AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
BM'de zoraki uzlaşma

170'ten fazla ülke liderinin katıldığı BM Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi, zoraki uzlaşma ile sona erdi. Bir dizi küresel sorun konusunda hükümetlere çağrı yapıldı. Ancak en büyük sorun olarak gösterilen terörün tanımı yapılamadı.

Türkiye'yi temsilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu 170'ten fazla ülke liderinin katıldığı Birleşmiş Milletler (BM) Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi, sonuç bildirgesinin yayınlanmasıyla sona erdi. BM'nin sonuç bildirgesinin BM'in gelecek yıllarda yapacağı icraatlar ve uluslararası sistemde yapılması planlanan düzenlemeler için bir "yol haritası'' niteliğinde olduğunu kaydeden diplomatik kaynaklar, buna rağmen 35 sayfalık bildirinin BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın "Daha Geniş Özgürlük'' isimli raporunun çok gerisinde kaldığına dikkat çekiyorlar.

Terörizmin tanımı yapılamadı

Üye ülkeler, kapanış bildirgesinde, terör ve yoksullukla mücadele konusunda önlem alınmasını kararlaştırırken, kalkınma yardımının arttırılması gibi somut adımları, bildirge metnine almadılar. Ayrıca, başlangıçta planlandığının aksine, silahsızlanma ve kitle imha silahlarının yayılmasının engellenmesi hakkındaki ifadelere kapanış bildirgesinde yer verilmedi. Metinde ayrıca "terörizmin" tanımı da bulunmuyor.

İlk kez tüm hükümetler "Her kim tarafından, her nerede ve her ne sebeple işlenmiş olursa olsun bütün şekilleri ve tezahürleriyle, uluslararası barış ve güvenliğe yönelik en ciddi tehditlerden birini oluşturan terörizmi şiddetle kınıyoruz'' ifadesini kullanıyor.

Evrensel değer: Demokrasi

Bildirgede, 60. Dönem içinde bir BM İnsan Hakları Konseyi kurulması konusunda anlaşıldığı kaydediliyor. Ayrıca bildirgede, demokrasinin evrensel değer olarak kabul edilmesi öngörülüyor.

  • NEW YORK

    Medeniyetler İttifakı'na destek

    BM'nin 35 sayfalık sonuç bildirgesinde üye devletlerin anlaştığı konulardan biri de Türkiye ve İspanya'nın girişimli ile oluşturulan Medeniyetler İttifakı'na verilen destek oldu. Diplomatik kaynaklar, bildirgede Türkiye ve İspanya'nın desteğiyle başlatılan ''Medeniyetler İttifakı'' girişimine atıfta bulunulmasını büyük bir başarı olarak niteledi. Aynı kaynaklar, bildiride yer alan diğer başlıklar altındaki ifade ve paragraflarda da Türkiye'yi rahatsız edici bir unsur bulunmadığını kaydetti. BM'nin gelecek yıllarda yapacağı icraatlar ve uluslararası sistemde yapılması planlanan düzenlemeler başta terörizm olmak üzere Türkiye'nin belgede yer almasını istediği tüm unsurlar sonuç bildirgesinin taslağında yer aldı.

    Almanya'da hayalkırıklığı

    Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, zirve konusunda düş kırıklığına uğradığını ima ederek, "BM'nin gelecekteki faaliyet alanına ilişkin çok daha belirgin bir belgenin çıkmasını isterdik, BM'nin reformdan geçirilmesi konusuna da fazla değinilmedi" şeklinde konuştu. BM Genel Sekreteri Annan ise, BM tarihindeki bu en kapsamlı buluşmayı, örgütün gelişmesi açısından önemli bir adım olarak niteledi.



  • 18 Eylül 2005
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED