AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
Y A Z A R L A R
SSK'dan isteğe bağlı sigorta yoluyla ne zaman emekli olabilirim?

Halis BAKIR: 11.02.1957 doğumluyum. Bağ-Kurlu olarak 18.04.1986 - 26.04.2002 tarihleri arasında aralıksız primlerimi ödedim. Daha sonra 2 farklı zamanda 17.04.1976 tarihinde 10 günlük SSK ve 17.03.1982 tarihinde de 27 gün olarak yatırılmış SSK primlerimin olduğunu öğrendim. Bilgi için veriyorum. 04.07.1977 tarihinde 18 ay olarak askerliğimi yaptım. Halen 01.01.2003 tarihinden itibaren aralıksız olarak isteğe bağlı sigorta primlerimi ödemekteyim. Emeklilik durumumun değerlendirmenizi arz ederim.

Okuyucumuzun sorusunu SSK'da isteğe bağlı sigortalı olduğunu kabul ederek cevaplayacağım. Çünkü 01.01.2003 tarihinden itibaren aralıksız olarak isteğe bağlı sigorta primlerimi ödediğine göre, Temmuz 2005 tarihi itibariyle, son olarak 930 günlük primi hesaplanmıştır. Son 3,5 yılın prim ödeme gün sayısı olan 1260 günü doldurmaya 330 günü daha vardır. Bu süreyi isteğe bağlı sigortalılığına hiç ara vermeksizin tamamlamak durumundadır. Bu şartı yerine getirdikten sonra, 17.04.1976 tarihinde başlayan sigortalılığı itibarıyla 25 yılı 17.04.2004 tarihinde doldurduğundan ve yaş şartına da tabi olmadığından SSK dan emekliliğini talep edebilecektir.

Hastaneye 430 YTL ödemek zorunda mıyım?

Leyla ahm: Emekli Sandığı mensubuyuz. Süleymaniye Hastanesinde hakkımızda tüp bebek uygulaması kararı verildi. Hastane 430 YTL talep ediyor yasal mı? Bilgilendirirseniz memnun oluruz.

Tüp bebek uygulaması yapan doktorun vasfı mailde yer almamaktadır. Öğretim üyesi ise öğretim üyesi hakkı olarak yasal para talep edilebilmektedir. Vezneye ödeme yapılacaksa zaten gerekçe de belirtilmek zorundadır. Kaydi olmayan para taleplerinin yasal olmadığını belirtmeliyiz. Bütün bilgiler verilmediği için sağlıklı değerlendirme yapma imkanı yoktur.

Vergi kimlik numarası sorgulamasında aksaklık giderilebilir mi?

Mustafa KAHRAMAN:Vergi Numarası Hizmeti Yetersiz. İnternetten vergi numarasını öğrenmek isteyen pek çok vatandaşın girişimi sonuçsuz kalıyor. TC Kimlik Numarası konusunda verilen hizmetin başarısı, Vergi Kimlik Numarası 'Sorgulama'da gösterilemedi. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın İnternet Vergi Dairesi hizmetleri içinde yer alan "Vergi Numarası Sorgulama" branşı, pek çok vatandaş için bir şey ifade etmiyor. Herhangi bir arama motorunu kullanarak vergi numarasını öğrenmek isteyen vatandaşlar, yaklaşık 90 bin kaynakta, adı geçen dairenin "Vergi Kimlik Numarası Sorgulama" sayfasına ulaşabiliyor, ancak kendi vergi numarasına ulaşamıyor. Çünkü, sayfada istenen bilgileri girdiğinde pek çok vatandaş, şu uyarı ile karşılaşıyor: "Aynı beş bilgiye sahip birden fazla kayıt var!" Yani vergi numarası bilgisi verilemiyor. Bu 'beş bilgi' de; ad, soyad, baba adı, doğum yeri (il olarak) ve doğum tarihinden oluşuyor. Çoğu vatandaşın kimlik bilgileri ise bu beş kategoride çakışıyor. Bu kategorilerde bilgileri çakışan vatandaşlar için sayfada ayırd edici başka kriterler konulmaması, büyük eksiklik. Proje aşamasında hemen görülebilecek bu eksikliğin, uygulamadaki bu aksaklığa rağmen giderilmemesi de anlaşılır gibi değil.

Okuyucumuzun görüşünü ilgililere duyurmak ve internet sitesindeki sorgulama sisteminin düzeltilmesini sağlamak amacıyla yukarıdaki maili kamuoyu ile paylaştım. İlgililerin bu aksaklığa bir çare bulacaklarını umuyorum.



8 Eylül 2005
Perşembe
 
TAHSİN SINAV


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED