T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 9 AĞUSTOS 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

İncirlik'ten çıkan süpheli 15 TIR heyecan yarattı!

İsrail'in Hizbullah lideri Nasrallah'ı vurmak için ABD'den aldığı sığınak delen GBU-28 füzelerinin Türkiye üzerinden İsrail'e gönderildiği iddiası Ankara'yı karıştırdı. İncirlik'ten çıkan silah yüklü 15 TIR, heyecana neden oldu

Türkiye dün, 'İsrail Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı saklandığı tünellerde vurmak için ABD'den aldığı sığınak delen GBU-28 füzeleri İncirlik'ten gidiyor' iddiasıyla çalkalandı. İsrail kaynaklı 'Türkiye İsrail'e askeri mühimmat taşıyan uçakların kalkmasına izin vermedi' ve The Times'in '100 GBU-28 füze Türkiye üzerinden İsraile gitti' haberinin ardından dün İncirlik Üssü'nden olağanüstü güvenlik önlemleri altında 15 TIR'ın 'USAF (ABD Hava Kuvvetleri) ve Explosive (patlayıcı)' yazan konteynırlarla ayrılması, 'ABD, füzeleri İsrail'e İncirlik'ten gönderiyor' heyecanı yarattı. Bir anda Ankara'da tansiyon yükselirken, Anadolu Ajansı, 'İncirlik Hava Üssü'ndeki ABD'li yetkililere' dayanarak, üsten çıkarılan malzemenin envanter dışına çıkarılan mühimmat olduğu haberini geçti.

NASRALLAH İÇİN GBU-28

İsrail'in Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı öldürmek için ABD'den istediği sığınak delen GBU-28 füzelerinin teslim tarihinin öne alındığını açıklaması ve İsrael National News (INN) haber ajansının 'Türkiye'nin İncirlik Üssü'nden İsrail'e mühimmat sevkiyatına izin vermediği, askeri mühimmat yüklü uçakların havalanmasını engellediği' haberi, ABD'nin füzeleri Türkiye üzerinden İsrail'e sevk ettiği iddiasını gündeme getirdi.

Türk halkında bu şüpheler oluşurken, İngiliz The Times gazetesinin ilk parti 100 tane GBU-28'in Türkiye üzerinden İsrail'e gönderildiği iddiasının ardından dün İncirlik'ten ayrılan 'gizemli' TIR'lar, bu şüpheleri yoğunlaştırdı. Üzerinde 'patlayıcı taşıyor' işareti bulunan 15 TIR'la yola çıkan malzemelerin Taşucu NATO Limanı'nda bir Amerikan nakliye gemisiyle Kıbrıs Rum kesimine götürüleceği belirtildi. Dün sabah 05.00 sıralarında İncirlik'e gelen TIR'lar askeri malzeme yüklenmiş olarak 3 saat sonra üsten ayrıldı.

ABD ASKERİ EŞLİK ETTİ

ABD Hava Kuvvetleri'nin sembolü USAF bulunan 15 TIR, trafik polisi eskortluğunda Mersin'e hareket etti. Özel Harekat Şubesi'nde görevli polislerin ve ABD askerlerinin koruması altındaki TIR'ların taşıdığı konteynırların NATO Limanı'nda ABD'ye ait bir nakliye gemisine yükleneceği bildirildi. Yüklemenin bir hafta sonra yapılması bekleniyor. TIR'lar yüklerini boşaltıp limandan ayrılırken, jandarma ekiplerinin geniş güvenlik önlemi aldığı limana Türk bayraklı TCG Serdar adlı bir firkateyn yanaştı. Liman sahasında ve çevresinde NATO askerlerinin ve jandarma ekiplerinin güvenlik önlemi aldığı görüldü. SAS komandoları da tertibat aldı. Balıkçı tekneleri ile turistlere de yasak getirildi. Bu arada sevkiyatın 155 konteynırlık olduğu belirtildi.

  • ANKARA-MERSİN

    GBU-28'in özellikleri

    Lazer güdümlü 2.2 tonluk çok güçlü konvansiyonel silahla donatılmış GBU-28, betonun 6 metre ya da kayalık zeminin 30 metre altındaki bir hedefi vurma gücüne sahip. F-15 tipi savaş uçakları da bu bombaları taşıyabilecek şekilde uyarlanmış durumda. GBU-28 tipi bombalar, 1999'da Kosova'da kullanılmıştı.

    Envanterdışı mühimmat açıklaması

    İncirlik Hava Üssü'nden yola çıkan ve Taşucu'ndaki NATO Limanı'na getirilen malzemelerin envanter değerlendirmeleri sonucu kullanılmayacak özellikteki mühimmat olduğu bildirildi. İncirlik Hava Üssü'ndeki ABD'li yetkililerinden alınan bilgiye göre, TIR'lardaki malzemelerin, rutin envanter değerlendirmesi sonucu kullanılmayacak özellikteki mühimmat olduğu belirtildi. Envanterlerin 2 yılda bir yenilendiğini belirten yetkililer, bu kapsamda kullanılmayacak özelliklere sahip mühimmatın Taşucu Limanı'ndan gemiyle ABD'ye gönderileceği ifade ettiler.

  • ADANA (AA)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi