T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ 12 AĞUSTOS 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Harcırahlara ilişkin hâlâ bir açıklama yok

Geçmişe yönelik harcırah verilmesine imkan sağlayan 5538 sayılı Kanun, 12.07.2006 tarihli ve 26226 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu Kanuna göre, 2002 yılından bu yana naklen atanmış olup da harcırahlarını alamayanlara harcırahları ödenecektir.

Ancak, Kanun uygulanması sırasında sorunlu konular bulunmakta olup, bu sorunlu konuların çözümüne yönelik bir Tebliğ veya genelge yayımlamalıdır. Fakat hala bugüne değin bir genelge veya tebliğ yayımlanmamıştır.

Uygulamada karşılaşılan,

  • başvuruların nereye yapılacağı,
  • ödenek ihtiyacı,
  • birden fazla nakil olma halinde başvuru durumu,
  • geçici görevlendirme durumu,
  • açıktan atama durumu,

  • KİT personeline harcırah ödenip ödenmeyeceği, gibi pek sorun karşısında nasıl bir yol takip edileceği net olmayıp, bu konuları içeren bir Tebliğ yayımlanmalıdır.

    Diğer taraftan, Sağlık Bakanlığı 26.07.2006 tarihinde yayımladığı genelgede, harcırahların ödenmesini ve "harcırah ödenmemesi sebebiyle idari yargıda Bakanlık veya Valilikler aleyhine dava açmış olan personel için ayrıca müracaat etmelerinin" beklenmemesini vurgulamıştır.

    Öğretmen atamalarına başvurular başladı

    Öğretmen atamalarına ilişkin başvuru ve atama kılavuzu hafta başında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanmış olup, başvuruların 09-23 Ağustos 2006 tarihleri arasında, Bakanlığın http://personel.meb.gov.tr internet adresinde yer alan Elektronik Başvuru Formu'nun doldurması suretiyle yapılması gerekmektedir.

  • KPSS öğretmenlik atamalarında KPSS10 puanı dikkate alınmak olup, 2006 yılında yapılan yönetmelik değişikliği gereğince 2004, 2005 ve 2006 KPSS puanlarından yüksek olanı kullanılacaktır.

  • İlk defa ve naklen atamaların birlikte alındığı bu atama döneminde ilk defa atamalarda puan üstünlüğü, naklen atamalarda ise hizmet süresi üstünlüğüne göre atama yapılmaktadır. Aday Devlet memurlarının naklen başvurularının alınmadığı tercih işlemlerinde geçen yıl 10 olan okul tercih sayısı bu yıl 20'ye çıkarılmıştır.

  • Danıştay'ın geçen hafta bu köşede yer verdiğimiz kararı gereğince adaylardan "Bilgisayar Kullanım Belgesi, 2006-2 atama döneminde" istenmeyecektir.

  • Bu atama dönemindeki bir diğer yenilik ise sabıka belgesinde görülüyor. Milli Eğitim Bakanlığı, Adli Sicil Genel Müdürlüğü ile yaptığı anlaşma gereğince sabıka bilgilerini elektronik ortamda almaktadır. Bu nedenle adaylardan sabıka bilgisi istenmemektedir

  • En önemli bir diğer düzenleme ise bayan öğretmenlere yöneliktir. Milli Eğitim Bakanlığı öğretmen atama sürecinin başlangıcında, il milli eğitim müdürlüğüne yazdığı resmi yazıda, okulların merkeze uzaklığı, lojman ve bazı diğer faktörlere göre A, B ve C şeklinde sınıflandırılmasını istemiştir. Bunun nedeni geçtiğimiz yıl yaşanan sorunların bu yıl yaşanmamasıdır. Geçtiğimiz yıllarda, pozitif ayrımcılık yapılmadığı için, bazı bayan öğretmen adayları Doğu ve Güney Doğru Anadolu bölgesinde, lojmanı olmayan, merkeze oldukça uzak, hiçbir sosyal imkanı bulunmayan okullara atanmıştı. Bu olumsuz şartlar nedeniyle bayan öğretmenlerden bir kısmı görevine başlayamamış ve kontenjanlar boş kalmıştı. Bu sorun nedeniyle MEB bu yıl bayan öğretmen adaylarına pozitif ayrımcılık sağlayan uygulamayı yürürlüğe koymuştur. Pozitif ayrımcılık nedeniyle aynı branşta olmasına rağmen bayan olan öğretmen adaylarına daha iyi okullar çıkabilmektedir. Bu uygulama sadece Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerindeki iller için geçerlidir. Bu uygulama sayesinde bayan öğretmenler, lojmanı olan ve merkezdeki okullara atanabilmektedir. Erkek adaylar bu nedenle, bayan öğretmen adaylarına çıkan okulları tercih edemeyecektir.


    Bekleme süresi sadece memurluk kadroları için söz konusudur

    2004 KPSS'de bir kuruma kadrolu olarak yerleştim. 2006 KPSS'ye tekrar gireceğim. Sınav sonucunda kadroludan sözleşmeli pozisyona geçmek için istifa edip 6 ay beklemek gerekli mi?

    2006 yılında yapılan yönetmelik değişikliğine göre aynı sınava ait puan, sadece tek yerleştirme için kullanılabilmektedir. Örneğin 2004 KPSS puanı ile yerleşen bir kişi aynı sınav puanını bir daha kullanamamaktadır. Ancak bu kişi 2006 KPSS'ye girmiş ise, bu sınav puanı yeni bir puan olduğu için, 2006 KPSS puanı ile yeniden yerleştirmelere katılabilir.

    Diğer taraftan memurluktan istifa halinde beklenilmesi gereken süre yeni bir memurluğa atanmaya ilişkindir. KPSS kılavuzunda yer alan sözleşmeli pozisyonlar 399 sayılı KHK kapsamındadır. Bu nedenle de memurluktan istifa eden birinin KPSS tercih kılavuzunda yer alacak sözleşmeli pozisyona atanmayı istemesi halinde bekleme süresi uygulanmamaktadır.


    Üniversite personelinin görev yeri değişimi

    Bir üniversitede yardımcı hizmetler kadrosunda çalışmaktayım, yaklaşık 4 yıl kadar önce 13/b-4 ile görev yerim ve çalışma unvanım değişti. İdare beni tekrar eski görevime döndürebilir mi?

    Sorunuzda bahsetmiş olduğunuz hüküm 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun bir hükmüdür. Bu Kanunun, "Rektörü" düzenleyen 13'üncü maddesinin b-4 bendi şu şekildedir:

    "Gerekli gördüğü hallerde üniversiteyi oluşturan kuruluş ve birimlerde görevli öğretim elemanlarının ve diğer personelin görev yerlerini değiştirmek veya bunlara yeni görevler vermek,"

    Bu hüküm çerçevesinde, hakkınızda rektör tarafından yapılan uygulamanın kaldırılması mümkündür.


    Sözleşmenin yenilenmemesi disiplin affına girer mi?

    Üniversitede Yardımcı Doçent olarak görev yapmakta iken 15.05.2001 tarihinde "sözleşmem yenilenmeyerek" görevime son verilmiştir. Disiplin affından yararlanabilir miyim?

    "5525 sayılı Memurlar İle Diğer Kamu Görevlilerinin Bazı Disiplin Cezalarının Affı Hakkında Kanun"u sadece verilmiş olan disiplin cezalarının affına ilişkindir. Verilen disiplin cezalarından dolayı kamu görevi ile ilişiği kesilenler ise bu af gereğince yeniden kamu görevine dönme hakkına sahip olmuştur.

    Ancak, sözleşmenizin yenilenmemesi, "5525 sayılı Memurlar İle Diğer Kamu Görevlilerinin Bazı Disiplin Cezalarının Affı Hakkında Kanun" ile ilgili değildir. Bir başka ifadeyle sözleşmenin yenilenmemesi bir disiplin cezası olmadığı için bu işlem, Disiplin affı kapsamında değildir. Diğer taraftan, 2547 sayılı Kanun hükümlerine göre, idare isterse sizi her zaman, gerekli prosedüre uymak suretiyle, göreve başlatabilir.


    Harcırah için nereye başvurmalıyım?

    2001 yılında imam olarak ilk memurluğuma başladım. 2003 yılında Antalya'dan Kahramanmaraş'a naklen atamam yapıldı, harcırahımı alamadım. 2004 yılında ise Milli Eğitim'e, kurumlar arası atamayla geçtim. Şimdi harcırah almak için hangi kuruma müracaat etmem gerekir?

    Bu tür sorunlara, geçen haftalarda yayımladığımız dosyalarda cevap vermiştik. Ancak uygulama birliği sağlamak üzere, Maliye Bakanlığınca hala bir genelge veya tebliğ çıkarılmadığı için hem memurlar hem de idareciler sorun yaşamaktadır.

    Geçtiğimiz ay yürürlüğe giren Kanun ile 6245 sayılı Kanuna aşağıdaki madde eklenmiştir:

    "... harcırah ödenmemiş olanlara, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 31/12/2006 tarihine kadar, en son görev yaptıkları yerdeki idareye kendilerinin veya ölümleri hâlinde kanunî mirasçılarının başvurmaları durumunda, başvuru tarihinden itibaren üç ay içinde bu Kanunun ilgili hükümleri uyarınca naklen atandıkları tarihte müstahak oldukları harcırah, ödendiği yılda yürürlükte olan kanunî faiz oranı uygulanmak suretiyle ödenir."

    Bu hüküm çerçevesinde,

    1- Başvuruların 31/12/2006 tarihine kadar yapılması,
    2- Şu an çalışılan kuruma müracaat edilmesi, gerekmektedir.

    Hazırlayan: Ahmet Ünlü
    ( memurlar.net editörü )

    Faks: (0312) 472 68 80

    Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi