T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 9 AĞUSTOS 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Tahsin SINAV

MÜSİAD raporunda istihdam ve işsizlik

2006 yılının ilk yarısı hakkında MÜSİAD'ın hazırlayıp kamuoyuna sunduğu "Türkiye Ekonomisi 2006 Raporu", istihdam ve işsizlik sorununa da derinlemesine yer vermektedir. Bilindiği üzere, istihdam ve işsizlik sorunları, tüm kamuoyunu ilgilendirmektedir; işsizlik, ülkemizin en önemli sorunlarından biri olduğu gibi, ekonomimiz, yeni istidam imkanı geliştirmede oldukça zorlanmaktadır. Yer yetersizliği nedeniyle raporun sadece bu konudaki önerileri üzerinde durmak istiyorum. Aşağıda görüleceği üzere, bu konular, Türkiye'nin her zaman çözüme kavuşturmak için gündeminde kalan konulardır:

1.İşsizlik sorununu azaltmayı temel önceliği gören Hükümetin ilk adımı Millî İstihdam Stratejisi'nin yeniden belirlenmesi ve hayata geçirilmesi olmalıdır. Hükümet, işsizlikle ilgili uzun, orta ve kısa vadeli hedefler koymalı ve bu hedefi gerçekleştirecek politika ve araçları belirlemelidir. Ülkemizde de işsizlikle mücadelede aktif istihdam politikalarına başvurulmalı ve bu noktada gelişmiş ülkelerde başarılı sonuçlar veren uygulamalardan azami ölçüde yararlanılmalıdır. Şüphesiz, ayrılan kaynak miktarının da artırılması gerekiyor.

2.İşgücü piyasası şeffaflaştırılırken, İŞKUR aktif hale getirilmeli, tüm hizmetleri etkin bir biçimde yerine getirebilecek imkânlarla donatılmalı, hizmet kalitesi yükseltilmeli, işsizlerin ve işverenlerin kuruma ilgisini artıracak düzenlemelere yer verilmelidir.

3.Ücret ödemelerinin verimlilik performansı ile ilişkilendirilmesini sağlayacak düzenlemelere gidilmesi önemli hale gelmiştir. Halen % 43 oranında olan istihdam vergisinin aşamalı olarak % 25 seviyesine düşürülmesi acil bir zarurettir. Hem işsizliği artıran ve hem de kayıt dışına kaçışı hızlandıran istihdam üzerindeki prim ve vergi yükü ciddi oranda azaltılmalıdır. Diğer ülkelerde olduğu gibi, Türk işletmelerin rekabet gücünü yükseltecek nitelikte mevcut tüm çalışanları veya düşük ücretle çalışanları kapsayan indirimler yapılmalı ya da vergi ve sigorta primleri, ülkemizdeki işsizliğin özellikleri de dikkate alınarak genç istihdamını teşvik edecek biçimde kullanılmalıdır.

4.Esnek istihdam ve part - time ( kısmı süreli ) çalışmayı mümkün kılan yasal zemin hazır olduğu halde, bu konuda uygulanabilir uygun modellerin pek gelişmemiş olduğu anlaşılmaktadır.

5.İş Kanunu'nda getirilen iş güvencesi hükmünün uygulanmasından kaynaklanan bazı sorunlar nedeniyle, özellikle büyük işletmeler istihdam artışından kaçmakta, Türkiye gibi bir ülkenin faktör donanımı ile örtüşmeyecek kadar aşırıya kaçan makine ve otomasyonu yoğun üretimi tercih etmektedirler. İş Güvencesi mevzuatımız, Türkiye'nin küresel rekabette önünü açacak şekilde yorumlanmalıdır.

6.Gelişmiş ülkelerde öğrencilerin % 65-70'inden fazlası mesleki ve teknik eğitim okullarına devam ederken, ülkemizde tam tersi bir durum sözkonusu olup, mesleki okullar bünyesindeki öğrencilerin oranı, % 30'lar seviyesine inmiştir. İşgücünün ve genel olarak toplumun eğitim ve vasıf seviyesinin yükseltilmesine, mesleki ve teknik eğitimin desteklenmesine ilişkin politikalar uygulamaya konulmalıdır. Tarımdan kopan işgücüne yönelik olarak; eğitim ve vasıf kazandırıcı, sanayi ve hizmetler sektörüne uyumu kolaylaştırıcı mesleki eğitim programları hızla uygulamaya konmalı, diğer yandan tarımın çözülmesinin kontrollü gerçekleşmesine ve sektörün gelişmiş tarım ekonomisine sahip ülkelerdeki boyutlarına gerilemesine hizmet edecek tedbirler alınmalıdır.

7.İşsizliğin önlenmesi ve istihdamın artırılması için yeni ilave yatırımlara ve yeni girişimlere ihtiyaç vardır. Ancak girişimcilik, ülkemizin uluslararası mukayeseli üstünlüğe sahip olduğu ve istihdam kapasitesinin yüksek olduğu sektörlerde yoğunlaştırılmalı ve bu alanlardaki teşebbüsler öncelikle desteklenmelidir. Ülkemizde büyümenin işsizliği azaltabilmesi için, % 6-7 civarında ekonomik büyüme gerçekleştirilmelidir. Özellikle, tarım dışı sektörde yüksek büyüme hedeflenmeli ve özellikle de iş yaratma kapasitesi yüksek hizmet sektöründe büyüme teşvik edilmelidir.

Geniş boyutlu iktisadi tespit ve düşünceleri içeren MÜSİAD Ekonomik Raporu'nu www.musiad.org.tr adresinden okumanızı öneriyorum.

Kaptan-Yolcu Diyalogları

Otobüsle Taksim'e doğru gidiyoruz. Adamın biri Beşiktaş'ta gayet aceleci tavırla: -Kaptan, orta kapıyı rica edebilir miyim? Bizim şoför olaya hâkim: -Tabi abi ayıp ettin, al götür. Senden kıymetli mi?! (Gönderen Mehmet Ali Portakaloğlu'na teşekkürler.)

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi