhan yalnızca kendi kuşağını değil, sonraki iki kuşağı da şiirleri ve romanlarıyla etkilemiş Türk Edebiyatı'nın en önemli ustalarından biridir. Düşüncelerini, siyasi duruşunu beğenir ya da beğenmezsiniz, ama şiirlerine kayıtsız kalamazsınız. Attila İlhan'ın şiir ve romanları popüler edebiyatın ciddi ve sanatsal olacağının da en önemli örneklerindir. O, şiirlerinde Türkçe metafor sağanaklarını hülyalı samanyoluna çevirebilen bir sihirbazdır."

    Osmanlı şiiri aşağılanırken aruz veznini kullanacak kadar cesaretliydi

    İSMET EMRE / Yeni Türk Edebiyatı Uzmanı: "Yakın dönem sosyal ve siyasal tarihimizi aydınlatan romanları bir yana, şiiri adını yaşatmaya yetecektir. Attila İlhan şiiri, geçmişten bugüne Osmanlı ve Türk izlerini dikey biçimde somutlaştıran bir estetiğin taşıyıcısı olması yanında, Asya-Avrupa havasının yatay bir sentezi olarak da varlığını sürdürmektedir. O, Osmanlı şiirinin en yoğun biçimde dışlanıp aşağılandığı bir dönemde aruz veznini kullanacak kadar yürekli ve değerlerine bağlı ama aynı zamanda yerine göre Paris'in otel odalarını odalarımıza taşıyacak kadar evrensel ve dışa açık bir şiirin bizdeki çok az temsilcisinden biridir. Sentezci yönü bile onun Türk şiir tarihindeki yerini alması için yeterli."

    Başbakan'dan bir ricam var

    ADNAN ÖZER: / Şair: "Bir kere, yeri asla doldurulamayacak bir varlığımız, hazinemiz. Şair olarak, benim bir şey söylememe gerek var mı? Halk ona şu sınırlı eğitim içinde büyük değer vermiş, veriyor. Yazar olarak da, hiç tartışmasız 20. yüzyıl Türk klasiğidir. Klasik değer olması bir yana, yeniliği/yenilenmeyi kendisinden etüd edebileceğimiz bir ustadır. Türk dili ve Türk kültürü adına Başbakandan ricam, bir bakanlar kurulu toplantısına hediye edilmek üzere üstadımızın bir kucak şiir kitabı ile girsin. Bu, toplum adına harika bir jest olacak."

    Romantik Attila İlhan olarak kaldı

    İHSAN DENİZ / Şair: "Eski şiir'e vukûfiyeti, 'ses' düzeyini aşarak, rûh plânında da zemin bulsaydı, günümüz modern şiiri için yeni/yenileyici bir kulvarın kurucusu olabilirdi. İlhan, şiirde, tipik bir "Cumhuriyet kuşağı" şairidir. 'Ezberlenecek şiir' yazma tutkusu, poetik açıdan tam bir iflâstır, bana göre. Şiirde II. Yeni'ye düşmanlığı ona pahalıya patladı: Bu imkâna sırt çevirdi ve o günden bugüne şiiri ne 'dönüştü', ne de 'derinleşti'.. "Romantik sosyalist" Attila İlhan, olarak kaldı."

    Şiire başlayanlar için önemli; ama 'dikkatli olmak kaydıyla'

    SEYHAN ERÖZÇELİK / Şair: "Bana uzak bir şiiri olsa da, şiir geleneğimizi kendi tarzınca yoğurması, yeni şiirin peşinde olması, şiire başlayanlar için önemlidir ama dikkatli olmak kaydıyla. Sorgulayıcı tavrını hep önemsedim. Dağlarca ve Berk'le birlikte şiirimizin sacayaklarından biridir. Turgut Uyar ve Edip Cansever hakkında geçmişte yazdığı bir cümleyi unutamıyorum, o başka. Bilen, bilir. Bazı şeyler unutulmaz. Zenciler Birbirine Benzemez romanını ve Drang Nach Osten şiirini çok severim. Nece nece yaşasın."

    BEN SANA MECBURUM

    Ben sana mecburum bilemezsin
    Adını mıh gibi aklımda tutuyorum
    Büyüdükçe büyüyor gözlerin
    Ben sana mecburum bilemezsin
    İçimi seninle ısıtıyorum.

    Ağaçlar sonbahara hazırlanıyor
    Bu şehir o eski İstanbul mudur
    Karanlıkta bulutlar parçalanıyor
    Sokak lambaları birden yanıyor
    Kaldırımlarda yağmur kokusu
    Ben sana mecburum sen yoksun.

    Sevmek kimi zaman rezilce korkuludur
    İnsan bir akşam üstü ansızın yorulur
    Tutsak ustura ağzında yaşamaktan
    Kimi zaman ellerini kırar tutkusu
    Bir kaç hayat çıkarır yaşamasından
    Hangi kapıyı çalsa kimi zaman
    Arkasında yalnızlığın hınzır uğultusu

    Fatih'te yoksul bir gramofon çalıyor
    Eski zamanlardan bir cuma çalıyor
    Durup köşe başında deliksiz dinlesem
    Sana kullanılmamış bir gök getirsem
    Haftalar ellerimde ufalanıyor
    Ne yapsam ne tutsam nereye gitsem
    Ben sana mecburum sen yoksun.

    Belki haziranda mavi benekli çocuksun
    Ah seni bilmiyor kimseler bilmiyor
    Bir şilep sızıyor ıssız gözlerinden
    Belki Yeşilköy'de uçağa biniyorsun
    Bütün ıslanmışsın tüylerin ürperiyor
    Belki körsün kırılmışsın telaş içindesin
    Kötü rüzgar saçlarını götürüyor

    Ne vakit bir yaşamak düşünsem
    Bu kurtlar sofrasında belki zor
    Ayıpsız fakat ellerimizi kirletmeden
    Ne vakit bir yaşamak düşünsem
    Sus deyip adınla başlıyorum
    İçim sıra kımıldıyor gizli denizlerin
    Hayır başka türlü olmayacak
    Ben sana mecburum bilemezsin.

    ATTİLA İLHAN

  •  
    Don Kişot yerine
    Aşk Bir Masaldır

    Adana Devlet Tiyatrosu'nun Don Kişot'un yayınlanması-nın 400'üncü yıldönümü nedeniyle Cervantes anısına hazırlayacağı oyununun, yeni sanat sezonunda sahnelenmeyeceği bildirildi. İskender Altın'ın istifasıyla boşalan ADT Müdürlüğü görevine atanan Dara Tan, yaptığı açıklamada, önceki yönetim tarafından sahnelenmesi planlanan ''Don Kişot''u programdan çıkardıklarını, bunun yerine Güner Simer tarafından yazılan ''Aşk Bir Masaldır'' adlı oyunun sahneleyeceklerini söyledi. Tan, bu değişikliğe ADT'de bulunan kadrolu sanatçıların oyun performansını tam olarak bilememelerinin yol açtığını belirtti.
    7 Eylül 2005
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi |

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED