AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
Bir gün Telafer'de
bir gün New Orleans'ta

Irak, Afganistan, Filistin başta olmak üzere, dünyanın dört bir yanındaki mazlumların imdadına koşan İnsani Yardım Vakfı, bu kez kasırgadan büyük zarar gören New Orleans kentindeki insanlara yardım elini uzattı.

  • GÜLDEN TÜMER
    Binlerce insanın hayatına mal olan Katrina kasırgası sonrasında Amerika'ya giden İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı'nın (İHH), özelilkle siyah ve yoksul insanların yaşadığı bölgelere yardım götürdü. Çeşitli sivil toplum kuruluşları, dünyada gerçekleştirdiği katliamlar nedeniyle ABD'ye yardım götürüp götürmemeyi tartışırken, pek çok müslüman yardım kuruluşu gibi İHH da bölgeye ulaştı. Bush yönetiminin yardımda sınıfta kaldığı New Orleans'a dost elini uzatan İHH, felaketzedelere gıda ve insani yardım malzemeleri dağıttı. Bölgede İHH'nın dışında başka Müslüman yardım kuruluşları da afetzedelere yardıma koşuyor. Bin kadar Müslüman'ın da bu yardım faaliyetlerinde çalıştığı öğrenildi. Bu arada yüzlerce afetzede, bölgedeki bir mescidin çevresinde barındırılıyor.

    Bu yardımlar götürülürken, Amerikan ordusunun Telafer'de büyük bir operasyon başlattığını belirten İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, "Dünya kendilerine yardım götürürken onlar Telafer'e bomba atıyor. Açe felaketi sırasında ABD, 'Bu felaket kendimizi müslümanlara anlatmak için bir fırsat doğurdu" demişti. Asıl amaçları ise bölgedeki yeraltı zenginliklerine ulaşmaktı. Amerika'da insani değerler yok olmaya yüz tutmuş. Bu kasırga da bize insanlık değerlerini Amerika'ya öğretme fırsatı tanıdı" diye konuştu.

    ABD'ye insanlık dersi verdik

    İnsani Yardım Vakfı'nın Genel Merkezi'nde bir basın toplantısı düzenleyerek, yapılan yardımlar hakkında bilgi veren İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, "Amerika, Irak'ı vuruyor, haksız Filistin işgaline destek veriyor. Fakat biz, Amerikan halkı ile yönetiminin ayrı tutulması gerektiğine inandık ve bölgeye gittik. Böylelikle ABD hükümetine de bir insanlık dersi vermiş olduk" dedi.

    En büyük sorun temiz su

    Bölgeye giden İHH ekipleri ilk etapta acil yardım malzemeleri dağıttı. Bölgede ciddi anlamda gıda ve temiz su sorunu olduğu için yardım malzemelerinin önemli bir bölümünü temiz su ve yiyecekler oluşturuyor. Salgın hastalık riski sebebiyle temizlik maddeleri, sabun, diş macunu gibi temel ihtiyaçlar da ikinci sıradaki yardım malzemeleri... Bölge dağıtım merkezleri, Baton Rouge'daki Loisiana Satte University ve İslamic Center of Baton Rouge olan İHH'nın, çalışmaları bölgedeki partner kuruluşlarıyla birlikte yaklaşık 10 hafta devam edecek.

    Kızılay'dan beş TIR'lık yardım

    Türkiye Kızılay Derneği, acil insani ihtiyaçların karşılanabilmesi için Telafer'e beş tır dolusu acil barınma ve beslenme malzemesiyle personel gönderecek. Dernek tarafından yapılan açıklamada, "Türk Kızılayı, operasyonu düzenleyen kuvvetlere Telafer'e insani yardım yapma yolunun açılması çağrısında bulunmaktadır" denildi. Açıklamada, gerek kenti terk eden gerekse hala Telafer'de yaşayanların acil barınma ve beslenme desteğine ihtiyaçları bulunduğu kaydedilerek, Türk Kızılayı'nın acil ihtiyaçların karşılanabilmesi için bölgeye gitmek için gönüllü talip olan personel ile birlikte 5 tır dolusu acil barınma ve beslenme malzemesi göndereceği bildirildi.

  • ANKARA

    Bush yönetimi güçlük çıkarıyor

    İHH Genel Sekreteri Ayhan Küçük de ABD yönetiminin yardımların ulaşmasında zorluk çıkardığını belirtti. Oradaki mevcut durumu dışarıya yansıtmak istemeyen yönetimin, çok sıkı polisiye, askeri tedbirler aldığını anlatan Ayhan Küçük, bu nedenle yardımların ulaşmasında güçlük çekildiğini ifade etti. İlk etapta, bölgede bulunan partner kuruluşun hesabına para aktardıklarını kaydeden Küçük, ikinci aşamada konaklama konusunda yardım edeceklerini dile getirdi.

    Siyahlara Iraklı muamelesi yapılıyor

    Kasırganın Amerikan ekonomisine doğrudan katkı sunan Washington, New York gibi merkezlerde olması halinde ABD'nin daha gayretli davranacağını ancak fakir bölge halkına yardım götürmekte sınıfta kaldığını ifade eden İHH Başkanı Bülent Yıldırım, "İnsanların bölgeyi terk edecek otobüs paraları dahi yoktu, orada ölümü beklediler" dedi. Özellikle ABD'nin geri planda bıraktığı siyahlara ulaşmaya çalıştıklarını anlatan Yıldırım, Irak'ta savaşan ve bölgeye gönderilen ABD askerlerinin siyahlar üzerinde Irak'ta edindikleri tecrübeleri uyguladıklarını anlattı.



  • 11 Eylül 2005
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED