AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
spor
İKİSİ DE FAVORİ
Sezonun ilk derbisinde, Beşiktaş ile F.Bahçe bitmek bilmeyen gerilim ortamında karşı karşıya geliyor. Sorumluluk herkesin... "Önce dostluk" sözü bu kez lafta kalmasın. Yenilmek herşey değil!


Tavuksal fırtlangaç dönemi bitti
Yıllarca dili kısırlaştırmakla suçlanan TDK'dan, toplumla uzlaşma sinyali: Yumurtaya 'tavuksal fırtlangaç', otobüse 'götürgeç' demedik.
BAŞKAN'DAN TARİHİ SÖZLER
Dile yerleşmiş kelimelere savaş açan TDK'nın Başkanı Prof. Dr. Akalın, toplumun 'uydurukça' diye nitelediği kelimeleri reddetti. Akalın, TDK'nın hiçbir zaman otobüse 'çok oturgaçlı götürgeç', yumurtaya 'tavuksal fırtlangaç' demediğini söyledi.
YABANCI KELİMELERE KARŞILIK
TDK Başkanı, toplumda kabul gören kelimelere ise sahip çıktı: Dilimizde kullanılan, uçaktan bilgisayara, buzdolabından derin dondurucuya kadar pek çok kelime de dile kazandırılmıştır. Yabancı kelimelerin yerine Türkçelerinin yerleşmesi önemlidir.
KAMU BUYRUL TÜZ BÖLEMİ
Dil devriminin 'Gazi'nin hatası' olduğunu belirten Şair Attila İlhan, Atatürk'ün bu hatadan döndüğünü, ancak sonrakilerin ısrar ettiğini kaydetti. İlhan, o dönemde Cumhriyet Halk Fırkası'na 'Kamul Buyrul Tüz Bölemi' denildiğini söyledi.
Metik'i kabul ettiremediler
Hilmi Yavuz, "İnsanlar 'yaşam'ı kabul ettiler, ama kitap yerine 'metik'i kabul etmediler" dedi. Mehmet Niyazi, "Bana 'yazın hayatınız nasıl gidiyor' diye soruldu. 'Kışın nasıl gidiyorsa yazın da öyle gidiyor' dedim" diye konuştu.

Bizi de çok ilgilendiriyor
Almanya'da bugünkü seçim öncesi son anketlerde, muhafazakar ve sosyal demokrat blokların oy oranı birbirine yakın çıktı. Kampanyalarda Türkiye'nin AB üyeliği kullanılınca,
Türk oyları da önem kazandı.

Fransız seni yenerse onu iğneli kutu içinde De Gaulle'e gönderirim
Saddam'ın pehlivanı General Adnan anılarını "Bağdat'ın Şeyhi" adlı bir kitapta topladı. Kitabında, Fransız güreşçi Dev Andre ile Bağdat'ta yaptığı maçı anlatan General Adnan, Saddam'ın ringe çıkıp şans dilediğini ve "Bu adam seni yenerse onu iğne kutusuna koyarak De Gaulle'a göndereceğim" dediğini yazdı.

Türkiye istedi 'Medeniyetler İttifakı' bildiriye girdi
Türkiye'nin baskısı ve İspanya'nın desteği ile BM sonuç bildirgesinde "Medeniyetler İttifakı''na atıf yapıldı. 170'ten fazla ülke liderinin katıldığı zirve yine de zoraki bir uzlaşma ile sona erdi.

Bir koltukta 40 yıla YSK da 'dur' dedi
Yüksek Seçim Kurulu, iki dönem görev yapan meslek kuruluşlarının başkanlarının 3. dönem aday olmasını, seçilmesini ve seçildikleri takdirde görev yapmalarını hukuka aykırı buldu.

 
Bu olimpiyat kadınlara özel
Futbol, basketbol, voleybol, tenis, judo, badminton ve yüzme gibi 18 dalda yapılacak oyunlara 31 ülkeden Müslüman kadın sporcular katılacak. İngiliz futbolcu Rimla Akhtar, Lineker'i
örnek aldığını söylüyor.

Şah, darbeyi Menderes'ten sakladı
44 yıl önce bugün idam edilen Menderes'i, dost bildiği liderler de uyarmamış.

Afganistan'da kadın
aday rekoru

Afganistan'da yarın yapılacak parlamento seçimlerine 582 kadın aday katılıyor. Kadın adaylar için düzenlenen konferansta, 'Cesaretli olun, korkacak bir şey yok' telkininde bulunuldu.
Yüksek fiyat Türkiye'ye güvenin göstergesi
Tüpraş'ın bazı projelerinin yapımını sürdüren Alarko Holding yöneticisi Ayhan Yavrucu, özelleştirmede ortaya çıkan yüksek fiyatların, sadece kuruluşların ekonomik değerlerini değil, Türkiye'ye olan güveni de ortaya koyduğunu söyledi.
Ezan ziyafeti
Güzel ezan yarışmasını uşşak makamında okuyan Hasan Koçak kazandı.
KUTLU OLSUN
Berat arınma gecesidir
"Berat" kelimesi; günah, suç, borç ve cezadan kurtulma demektir. Müslümanlar bu gecenin kıymetini ve kadrini iyi bilmeli ve bu geceyi ibadetle geçirmelidir.
18 Eylül 2005
Pazar

PİYASALAR
Dolar 1,3450
Avro 1,6440
Altın (Cum.) 134.00
Borsa 32.294


HAVA DURUMU
Adana 22 / 33
Ankara 16 / 30
Bursa 17 / 32
Diyarbakır 16 / 35
Erzurum 3 / 24
İstanbul 20 / 28
İzmir 21 / 34
Trabzon 20 / 24

Nijer'de Çocuklar Açlıktan Ölüyor

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

 
 
Y A Z A R L A R
  Hayrettin Karaman :   Fehmi Koru :
Terörle mücadele Türkiye'nin yeni ligi
  Kürşat Bumin :   Mustafa Özel :
İnsan biraz 'minnetdar' olur Akıbet-endîş ol!
  Nazif Gürdoğan :   Dücane Cündioğlu :
Kurumsallaşmadan
uzun ömürlü olunamaz
Bize uzatılan eli tutmalıyız
  Vecdi Akyüz :   Rasim Özdenören :
Günahlardan arınma gecesidir BERAT
Yokluğu istemek
    Fehmi Koru :    
My bitter encounter
with the mighty I pity
   
 
Mesaj Formu | Abone Formu | Künye | Online İlan
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED