T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 1 AĞUSTOS 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Özgür-Der üyeleri 2 aydır gözaltında

Özgür-Der üyesi Metin Demir'in Kuzey Irak'ta 1 Haziran'da gözaltına alınması üze-rine 18 Haziran'da bölgeye giden Mustafa Eğilli ve M. Hasip Yokuş da gözaltına alındı. Gözaltılarla ilgili açıklama yapılmazken üç kişinin yaşamından endişe ediliyor

  • ÖMER ÇAKKAL / İSTANBUL
    Haziran başından beri kendilerinden haber alınamayan üç Özgür-Der yöneticisi için yapılan girişimlerden bir sonuç alınamadı. Habur Sınır Kapısı'ndan giriş yaptığı 1 Haziran'dan beri Kürdistan federal güçlerinin elinde olduğu sanılan Özgür-Der Diyarbakır Şubesi yöneticilesi Metin Demir ile, Demir'in durumunu araştırmak için gittikleri kapıda 18 Haziran'da gözaltına alınan Özgür-Der yöneticileri Mustafa Eğilli ve M. Hasip Yokuş'un yaşamından endişe ediliyor. Yaklaşık iki aydan beri bölge ve BM nezdinde girişimlerini sürdüren Özgür-Der Genel Başkanı Hülya Şekerci başta olmak üzere, dernek yöneticileri ve sivil toplum örgütlerinin çağrılarına cevap verilmedi.

    AİLELER, HAYATLARINDAN ENDİŞE EDİYOR

    Özgür-Der'in Diyarbakır Şubesi yöneticilerinden Metin Demir, Mustafa Eğilli ve Mehmet Hasip Yokuş ile birlikte 1 Haziran 2006 günü Türkiye'den Kuzey Irak'a yaptığı geçiş sırasında Kürdistan Demokrat Partisi mensubu olduğu öne sürülen kişiler tarafından gözaltına alındı. Ne için gözaltına alındığı konusunda arkadaşlarına yeterli bilgi verilmezken Demir'in hakkında yakalama emri olduğu iddia edildi. Takip eden günlerde isim benzerliğinden ötürü gözaltına alındığı sanılan Demir'in serbest bırakılması için girişimde bulunmak için 12 Haziran'da Kuzey Irak'a geçen, ancak yaptıkları temaslardan bir sonuç alamadıkları için Türkiye'ye dönmek isteyen Özgür-Der yöneticileri Mustafa Eğilli ve Mehmet Hasip Yokuş da aynı şekilde kapıda gözaltına alındılar. En son 18 Haziran gecesi saat 23.30'da Irak sınırında kendileriyle görüşme sağlanan Eğilli ve Yokuş ile, kendisinden tam iki aydır haber alınamayan Metin Demir'in hayatlarından endişe ediliyor.

    Girişimler sonuç vermedi

    Özgür-Der, yöneticilerinin serbest bırakılması için yaklaşık iki aydan beri yoğun bir diplomasi trafiği yaşadı. 7 Haziran'da yaptığı basın açıklaması ile Metin Demir'in gözaltına alındığını kamuoyuna duyuran Özgür-Der Genel Başkanı Hülya Şekerci, 14 Haziran'da Türkiye Dışışleri Bakanı, BM Mukim Koordinatörü Jakob Simonsen ve KDP Ankara Temsilcisi'ne durumu bildirerek Demir'in serbest bırakılması için girişimde bulunulmasını istedi. Şekerci, sayısı üçe çıkan gözaltılar için

    22 Haziran'da bu kez Başbakan'dan yardım isterken, bir gün sonra Uluslararası Af Örgütü Acil Eylem Çağrısı yaptı. Metin Demir, Mustafa Eğilli ve M. Hasip Yokuş'un gözaltıları yaklaşık 2 aydan beri kamuoyunda tepkiyle izleniyor. Yeni Şafak yazarı İbrahim Karagül 21 Haziran'daki yazısında "Özgür-Der yöneticileri ABD'ye mi teslim edildi?" diye sorarken, 24 Haziran'da Yasin Aktay, "Türkiye Metin Demir'in kaybıyla aşağılanmak isteniyor" diye yazmıştı.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi