AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
Asgari ödeme kaldırılsın

TÜ-MER Genel Başkan Yardımcısı Faruk Hançer, kredi kartı mağduriyetlerinin yüzde 80'inin "Asgari Ödeme Tutarı"ndan kaynaklandığını vurgulayarak, "Asgari ödeme bir lütuf değil, bankaların hazırladığı bir tuzaktır" dedi.

  • Yılmaz YILDIZ / İSTANBUL
    Tüketici Hakları Merkezi (TÜ-MER), kredi kartı sahiplerini, "asgari ödeme"nin bankalar tarafından tüketiciye sunulmuş bir kolaylık değil, aksine sinsice faiz batağına düşüren bir tehlike olduğu konusunda uyardı.

    TÜ-MER Genel Merkezi'nde "asgari ödeme tuzağı" ve "Akdeniz sineği bize vız gelir" konulu basın toplantısı düzenlendi. TÜ-MER Genel Başkan Yardımcısı Faruk Hançer, kredi kartı kullanıcısı tüketicilerin mağdur olmasındaki en büyük nedenin hesap özetinde yer alan ve tüketicinin içeriğini tam olarak bilmediği "Asgari Ödeme Tutarı" olduğunu belirtti.

    Kredi kartı meselesinin uzun zamandır ülkemiz gündemini meşgul ettiğini dile getiren Hançer, yüzbinlerce kredi kartı kullanıcısı tüketicinin mağdur olmasına yol açan uygulamaların hâlâ devam ettiğini söyledi. Gerek bankacılık sektörünün gerek siyasi iktidarların, mağdur olan tüketicilerin sorunlarına geçici çözüm bulmaktan başka bir çalışma yapamadığını ileri süren Hançer, şöyle konuştu: "Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından hazırlanan "Banka Kartları ve Kredi Kartları Yasa Tasarısı Taslağı" kamuoyunun bilgisine sunularak tartışmaya açılmıştır. Ancak söz konusu taslak uzun bir süredir Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılmış bir durumda bekletilmekle birlikte ayrıca kredi kartlarına uygulanan fahiş faizlerinden tüketiciyi kurtaracak bir çözüm üretilmemiş, ileride yeniden yaşanabilecek sorunların üzeri örtülmeye çalışılarak geçici çözümler sunulmuştur."

    Faiz ısrarından vazgeçmediler

    TÜ-MER'in şikayet ve hukuk komitelerine kredi kartı mağduriyetiyle ilgili yüzlerce tüketici başvurusu olduğunu bildiren Hançer, bu mağduriyetlerin büyük bir çoğunluğunun "Asgari Ödeme Tutarı"ndan kaynaklandığı vurguladı. "Asgari ödeme tutarı bir lütuf değil, yüksek faizleri düşürmemekte ısrar eden bankalar tarafından hazırlanmış bir tuzaktır" diyen Hançer, kredi kartları hesap özetlerinden "Asgari Ödeme Tutarı"nı kaldıran bir yasal düzenleme yapıldığı takdirde kredi kartı mağdurlarının sayısında yüzde 80 oranında azalma sağlanabileceğini kaydetti. Hançer, ilgili kanun taslağı ile kredi kartı hesap özetlerinde bulunan "Asgari Ödeme Tutarı" bölümünün mağdur sayısı artmadan kaldırılmasını ve taslağın bir an önce yasalaşmasını istedi.

    'İlaçlı gıda yemek istemiyoruz'

    TÜ-MER Genel Başkanı Ömer Keser, Avrupa ülkeleri ve Rusya'nın zırai kalıntı ve Akdeniz sineği gerekçeleriyle ithalatını durdurduğu sebze ve meyvelerin Türk halkına tükettirilmesine tepki gösterdi. 2003-2004 yılları arasında ihraç edilen yaklaşık 700 ton sebze ve meyvenin pestisit (zirai kalıntı) nedeniyle geri döndüğü ve bu ürünlerin ülkemizde satıldığının bizzat Tarım Bakanı tarafından itiraf edildiğini söyleyen Keser, "Bu durum kabul edilemez" dedi. Bilim adamları tarafından yapılan "Türkiye'de kanserli hasta sayısının artmasında en büyük faktörün ürünlerdeki ilaç kalıntıları olduğunun tespit edildiği" yönündeki açıklamaların tüketicinin tedirginliğini arttırdığını kaydeden Keser, Tüketici Kanunu'na göre bu tür kalıntılar nedeniyle hastalığa yakalananların tazminat hakkına sahip olduklarını hatırlattı.



  • 27 Haziran 2005
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED