T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
D Ü N Y A 1 AĞUSTOS 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

'Türkiye'ye sızamadık'

1986-1998 döneminde, İstanbul bölgesi şef yardımcısı olarak görev yapan eski CİA ajanı Philip Giraldi, "Ben orada iken İstanbul, Avrupa'nın en büyük CİA üssü idi. Ancak biz Türk istihbaratına sızamadık" dedi

1986-1998 döneminde CIA'nin İstanbul bölgesi şef yardımcısı olarak Türkiye'de görev yapan eski CIA ajanı Philip Giraldi, Balkanalysis adlı internet sitesine ilginç açıklamalarda bulundu. Çeşitli Amerikan dergi ve yayınlarında yayınlanan yazıları ile tanınan eski CIA ajanı Philip Giraldi, Balkanalysis sitesinde yayınlanan söyleşisinde, CIA'nin İstanbul bölgesi şef yardımcısı olarak çalıştığı dönemde İstanbul'daki durumu değerlendirirken "Ben orada iken İstanbul, Avrupa'nın en büyük CİA üssü idi" dedi. Söz konusu dönemde başta Ruslar ve Mısırlılar olmak üzere, İstanbul'da faaliyet gösteren diğer ülkelerin ajanlarını da dikkatle izlediklerini anlatan Giraldi, Ruslar ve Mısırlılar için , "Her ikisi Türk istihbarat servislerine sızmayı başarmıştı. Bu bizim yapamadığımız bir şeydi" ifadesini kullandı.

ÜST DÜZEY TÜRK YETKİLİ BİZİMLE ÇALIŞMAK İSTEDİ

Halen güvenlik konularında büyük şirketlere, kamu kurululaşlarına ve uluslararası teşkilatlara danışmanlık yapan bir şirketin kurucusu olan Giraldi, bir üst düzey Türk yetkilisinin de büyük paralar karşılığında CIA'da çalışmak istediğini belirtti. Bu kişinin adının sadece en üst düzey CIA yetkililerinin bildiğini söyleyen Giraldi, söz konusu Türk yetkilisi ile temasların çok dikkatle ve Türkiye dışında, Türklerin tanımadığı bir CİA görevlisince yürütüldüğünü öne sürdü. Giraldi "Bir Türk yetkilisinin bizim için çalışmasını sağlamak, deşifre olması halinde yaratabileceği potansiyel tepki nedeniyle en yüksek düzeyde koordinasyon gerektirirdi" diye konuştu.

KARŞI İSTİHBARATI AGRESİF

ABD'nin neden yapamadığının sorulması üzerine ise, "CIA, Türkler arasında iyi kaynakları geliştirmek için büyük bir çaba göstermedi çünkü çok tehlikeli idi. Türkler karşı istihbarat konusunda çok agresif ler" dedi. Ayrıca, Türkiye'nin NATO'da "kilit bir oyuncu" olduğunu, bu nedenle "istihbarat yönünden" "çok hassas" sayıldığını belirtti.

ANKARA'DA OPERASYON

İstanbul'da görevli olduğu dönemde teröre karşı gerçekleştirdikleri operasyonlardan örnekler veren Giraldi, bu çerçevede iki Libya ajanının, Ankara'daki ABD hava üssündeki bir düğünü bombalamaya hazırlandığı bir operasyonu etkisiz hale getirmeyi başardıklarını kaydetti.

PKK KONUSUNDA TÜRKLER ABD'YE GÜVENMİYOR

ABD'de "neocon" olarak tanınan, Irak savaşının taraftarı olan muhafazakarların, Irak savaşından beri Türkiye-ABD ilişkileri ile ilgili olumsuz değerlendirmelerine dikkat çekilmesi üzerine Giraldi, şunları söyledi: "Elbette ki ilişkilerin soğuk gibi göründüğünü ve Türklerin, özellikle Kuzey Irak'taki PKK faaliyetlerine son veremediğimiz için ABD'ye karşı büyük bir güvensizlik duyduklarını biliyorum. Neoconlar, Türkiye'nin Suriye ve İran'a karşı bir haçlı seferberliğine katıldığını görmek isterler ancak böyle bir şey yakında olmayacak. Soğuk savaş devam ettiği için çoğu ajanlar, Boğaz'dan Akdeniz'e geçen Sovyet Deniz Kuvvetleri'ni izlemekle meşguldu" dedi.

  • ANKARA(ANKA)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi