T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 9 AĞUSTOS 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Fındık sorununa devlet el koydu: TMO fındık alacak

Fındıktaki sıkıntıların çözümü için Başbakan Erdoğan başkanlığında toplanan Fındık Komisyonu, üreticinin mağdur edilmemesi için Toprak Mahsulleri Ofisi'nin fındık alımı yapmasını kararlaştırdı

Fındık üreticisinin bir süredir çektiği sıkıntıları önlemek amacıyla devlet fındık sorununa el koydu. Fındık fiyatı ve alımlarla ilgili olarak görev yapan Fiskobirlik'in mağdur ettiği fındık üreticilerinin sorununun çözülmesi için dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki komisyon toplandı. Komisyon, Fiskobirlik'in yanı sıra devletin fındık alımı yapmasını kararlaştırdı. Bunun da Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) aracılığıyla yapılması uygun bulundu.

OKULLARA VE TSK'YA ÜCRETSİZ FINDIK

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Başbakan Yardımcısı Abdullatif Şener, Devlet Bakanları Ali Babacan, Kürşat Tüzmen, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Çoşkun, Bayındırlık Bakanı Faruk Özak'ın katıldığı ve iki saat süren toplantıda fındık üreticisinin mağdur edilmemesi amacıyla TMO tarafından fındık alımı yapılması kararlaştırıldı. Bunun için TMO'nun yapacağı alımlarda Fiskobirlik yönetimi ile hazırlanacak bir protokol çerçevesinde depo ve uzmanlarından yararlanması uygun bulundu. Bu çalışmaları Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker'in sürdürmesi kararlaştırıldı.

Ayrıca fındık üreticisinin gelecek yıllarda benzer sorunlar yaşamaması ve kalıcı çözümler getirilmesi amacıyla da lisanslı depoculuğun kurulması için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nda bir koordinatörlüğünde bir çalışma başlatılmasına karar verildi. Arz fazlası fındığı TMO aracılığıyla alacak olan devletin, bu fındığı ücretsiz olarak Türk Silahlı Kuvvetleri ve okullara göndermesi de planlanıyor.

GTSO: FİSKOBİRLİK DEVREDE OLMALI

Bu arada, toplantının sonuçlarına ilişkin görüşlerini açıklayan Giresun Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yamak, Fiskobirlik'in devrede olduğu bir fındık politikası oluşturulması gerektiğini savundu. Yamak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Fındık Komisyonu Toplantısı'nda, 2006 ürünü fındığın Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından alımının yapılmasının kararlaştırıldığını anımsattı. Fiskobirlik'in kurulduğu günden bu yana Türk fındığı ve üreticisine büyük hizmetler verdiğini kaydeden Yamak, şunları söyledi: Fiskobirlik'in devrede olduğu bir fındık politikası oluşturulmalıdır. Fiskobirlik fındık piyasasının vazgeçilmez unsuru ve üreticinin temsilcisidir. Türk fındığına uzun yıllar hizmet eden Fiskobirlik mutlaka yaşatılmalıdır.

Erdoğan: Fındık fiyatları 15 Eylül'den sonra oluşur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 15 Eylül'den sonra fındıkta yeni dönem ürünün piyasaya gireceğini ve piyasaya girdikten sonra fiyatların da oluşacağını söyledi. Fındık Komisyonu'nun kararlarını anlatan Erdoğan, bir gazetecinin, "Arz fazlası fındıkların devlet tarafından alınacağı sonucu mu çıkıyor?" sorusuna "Şu anda arz fazlası olan diye bir şey yok.Fındık alımı yapılacak. Bunun ne kadarını özel sektör, ne kadarını TMO yapacak bunu piyasa şartları belirleyecek" dedi. Erdoğan, "Fiskobirlik'in 2005 borçlarıyla ilgili bir kolaylık getirilecek mi?" sorusuna ise, "Ben geçmişi konuşmuyorum, geleceği konuşuyorum" dedi. Fındık taban alım fiyatının belirlenip belirlenmediğine yönelik soru üzerine Erdoğan, "Eylül'ün 15'inden sonra yeni fındık piyasaya girdikten sonra bu fiyatlar da oluşur" karşılığını verdi.

  • ERHAN SEVEN / ANKARA

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •    İş'in Sırrı
       Kulis
       Kobi Masası

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi