AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Telafer ikinci Felluce

ABD ve Irak hükümeti Felluce'yi yerle bir eden imha politikasını bu kez Telafer'e karşı uyguluyor. Felluce'de yaşanan insanlık dramı yeniden tekrarlanıyor. Dünya sessiz. Kentin yüzde 80'i boşaldı. Halk ölümden kaçıyor.

ABD ve Irak askerlerinin Telafer'e yönelik saldırıları onuncu gününe girdi. Saldırıların şekli, gelişme tarzı ve hedefleri Felluce ile büyük benzerlikler gösteriyor.

Telafer'de de tıpkı Felluce'de yaşanan insanlık dramı tekrar ediyor. Direnişçilerin kalesi olarak bilinen Felluce kenti, ABD güçlerinin yoğun hava ve kara saldırılarıyla adeta hayalet kente dönmüş, binlerce insan ölmüş, yüzbinlercesi de evlerini terkedip kaçmıştı. Aynı senaryo şimdi de Telafer'e karşı yürürlüğe kondu. ABD ve Irak hükümeti, Suriye sınırına yakın olan Telafer'de yabancı direnişçilerin kaldığını ileri sürerek, 5 Eylül günü ilk saldırısını gerçekleştirdi.

5 Eylül'den sonra saldırıların şiddetini artıran ABD ve Irak güçleri, kente ve kentteki insanlara büyük zarar verdi. Şu ana kadra 250 kişinin öldüğü saldırılarda onlarca ev yerle bir edildi. Kentteki halkın yüzde sekseni evlerini terketi.

Saldırılar sürecek

Irak'ta Türkmenlerin çoğunlukta olduğu ve şiddetli çatışmalarda 250 kişinin öldüğü söylenen Telafer kentinde, dün yeni saldırı başlatıldı. Irak Başbakanı İbrahim Caferi yayımladığı açıklamada, "Emirlerim doğrultusunda, Irak güçleri bu gece 02.00'de Telafer kentindeki tüm direniş unsurlarını temizlemek için operasyona başladı'' dedi.

Hükümetin direnişçilere karşı hoşgörü göstermeyeceğini vurgulayan Caferi, Irak güçlerinin Çokuluslu Güç'ten destek aldığını da kaydetti. Caferi, "Onlar (direnişçiler) cinayet işlediler. İnsanları evlerinden sürdüler. Onlar Telafer sakinlerinin demokratik ve barışçı Irak'taki geleceğini engellemek istiyorlar. Biz bu hakları garanti etmek istiyoruz. Bu operasyon, tam olarak bu amaçla düzenleniyor'' ifadelerini kullandı.

Sivillerin can güvenliği yok

ABD'li yetkililer de, Telafer'in özellikle Suriye'den sızan yabancı direnişçilerin üssü haline geldiğini ifade etti. Irak Başbakanı önceki gün, hükümetinin bölgede kontrolü sağlamaya kararlı olduğunu belirterek, "Bunu başarıncaya kadar operasyonlarımız sürecek'' demişti.

ABD'li Tümgeneral Rick Lynch, Telafer'deki saldırıların devam edeceğini ve yeni bir saldırıya hazırlandıklarını açıklamıştı. Telafer'de 10 gündür devam eden ve 200'den fazla kişinin gözaltına alındığı saldırılara ilişkin görüntüler ise önceki gün yayınlandı. Yıkılmış binaların görüldüğü görüntülerde, yerdeki cesetlerin direnişçilere mi yoksa sivillere mi ait olduğu belirtilmedi.

Halkın yüzde 80'i kenti terketti

Telafer'deki saldırılar 5 Eylülde başlatılmıştı. Türkmen Milliyetçi Hareketi Dış İlişkiler Sorumlusu Turhan Ketene, operasyonun dört gündür sürdüğünü halkın yüzde 80'inin kenti terk ettiğini belirtmişti.

Ketene, "hem havadan bombardıman, hem de aramalar var. Operasyon Sünnilerin ağırlıkta olduğu bölgelerde yoğunlaşıyor. 35'e yakın ev havadan bombalanmış. Evleri basıyorlar. Bazı mahallelerde zaman zaman küçük çaplı çatışmalar da yaşanıyor" diye konuşmuştu.

Irak Türkmen Cephesi Suriye temsilcisi Ershad Salihi ise önceki gün yaptığı açıklamada havadan ve karadan sürdürülen askeri harekattta yaklaşık 250 sivilin hayatını kaybettiğini, yüzlerce sivilin de yaralandığını söylemişti.

Suriye sınırı kapatılıyor

İçişleri Bakanı Beyan Cabr, ''Devam eden güvenlik çabaları kapsamında, özellikle Rabiah noktasında olmak üzere, Suriye ile uluslararası sınırı kapatmaya karar verdiklerini'' söyledi. Bakan Cabr, Irak sınırından 5 kilometre içeride bulunan Rabiah'ta her gün 20.00 ile 06.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı uygulanacağını belirtti.

  • BAĞDAT

    Sırada diğer Sünni kentler

    Irak Savunma Bakanı Sadun Duleymi, Telafer'de son 2 günde141 direnişçinin öldürüldüğünü, 197'-sinin yakalandığını söyledi. Duleymi Bağdat'ta düzenlediği basın toplantısında, "2 günde 141 direnişçinin öldürüldüğünü ve 197'sinin yakalandığını" belirterek, ''Operasyonun ne zaman biteceğine dair kesin bir tarih yok, ancak beklenenden kısa sürede, 3 gün içinde sona ereceğini düşünüyorum" dedi. Savunma Bakanı Duleymi, 2 günde Irak güçlerinden 5 kişinin hayatını kaybettiğini, 3'ünün yaralandığını da belirtti. Duleymi ayrıca, Telafer'den sonra ülkenin kuzeybatısındaki 4 kentte daha direnişçilere karşı operasyon düzenlemeye hazır olduklarını söyledi. Iraklı Bakan, Ramadi, Samarra, Rava ve Kaim'deki vatandaşlarına seslenerek "Oralara da geliyoruz. Direnişçi, suçlular ve asalaklara sığınak bırakmayacağız" dedi. Telafer'de devam eden saldırıların kentin merkezinde hava saldırılarıyla başladığı, tankların kenti kuşattığını ve gece boyunca silah sesleri duyulduğu ifade ediliyor.



  • 11 Eylül 2005
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED