AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

Y A Z A R L A R
İstenilmese ne olan olur, ne olmayan olmaz!

Sırf istemekle (irade etmekle) isteğimiz (muradımız) gerçekleşir mi? Bu soruya benim vereceğim cevap hiç tereddütsüz 'evet' şeklinde olacaktır. Çünkü bir isteğin gerçekleşmesinin tek şartı, sadece istemektir. Herhangibir istek için, istem'in ve/veya isteme'nin dışında şart arayanlar, istem'in ve istemenin ne olduğunu bilmiyorlar demektir.

İsteğin (muradın) gerçekleşmesi, istemenin (iradenin) gerçekleşmesine bağlıdır. İsteyin, olmasını istediğiniz olur; olmamasını istediğiniz olmaz!

O halde bir isteğin gerçekleşmesinde kuşkuya yer olamaz. Kuşku, isteğin gerçekleşmesinde değil, isteğin gerçekleşeceği zamanda... Bu bakımdan kişi isteğinin 'olacağından' değil, belki "ne zaman olacağından" kuşku duymakta haklı sayılabilir ancak!

Kuşkucuları rahatlamak için bir iki hususa açıklık kazandırmalı ki istemenin koşullarının doğrudan doğruya isteğin koşullarına bağlı olduğu hususu ihmal edilmesin!

İlk soru şu:

- Bir kimse hiç 2x2'nin 4 etmesini isteme ihtiyacı hisseder mi?

2x2'nin sonucunun 4 olması 'vâcib' (varlığı zorunlu) olduğuna göre, bu soruya olumsuz cevap vereceğiz. Çünkü varlığın zorunluluğu (vücub), kendisi hakkındaki istekleri 'yararsız', dolayısıyla 'anlamsız' kılar. Hâl böyleyse, olması zorunlu olanın olmasını istemeye gerek yoktur; olması zorunlu olan olur. Zorunluluk, irade (istek) dışıdır.

- Bir kimse 2x2'nin 5 etmesini isteyebilir mi?

2x2'nin 5 etmesi 'mümtenî' (yokluğu zorunlu) ise, yine isteyemez. Çünkü yokluğun zorunluluğu, tıpkı varlığın zorunluluğu gibi, istek dışıdır. İsteğin yararsız ve anlamsız olması için zorunluluk'la çatışması yeterlidir. Bu durumda, olmaması zorunlu olanın olması istenemez. İsteyen, isteğin en temel yasasına karşı geldiği için istenemeyecek olanı istemiş sayılır.

Aklın üç temel ilkesinden ikisi ("varlığı zorunlu olan" ile "yokluğu zorunlu olan"ı) istem dışı kaldığına göre, istemin imkân'a (olabilirlik) ilişkin bir eylem olduğu kesinlik kazanmış olmalı. Nitekim hatırlanacak olursa istemenin koşullarının doğrudan doğruya isteğin koşullarına bağlı olduğu söylenmişti. İstemenin en temel koşulu ise, isteğin, 'olabilir'in (mümkin) sahasından çıkmaması olduğuna göre, olabilir'in olmasını veya olmamasını istememiz yeterlidir; "olabilir", biz onun olmasını istediğimiz takdirde kaçınılmaz olarak olacaktır; olmamasını istediğimiz takdirde ise olmayacaktır.

Bu tesbite pekâlâ şu şekilde itiraz edilebilir:

- "Olabilir olan, olabilir de, olmayabilir de" dememiz gerekirken, ne hakla "Olabilir olan, olur veya olmaz" diyoruz da olabilir'in olmasında veya olmamasında bir zorunluluk varmış gibi konuşuyoruz; üstelik "Olabilir ise, olmayabilir de..." demeyi ihmal etmeyen biz olduğumuz halde?!?

Böyle demek hakkına sahibiz. Çünkü "olabilir olan"ı olabilir olmaktan çıkaran bizzat istemenin kendisidir. İstem devreye girdiğinde, olabilir olan olmaktan veya olmamaktan kaçınamaz! İstek mümkin olduğu halde, istem ona zorunluluk kazandırır. Bizim yaptığımız sadece "olabilir olan"ın olmasını veya olmamasını istemekten ibaret. Olabilir olan'ın olmasını istersek olur, olmamasını istersek olmaz!

Muhtemel itirazlar aşağı yukarı şu minvalde olacaktır:

- "İstiyoruz ama olmuyor!"

Hayır efendim, siz istemiyorsunuz! "Siz istemeyi bilmiyorsunuz" deyip kendime açık kapı bırakma kurnazlığına başvurmayacağım; bilâkis "İstemek nedir, siz asıl onu bilmiyorsunuz!" demeyi tercih edeceğim.

Olabilir olan, muhakkak istemenin mahiyetine göre olur veya olmaz. Arzulamak, istemek demek değildir. Olmasını veya olmamasını arzuladığınız şeyler, arzularınızın hilafına gerçekleşebilir; sözgelimi olmasını arzuladıklarınız olmayabilir, olmamasını arzuladıklarınız ise olabilir. Buna mukabil olmasını istediğiniz olur, olmamasını istediğiniz de olmaz; siz sadece isteyin yeter! Evet, yeter ki isteyin!

Son olarak bir de şu sorunun cevabını vermeye çalışalım:

- Bu âleme bir şeyin olmasını veya olmamasını isteyip de muradına kavuşamamış kimse gelmiş midir?

Bu soruya ben kendimce mütevazı bir cevap vereyim: Bu dünyaya isteğin temel yasasına riayet edip de istemesi boşa çıkmış bir tek âdem gelmemiştir; bundan sonra da gelmeyecektir. Çünkü bu âlemde "olabilir olan" oluyorsa veya olmuyorsa, istenildiği için oluyor veya olmuyor...

İstenilmeseydi şayet, ne olan olurdu, ne olmayan olmazdı!


11 Eylül 2005
Pazar
 
DÜCANE CÜNDİOĞLU


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED