AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
K Ü L T Ü R
Kilise Hıristiyanlığı yozlaşmış din

Lev Tolstoy'un 1893'te yazdığı, el yazmaları ile çoğaltılan ve tüm dünyada yankı bulan 'Tanrı'nın Egemenliği İçinizdedir' adlı kitabı nihayet Türkçe'de. Tolstoy kitabında şiddeti ve savaşı meşrulaştıran Kilise Hıristiyanlığı'nı yerden yere vuruyor.

  • KÜLTÜR SERVİSİ
    Ünlü Rus yazar Lev Tolstoy'un, tüm dünyada yankı bulan Kilise Hıristiyanlığı ve şiddet konusundaki düşüncelerini çarpıcı biçimde dile getirdiği 'Tanrı'nın Egemenliği İçinizdedir' adlı kitabı yüzyılı aşkın bir sürenin ardından nihayet Türkçe'ye çevrildi. Tolsytoy'un 1893'te tamamladığı, basılamadığı için gizlice el yazması olarak çoğaltılan bu kitabı, aynı yıl içinde Avrupa'da peşpeşe yayınlanmış ve din otoritelerinden gelen baskı, Tolstoy'un Rus Ortodoks Kilisesi'nce afaroz edilmesine neden olmuştu.

    Yüzyılı aşkın bir süre sansürlendi

    Yüz yılı aşan bir zaman boyunca sansür baskısına maruz kalan ve dilimize Dominik Pamir'in çevirisiyle Kaos Yayınları'nca kazandırılan kitap, Batı dünyasında hala yok sayılıyor. Amerika ve Avrupa'nın pek çok yerinde, 1894 yılında yapılan ilk baskısından sonra yeni baskıları yapılmıyor. Savaş ve şiddet karşıtlığını bu eseriyle sağlam bir temele oturtan Tolstoy, Kilisenin esas aldığı Hıristiyanlık anlayışını -tabiri caizse- yerden yere vuruyor. Üzerindeki tüm sansür ve baskılara rağmen beklenenin ötesinde etkilere yol açan bu kitap, aralarında Mahatma Gandhi'nin de bulunduğu, çok farklı eğilim ve inanca sahip pek çok insanı derinden etkiledi. Bugün dünyada "sivil itaatsizlik" veya "pasif direniş" olarak bilinen mücadele tarzı, Tolstoy'un bu kitapta dile getirdiği fikirlere dayanıyor. Şiddeti ve savaşı meşrulaştıran. öldürmeye onay veren Kiliseyi Hıristiyanlık karşıtı bir kurum olarak gören Tolstoy, Kilise Hıristiyanlığını, "dünyanın en yozlaşmış dini" olarak niteler.

    Tolstoy'un aforozuna sebep

    Kitabın yayımlanmasıyla birlikte din ve devlet otoritelerinden gelen yoğun tepkilerle karşılaşan Tolstoy, 1901 yılında Rus Ortodoks Kilisesi tarafından aforoz edilmişti. Ne var ki, Tolstoy akla dayalı bir Hıristiyanlığı savunur, ona göre, Hıristiyanlığın özü İsa'nın ahlak öğretilerindendir. İsa'nın öğretilerinde mistik ya da gizli bir yan yoktur; İsa, insan suretinde bir Tanrı ya da peygamber değil, kusursuz bir öğretmendir. Tolstoy'a göre, doğru ve evrensel inanç; ruhbanları, dogmaları, kutsal törenleri ve hiçbir doğaüstü öğesi olmayan, ayinsiz bir din olmalı. Doğal ve akılcı olan bu din, yeryüzü adaletini de tesis edecektir. Çünkü, insanın dışında bir Tanrı egemenliği yoktur, Tanrı ancak insanın içinde olabilir.

    Tolstoy'un ölmeden önce Hz. Muhammed'in (s.a.v.) hadislerini derlediği ve bu risalenin Rusların İslam'a ilgi duymasını önlemek için gizlendiği geçtiğimiz aylarda ortaya çıkmıştı. Tolstoy, Kilise Hıristiyanlığını eleştirdiği bu kitapla, bir kez daha gündeme gelecek gibi görünüyor.
    Bilgi tel: 0 212 518 25 62

  •  
    Oryantalist Lamartine'in gözünden Osmanlı
    Bir oryantalist olan Fransız yazar ve siyasetçi Lamartine'nin Osmanlı tarihini anlattığı 'Historie de la Turguie' adlı çalışması 'Osmanlı Tarihi' adıyla üç cilt olarak yayınlandı. Günümüz diplomisisine de ayna tutan kitapta döneme ait resim ve gravürler de yer alıyor.
    ASALA'ya ve yakın tarihe yakın bir bakış
    KİTAPLIK
    Servet-i Fünun'dan güçlü örnek: Haristan
    Hem mizaçlarının hem de istibdad devrinin tesiriyle sosyal konularla ilgilenmeyen ve bedbin duygulara kapılarak eserlerinde sık sık içinde bulundukları alemden uzaklaşıp hayali ülkelere sığınan Servet-i Fünun yazarlarından Ahmet Hikmet Müftüoğlu'nun hikayelerinin toplandığı 'Haristan' adlı kitabı Dergah Yayınlarından çıktı.
    Müftüoğlu'nun kitaptaki hikayelerinde; aşk- evlilik, hayal-hakikat tezadı, bedbin duygular gibi alışılmış konuların arasında dini ve milli motifler geniş yer tutuyor. Renkli bir üslup kullanan yazar, hikayelerinde genellikle mektup, monolog ve hatıra tarzında ele alıyor. Tahlil ve tasvirlere ağırlık verdiği göze çarparken, duygu ve düşüncelerini mensur bir şiir edasıyla ifade ediyor. Kitapta, 'Leylaklar Açıyor' hikayesinde, tabiatın canlandırdığı ilk bahar mevsiminde ölmek isteyen bir genç dini duygular içerisinde resmedilirken; 'Haristan ve Gülistan'da 'aşk' teması masal motiflerini mitolojik unsurlarla destekleyerek derinlikli olarak işleniyor.
    Bilgi tel: 0 212 520 46 96
    18 Eylül 2005
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED