AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A
Almanya'da söz Türklerin

Almanya'da bugünkü seçim öncesi son anketlerde, muhafazakar ve sosyal demokrat blokların oy oranı birbirine yakın çıktı. Kampanyalarda Türkiye'nin AB üyeliği kullanılınca, Türk oyları da önem kazandı.

Almanya'da seçim yasağından önce yapılan son anketler Almanya'da seçimlerin başa baş geçecek olduğunu ortaya koyuyor. Kamuoyu yoklamalarına göre, seçmenlerin yaklaşık üçte birini oluşturan kararsız seçmenlerin oylarını kazanmak için siyasiler son ana kadar mücadele ettiler. Almanya'da yapılan kamuoyu yoklamaları, muhafazakar bloku oluşturan Hıristiyan Demokrat Birlik, Hıristiyan Sosyal Birlik ve Hür Demokrat Parti'nin desteğinin, sol kanattaki Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller ve Sol Parti'nin desteğine denk olduğunu ortaya çıkardı. Muhafazakar-liberal blokun hükümet kuracak çoğunluğu yakalayıp yakalayamayacağı hala belirsiz. Bu yüzden yarış son günlerde iyice kızıştı.

Muhafazakarlar önde ama

Forsa araştırma kurumunun yaptığı bir ankete göre, Almanların yüzde 47'si siyasi bir değişiklik gerekmediği, yüzde 52'i ise bunun zamanının geldiğini ve Hıristiyan Demokrat ve Hristiyan Sosyal Birlik partileri liderliğinde bir hükümet kurulması gerektiğini düşünüyor.

Aynı anket, bir muhafazakar-liberal hükümetinin kurulmasını arzu edenlerin oranının yüzde 35, muhafazakarlarla Sosyal Demokratlar'ın büyük bir koalisyon kurmasını isteyenlerin oranının ise yüzde 23 olduğuna işaret etti. Şu andaki Sosyal Demokrat-Yeşil koalisyonun devamından yana olanların oranı ise yüzde 19 civarında kaldı.

Son mesajlarda Türkiye vardı

Siyasiler, son gün mesajlarında da birbirlerini kıyasıya eleştirdiler. Sosyal Demokrat Parti (SPD) lideri ve Başbakan Gerhard Schröder, Türkiye'nin AB üyeliği ve AB'nin geleceği konularını birleştirdiği konuşmalarında, AB'yi daha ileriye götürmek istemelerinin nedeninin, geçmişte Avrupa'da yaşanan savaşlardan sonra nihai bir barış kıtası yaratmak olduğunu vurgularken, Birlik 90/Yeşiller Partisi'nden Dışişleri Bakanı Joschka Fischer de, Merkel'i eleştirerek, "Merkel Başbakan olmaya layık değil, çünkü Türkiye politikası tehlikeli ve tarihi bir hata" dedi.

CSU'lu başbakan adayı Angela Merkel de son mesajında vaatlerini yinelerken, "İşsizliği çözeceğım. Güçlü ve sözü dinlenir bir Almanya için yola çıktım" sözlerini vurguladı. Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) Genel Başkanı Edmund Stoiber ise Münih'teki son seçim mitinginde, çok büyük ve farklı kültürden gelen bir ülke olduğu gerekçesiyle Türkiye'nin AB üyeliğine bir kez daha karşı çıktı.

Birinci tercih sosyalistler

Almanya'da yaşayan 600 bin Türk kökenli Alman vatandaşı, seçim öncesi partilerin oy peşine düştüğü grupların başında geliyor. Bu durum, Alman partilerini seçim listelerinde daha çok Türk kökenli adaya yer vermeye zorladı. Bu aynı zamanda, entegrasyon konusunda ileri bir adım anlamına geliyor. Hangi partiden olursa olsun Türk kökenli adaylar, eşit haklar, yabancı düşmanlığı ve ırkçılığa karşı mücadele ile işsizlik konularını öne çıkarıyorlar. Türk kuruluşları ve İslami teşkilatlar "sandık başına gidin ve oyunuzu kullanın" çağrısı yapıyorlar. Türk kökenli seçmenler ise SPD ve Yeşiller ile Sol Parti'yi kendilerine daha yakın buluyorlar. Türk toplumu üzerinde yapılan kamuoyu araştırmalarında CDU/CSU gibi Hıristiyan partilere sempati duyulmadığı ve FDP'ye ise eski ilginin olmadığını açıkladılar. Essen'deki Türkiye Araştırma-ları Merkezi'nin 2004 yılı Avrupa seçimleri öncesindeki yaptığı ankette; Sosyal Demokratlar % 57'lik bir oy çoğunluğu elde etmiş, Yeşiller Partisi %17 ve Hıristiyan Birlik partileri ise toplam %18'lik oy oranına sahip olmuşlardı.


Anketler başa baş
CDU/CSU	% 41
SPD 	% 34 
Sol Parti 	% 8,5 
Yeşiller 	% 7
FDP 	% 6,5
Diğer 	% 3

600 bin Türk seçmen 26 aday çıkardı

Almanya'da yarınki genel seçim, Türkiye saati ile 09.00'da başlayacak ve 19.00'da tamamlanacak. 25 siyasi partinin katılacağı seçimde oy kullanacak 61,9 milyon seçmenin arasında yaklaşık 600 bin Türk kökenli Alman vatandaşı da bulunuyor. 18 yaşını doldurmuş olan Alman vatandaşlarının katılabildiği seçimlerde her seçmen 2 oy kullanacak. Oylardan biri adaya, diğeri de partiye verilecek. Seçimlerde 598 sandalyeli Federal Meclis'e (Bundestag) girebilmek için 299 seçim bölgesinden, aralarında 26 Türk kökenli adayın da bulunduğu 3 bin 648 aday yarışacak. Milletvekillerinin yarısı vatandaşların doğrudan oylarını alan adaylardan, diğer yarısı da partilerine verilen oylar üzerinden seçimleri kazanan adaylardan oluşacak. Almanya'da yüzde 5'lik seçim barajı uygulanıyor. Ancak seçim bölgelerinde en az 3 milletvekili çıkartabilen partiler de mecliste temsil edilebiliyor. Geçici seçim sonuçları bu gece açıklanacak.

Türk kökenli adaylar

  • Berlin: Ahmet İyidirli (SPD), Hakkı Keskin (Sol Parti), Evrim Baba (Sol Parti), Özcan Mutlu (Yeşiller), Figen Sanlık (Dayanışma Halk Hareketi)

  • Bavyera: Mehmet Ali Vuranoğlu (MLPD), Ekin Deligöz (Yeşiller), Adil Oyan (Yeşiller) ile bağımsız milletvekili adayları Naci Şahin ve Ertaş Şahin.

  • Kuzey Ren Vestfalya: Lale Akgün (SPD), Bülent Arslan (CDU), Meral Rack-Eroğlu (MLPD), Hüseyin Kenan Aydın (Sol Parti), Sevim Dağdelen (Sol Parti), Ali Ertan Toprak (Yeşiller)

  • Hamburg: Bülent Güven (SPD), Yavuz Fersoğlu (Sol P.)

  • Baden-Württemberg: Ferit Atan (MLPD), Nuran Çakmaklı (MLPD), Ali Murat Gül (Sol Parti), Mehmet Kılıç (Yeşiller)

  • Hessen: Murat Yılmaz (MLPD), Murat Çakır (Sol Parti), Yıldız Erkiner Körenezli (Sol Parti), Zahide Yentür (Sol Parti)

    Sol kanat: Çifte vatandaşlığı kolaylaştıracağız

    Almanya'da seçim tartışmalarının odağındaki temel konulardan biri göç ve göçmenler. Sosyal Demokratlar, Alman üniversitelerinde okuyan yabancı gençlerin meslek hayatına katılmalarını kolaylaştırma, ayrıca yaşamını Almanya'da sürdüren kişilere daha kısa sürede vatandaşlık hakkı tanınmasını hedefliyor. Parti, çifte vatandaşlık konusunda ise bu kadar bonkör davranmama yanlısı. Var olan kanuni düzenleme, ancak belirli durumlarda ve izin alarak çifte vatandaşlık öngörüyor. Yeşiller ise çifte vatandaşlık düzenlemesini gevşetmek istiyor. Yeşiller de, vatandaşlığa geçişi kolaylaştırmaktan yana. Bu görüşe, özellikle Alman toplumunun giderek yaşlanması ve düşük doğum oranları gerekçe gösteriliyor.

    Muhafazakarlar: Göçmenleri uyuma 'zorlamalıyız'

    Muhafazakarlar ile hükümet partilerinin hemfikir olduğu noktalar, okullarda İslam dini derslerinin Almanca okutulması ve zorla evliliklerin yasaklanması. CDU/CSU iktidarında İçişleri Bakanlığı bekleyen CSU'lu Bavyera İçişleri Bakanı Günther Beckstein, göçmenlerin dil ve uyum kurslarına gitmeye zorlanması gerektiğini savundu. Muhafazakarlar ayrıca, göçün olumsuz yönünü öne çıkararak, sadece ek iş gücüne ya da üst düzey kalifiye elemana ihtiyaç duyulan sektörler için yabancı işçi göçüne izin verilmesini savunuyorlar. Muhafazakarlar, ayrıca Londra'daki saldırıları gerekçe göstererek "camilerin kameralarla gözetlenmesini" de talep ediyorlar.

    İlk kadın başbakan adayı

    Alman Parlamentosu'ndaki 598 sandalye için 3648 aday yarışıyor. Bu kez bir kadın başbakan adayı da var. Angela Merkel ile Almanya'da ilk kez bir kadın başbakanlığa aday oluyor. Ama kadınlar, aday listelerinde yine azınlıkta.

    93 yaşında kadın aday

    Aday olan 3648 adaydan 936'sı, yani yaklaşık % 25'i kadın. Kadın adaylar konusunda Yeşiller ve Sol Parti % 44'le başı çekiyor, Sosyal Demokrat adayların % 38'i, Hıristiyan Birlik partilerinin % 33'ü kadın, liberaller % 21 ile sonuncu. Adaylardan en genci 18, en yaşlısı 93 yaşında bir kadın. Kadın adayların toplam sayısı 442 ile bir önceki seçime göre daha az. Üstelik yaklaşık 62 milyon seçmenin yarısından fazlasını 32 milyon 200 binini kadınlar oluşturuyor. Seçim uzmanları, kadınların oy verirken cinsiyeti değil, parti programlarını tercih ettiklerini söylüyorlar.


    Beckstein'den Türk seçmene 'oy' golü

    Alman vatandaşı olan 6 bin Türkün, Türk vatandaşlığına tekrar geçmeleri sebebiyle seçme hakları ellerinden alındı.

    1 Ocak 2000 tarihinden itibaren geçerli olan bir hükümle, Alman Vatandaşlık Kanunu'nun 25. maddesinin 1. fıkrasına göre, bir Alman vatandaşı, kendi başvurusu üzerine yabancı bir ülkenin vatandaşlığını kabul ettiği takdirde, Alman vatandaşlığını kaybediyor. Bayern'de 1998'den sonra Alman vatandaşlığa geçmiş olanlara mektup yazılarak, Türk vatandaşlığına tekrar geçiş yapıp yapmadıkları soruldu. Mektup gönderilen 44 000 kişiden 6000'inin olumlu cevap vermesi üzerine, sözkonusu şahıslar resmî olarak yabancı statüsüne geçmiş oldular. Bu kişilerin Almanya'da oturum hakkı için başvuruda bulunmaları gerekiyor.

    Bavyera İçişleri Bakanı Günther Beckstein da, "Kim buna rağmen oy kullanırsa, suçlu duruma düşmüş olur" dedi.


    Yorgunluktan yere yığıldı

    Sosyal Demokrat Partili Franz Müntefering, aşırı yorgunluktan bir seçim konuşması sırasında yere yığıldı. Muhafazakar aday Angela Merkel'in toplantıları, Schröder'e göre daha az duygu dolu ve seçmene daha uzaktı. Merkel'in konuşmalarında en sevdiği konu ekonomiydi. Merkel, Maliye Bakanı yapmak istediği Paul Kirchhof'u "koz" diye cebinden çıkarana kadar bu strateji başarılı oldu. Ancak Kirchhof'un "herkes eşit oranda vergi verecek. Vergi kolaylıkları kalkacak" demesi, seçmenlerin hoşuna gitmedi.


    Anarşist ve ihtiyarlar partisi

    Seçime katılan partiler arasında en çok bilinen SPD, CDU, CSU, Birlik 90/Yeşiller, FDP, Sol Parti, Milliyetçi Demokratik Parti, Cumhuriyetçiler, Çalışma ve Hukuk Devleti Partisi, Sosyal Adalet Partisi, Orta Girişimi, Bavyera Partisi, Almanya Marksist Leninist Parti, Feminist Partisi, Çevre ve Hayvanların Korunması Partisi, Dayanışma Halk Hareketi, Griler-Yaşlı Panterler, 50'nin Üzerindeki Yurttaşlar Girişimi, Referandum ve Sosyal Göçe Karşı Birlik, Merkez Partisi, İncil'e Sadık Hıristiyanlar Partisi, Almanya Aile Partisi, Anarşist Pogo Partisi (APPD).



  • 18 Eylül 2005
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED