T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 9 AĞUSTOS 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Yatırım indirimi için son başvuru tarihi 14 Ağustos

Yatırım indirimi istisnasından yararlanmayı tercih eden mükelleflerin 14 Ağustos'a kadar tercihlerini belirlemeleri gerektiği bildirildi.

Gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin; 31 Aralık 2005 tarihi itibarıyla mevcut olup, 2005 yılı kazançlarından indiremedikleri yatırım indirimi istisnası tutarları, daha önce aldıkları belge kapsamında 1 Ocak 2006 tarihinden sonra yapacakları yatırımlar ve 1 Ocak 2006 tarihinden önce başlanan yatırımlarla ilgili olarak, yatırımla ekonomik ve teknik bakımdan bütünlük arzeden ve bu tarihten sonra yapılan yatırımlar için yatırım indirimi istisnasından yararlanıp yararlanmayacaklarına ilişkin tercihlerini 14 Ağustos'a kadar belirlemeleri gerektiği bildirildi.

Yatırım indirimi istisnasından yararlanacak kurumlar vergisi mükellefleri yüzde 30'luk eski kurumlar vergisi oranıyla vergilendirilecek.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan Yatırım İndirimi İstisnası Uygulanmasına İlişkin Kurumlar Vergisi Sirkülerinde, yatırım indirimi istisnasından yararlanılıp yararlanılmamasının mükelleflerin isteklerine bırakıldığı belirtildi.

Mükellefler bu tercihlerini 2006, 2007 ve 2008 yıllarının tamamı için kullanabilecekleri gibi bu yılların herhangi biri için de kullanabilecekleri bildirildi.

Sirkülerde, mükelleflerin kendi istekleriyle yararlanmadıkları yatırım indirimi istisnası tutarlarının yatırım indirimi uygulamasının tercih edildiği yıllarda indirim konusu yapılmasının mümkün olmadığı ifade edildi. Kazanç yetersizliği nedeniyle indirimi fiilen mümkün olmayan kısmın ise izleyen dönemlerde indirilebileceği bildirildi.

2006 yılı kazançlarının vergilendirilmesinde, yatırım indirimi istisnasından yararlanmak isteyen mükelleflerin 2006 yılının ikinci geçici vergilendirme dönemine ilişkin beyannamenin verileceği tarihe (14 Ağustos 2006) kadar tercihlerini belirlemeleri gerektiği ifade edildi.

Bu yılın birinci geçici vergilendirme dönemi itibariyle yatırım indirimi istisnasından yararlanan mükelleflerin, ikinci geçici vergilendirme döneminde bu istisnadan yararlanmamayı tercih etmeleri halinde, birinci geçici vergilendirme dönemine ilişkin olarak herhangi bir işlem yapmalarına gerek bulunmadığı bildirildi.

2007 ve 2008 yıllarında ise mükelleflerin tercihlerini ilk geçici vergilendirme dönemine ilişkin beyannamenin verileceği tarihe kadar belirlemeleri gerekiyor. Mükelleflerin, yaptıkları tercihlerden yıllık beyanname döneminde vazgeçmelerine ise olanak bulunmuyor.

DEVREDEN YATIRIM İNDİRİMİ

Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri, 31 Aralık 2005 tarihi itibariyle mevcut olup, 2005 yılı kazançlarından indiremedikleri devreden yatırım indirimi istisnası tutarlarını, endeksleme uygulamasına tabi tutulmuş değerleriyle dikkate alarak; 2006, 2007 ve 2008 yıllarında elde ettikleri kazançlarından indirebilecekler.

Mükellefler, 1 Ocak 2006'dan sonra 24 Nisan 2003 tarihinden önce yapılan başvurulara göre düzenlenen teşvik belgeleri kapsamında yaptıkları yatırımlar için de önceki mevzuat hükümlerine göre hesaplayacakları yatırım indirimi istisnası tutarlarını; 2006, 2007 ve 2008 yıllarında elde ettikleri kazançlarından indirebilecekler.

Yatırıma 1 Ocak 2006 tarihinden önce başladığını belgeleyen mükellefler de, komple ya da entegre tesisler gibi tamamlanması belli bir süreci gerektiren yatırımlarla ilgili ve bu yatırımlarla iktisadi ve teknik bakımdan bütünlük arzedip bu tarihten sonra yapılan yatırım harcamaları için eski mevzuat hükümleri çerçevesinde hesaplayacakları yatırım indirimi istisnası tutarlarını; 2006, 2007 ve 2008 yıllarında elde ettikleri kazançlarından indirebilecekler.

2006, 2007 ve 2008 yılları için yatırım indirimi uygulamayı tercih eden gelir vergisi mükellefleri, 31 Aralık 2005 tarihinde yürürlükte bulunan gelir vergisi tarifesi, kurumlar vergisi mükellefleri ise eski yasada yer alan yüzde 30'luk kurumlar vergisi oranını, indirimin uygulandığı yıl kazançlarına uygulayarak bu yıllara ilişkin gelir veya kurumlar vergilerini hesaplayacaklar.

2006 veya 2007 yıllarında yararlanılabilecek yatırım indirimi istisnası tutarı bulunmayan veya bulunmakla birlikte bu yıllarda tercihlerini yatırım indirimi uygulamama yönünde kullanan mükellefler, 2008 yılında yatırım indirimi uygulamayı tercih ederlerse, geçmiş söz konusu yıllar için herhangi bir işlem yapılmayacak.

  • ANKARA (ANKA)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi