AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ
Merkez Bankası faiz
indiriminde hızlansın

Yüksek vergi ve enerji maliyetlerinden şikayet eden işadamları, yapısal reformlar alanında atılacak kararlı adımların, Merkez Bankası'nın faiz indirimleri konusunda daha kararlı ve daha hızlı adımlar atması ile sağlanacağına inanıyor.

  • HABER MERKEZİ / ANKARA
    TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, hükümetin makro dengeler konusunda bugüne kadar sağladığı iyileşmeyi, daha küçük çapta bölgesel ve mikro ekonomik sorunların çözümü için de göstermelerini beklediklerini söyledi. Hisarcıklıoğlu, bu yılın ilk altı ayında iş dünyasının nabzını tutan "ekonomik barometre" anketinin sonuçlarının kamuoyuna açıkladı. Anketle ilgili değerlendirme yapan Hisarcıklıoğlu, hükümetin üç yılında ekonomide atılan adımlar ve sağlanan istikrarın sayesinde hızlı bir büyüme trendi yakaladığının belirlendiğini belirterek, "Bu yılın ilk çeyreğinden itibaren ekonomide bir yavaşlama görülmektedir. Bunun temel sebebi özel sektördeki verimlilik artışlarının durma noktasına gelmesidir. Bugün büyümenin problemi yapısal reform ve yatırım ortamını iyileştirme konularında yaşanan yavaşlamadır" dedi.

    İş dünyası iyimserliğini koruyor

    Anketin amacının ekonomik göstergeleri değerlendirmek ve gelecek yılın beklentilerini ele almak olmak olarak açıklayan Hisarcıklıoğlu, iş dünyasının geleceğe dair beklentilerinin zayıflamakla birlikte iyimserliğin korunduğunu söyledi. 364 adet oda ve borsa aracılığıyla 58 bin 176 işadamı ve sanayici ile anketin gerçekleştirildiğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Çalışma, Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği'nin (Eurochambers) Avrupa Birliği'ne üye 25 ülke ve 3 aday ülkede düzenli olarak gerçekleştirmekte olduğu "Economic Survey"in Türkiye ayağını oluşturuyor. Ayrıca Eurochambers'ın belirlemiş olduğu metodolijiye bağlı olarak yapılmıştır" diye konuştu.

    Merkez Bankası indirimde kararlı olmalı

    Hisarcıklıoğlu, anket sonucunda çıkan ortak düşüncenin, yüksek vergi ve enerji maliyetlerinin işadamlarını zor durumda bıraktığı olduğunu kaydetti. Hisarcıklıoğlu, son 3 senede büyümenin itici gücü olan ihracatçının, TL'nin aşırı değerlenmesinden olumsuz etkilendiğini, ayrıca girdi maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle de rekabet güçlerini kaybettiklerini söyledi. Yapısal reformların biran önce hayata geçirilmesini isteyen Hisarcıklıoğlu, "Reform alanında atılacak kararlı adımlar, Merkez Bankası'nın faiz indirimleri konusunda daha kararlı ve hızlı adımlar atması ile sağlanacaktır" diye konuştu.

    Yüksek vergi kayıtdışını tetikliyor

    Hisarcıklıoğlu, "İş dünyasının geleceğe dair güveni" sorusuna, beklentilerin zayıflamakla birlikte, güvenin devam ettiği yönünde cevap bulduklarını söyledi. Hisarcıklıoğlu, yaşanan ekonomik sıkıntılara rağmen iş dünyasının güveninin sarsılmadığını belirterek, ekonominin durumu daha iyi olacak diyenler ile aynı trendin devam etmesini bekleyenlerin oranının yüzde 71,2 seviyesinde olduğunu ifade etti.

    Hisarcıklıoğlu, yüksek vergi oranlarının kayıtdışını tetiklediğini ve vergi gelirlerinin düşmesine neden olduğunu ifade ederek, " Yüksek vergi oranları bu sene petrol, sigara ve alkolden 5,5 katrilyon liralık vergi kaybına ve toplumun ahlakının zedelenmesine neden oldu. Kayıtdışını kayıt altına almak lazım. Yoksa bozulan ahlakın düzelmesi daha zor olur. Kayıtdışı ekonomiyi devlet eliyle biz destekliyoruz" dedi.

    Ciro azaldı, durgunluk görünmüyor

    Ankette, işdünyasına "ciro durumlarını" sorduklarını söyleyen Hisarcıklıoğlu, 2004 yılında ilk altı ayda ciro artışı kaydedenlerin sayısının 2005 yılının aynı döneminde gözle görülür bir şekilde düştüğüne dikkat çekti. Hisarcıklıoğlu, "2004 yılının ilk altı ayında yüzde 66,1 oranında ciro artışı kaydedenlerin sayısı, 2005 yılının ilk altı ayında yüzde 33,8 düştü. Ancak 2005 yılı şirketler için her ne kadar 2004 kadar canlı geçmese de, ekonomide bir durgunluk gözlenmedi" dedi.



  • 11 Eylül 2005
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED