T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 12 AĞUSTOS 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Hedef; takım çalışması, iş verimliliği ve liderlik

Şirketler iş verimliliğini arttırmak, üründe kaliteyi yakalamak ve dünya pazarlarında rakiplerinden önde olmak amacıyla çalışanlarını aynı şirket kültürüyle eğitmeyi tercih ediyor
Başta uluslararası şirketler olmak üzere çalışanlarının mesleki ve kişisel gelişimlerini sağlayan firmalar, gelecekte istihdam edecekleri bireyleri de önceden yetiştirme yoluna gidiyor

Dünya üzerinde değişen ekonomik dengeler, üretimden eğitim standartlarına kadar bir dizi farklılığı da beraberinde getirdi. Şirketler pazar paylarını geliştirmek ve sürekli önde olabilmek için çalışanlarını hem mesleki alanda, hem de kişisel becerilerini geliştirmek adına eğiterek iş sürecini daha verimli hale getiriyor. Yetmiyor toplumdaki vasıfsız işgücünü teori ve pratikte geliştirdikten sonra, yeni oluşan istihdam alanlarına yerleştiriyor. Böylece toplumda bireylerin genel ve mesleki alanlarda eğitim kalitesi artarken, şirketler de iş verimliliğini yakalayıp, yaşanılan rekabet ortamında kozlarını daha güçlü kullanabiliyor. Eğitimi sürdürülebilir bir politikayla kurum felsefesi haline getiren şirketlerin temel amaçları, gelecekte de konuşlanarak pazar paylarını geliştirmek. Verimliliğin artması adına yapılan eğitim yatırımlarının, toplumsal kaliteyi artırmasıyla birlikte, bilginin geleceğe taşınma süreci de hız kazanıyor.

MEB VE ATO GENÇLERİN YOLUNU AÇACAK

Milli Eğitim Bakanlığı Ankara Sanayi Odası'yla (ATO) işbirliği yaparak, işsiz gençlerin meslek edinmeleri ve iş bulmaları adına bir proje geliştiriyor. Projeye göre ilköğrenimini tamamlamış ya da ortaöğretimi terk etmiş işsiz ve vasıfsız gençler, mesleki alanda eğitilerek bilgi ve becerilerini geliştirdikten sonra iş sahibi olabilecekler. Öğrenim süresi henüz açıklanmayan projeye göre gençler, lise 1'den sonra haftanın iki gününü okullarında, 3 gününü de uygulama yapacakları işletmelerde geçirecekler. Belirlenen program çerçevesinde gençlere okullarda uzman öğretmenler tarafından teorik bilgiler verilecek. İşletmelerde de bu bilgiler usta öğreticilerin gözetiminde pratiğe dönüştürülecek. Eğitim şimdilik pilot okul olarak seçilen, Ankara-Sincan Endüstri Meslek Lisesi'nde yapılacak ve ilk belirlemelere göre elektronik, metal tekniği ve otomotiv dallarında gerçekleştirilecek. Proje Almanya'da halen uygulanıyor ve başarı grafiği yüksek olduğu için, Türk Alman Eğitim Merkezi'nin iş birlikteliğiyle hayata geçirilecek.

İstanbul Milli Eğitim Müdürü Naci Akay da projeyi oldukça nitelikli buluyor. Naci Akay ülkemizde milyonlarla ifade edilen işsizlerin, çoğunun iş bulamama sıkıntısının, mesleki alanda vasıfsız olmasından kaynaklandığını söylüyor. Naci Akay: Bugün düz ya da klasik lise olarak tanımladığımız okullar, ne yazık ki niteliksiz insan yetiştiren kurumların başında geliyor. Dolayısıyla bu okulları bitiren gençlerin çoğu ya işsiz ya da aldığı eğitimden farklı işlerde çalışıyor. Bu proje gençlerin iş bularak, hayata daha sıkı bağlanmasını sağlayacak. Bu nedenle de projenin Ankara'yla sınırlı kalmaması gerektiğini düşünüyorum.

ÇÖZÜM İÇ KAYNAK KULLANIMINDA

Değişen rekabet koşulları şirketlerin ve çalışanlarının, sürekli kendini yenilemesini gündeme getirdi. Firmalar yoğun rekabet koşullarında varlıklarını sürdürebilmek ve pazardan aslan payını almak amacıyla, eskimiş öğretileri bir kenara bırakarak, yeni modeller oluşturmaya başladılar. Ürün ve hizmette başarılı olabilmenin eğitilmiş insan gücünden geçtiğine inananlar, çalışanlarının gelişen iş modellerine uyum sağlamaları amacıyla, verilen eğitimleri şirket içine kaydırarak giderleri kısıyor. Ancak bu durumdan eğitim danışmanlığı yapanlar pek hoşnut değil ve herkesin kendi işini yapmasından yanalar. Buna karşılık olarak da işverenler, ekonomik krizler ve değişen rekabet koşullarını öne sürüyor. Genel giderlerin artmasıyla birlikte, eğitim çalışmalarını bırakan şirketler de oldu. Ancak yaşanılan gelişmeleri yakalamak isteyenler bu sorunu, iç ya da dış kaynaklarla mutlaka çözmeyi tercih ediyor. Ekonomik krizlerle birlikte değişen ve yerleşik model haline gelen sistemde eğitimli şirket çalışanları, yeni işe başlayan veya yeterince bilgi birikimi olmayanları da eğitiyor. Bu değişimle birlikte şirketler yavaş yavaş kendi eğitim kurumlarını da kurmaya başladı. Eğitim danışmanları veya şirket içi eğitimlerle, şirketlerin profillerinde ciddi iyileşmeler yaşanılıyor. Eğitim danışmanları bu işe sıcak bakmasa da, bazı şirket yöneticileri farklı düşünüyor. Firmaların iş tutuş tarzları değişik olduğu için, eğitimlerin de sistemi bilen insanlar tarafından verilmesinden yanalar. Çünkü eğitim verenlerin, öncelikli olarak şirket politikalarını bilmesi ve konuya egemen olması gerekiyor. Ayrıca çalışanların tanıdıkları birinden eğitim almaları, bilginin paylaşılmasını ve geliştirilmesini daha kolay hale getiriyor.

Bazı kuruluşlar da iç kaynak kullanımının, giderleri her zaman azaltmayacağı düşüncesinde. Bu nedenle de eğitimi şirketlere özel çözümler sunan, kurumlardan alınmasını daha doğru buluyorlar. Böyle düşünen şirketlere göre, eğer eğitim mesleki açıdan gelişimi destekliyorsa şirket içinde verilebilir. Ancak kişisel gelişimi desteklemek amacını güdüyorsa, trendler sürekli değişiyor ve bu değişimi şirketler takip etmekte zorlanacağı için, profesyonel kurumlardan destek almalılar.

BİLGİ DOĞRU AKTARILMALI

Bu arada eğitimin her zaman bir eğitimci tarafından verilmesi gerektiğini söyleyenler de var. Böyle düşünenlerde de, şirket içi eğitimleri veren kişi belki işini çok iyi yapabilir ama eğitim farklı bir iş ve bilgiyi doğru aktaranların bunu yapması gerektiği düşüncesi öne çıkıyor. Bu grup herkes eğitim vermeye kalkarsa, bu işin standartları değişir ve bu kez de eğitimci kimliğini sorgulamaya başlarız iddiasında. Gelişmiş dünya ülkelerinde de eğitim tamamen dış kaynak kullanarak, işin uzmanları tarafından veriliyor. Dolayısıyla uzmanlar şirket içi eğitimlerin sağlıklı sonuçlar doğurmayacağı kanısını taşıyarak, maliyetleri aşağı çekmek amacıyla uygulanan bu yöntemi doğru bulmuyor. Gerekli verimi almak ve dönüşüm sağlayabilmek amacıyla, eğitimin kalitesinin önemli olduğunun altını çiziyorlar. Öğretmek farklı bir yetenek ve ciddi birikimler ister düşüncesi bu grupta daha yoğun. Kişi ya da kurumların bakış açıları ne olursa olsan, başta uluslararası kuruluşlar olmak üzere, her şirket kendi eğitim akademisini kurdu. Hatta bazı şirketlerin yurtdışında da eğitim birimleri var.

Şirketler beyin avcılarını yetiştiriyor

Şirketler globalleşen dünya ekonomisinde pazar paylarını geliştirebilmek adına yönetim anlayışlarını değiştirerek, çalışanlarını aynı kurum felsefesiyle eğitip, iş dünyasının bilgi avcıları gibi yetiştiriyor. Sürdürülebilir bir eğitim politikasıyla iş dünyasındaki değişimlere tam donanımlı hazırlanmak isteyen şirketler, iş verimliliğini arttırmak amacıyla gereken eğitimleri çalışanlarına kesintisiz olarak veriyor. Hatta çok uluslu firmalar artık şirket akademilerini kurarak, rekabet avantajını yakalamayı tercih ediyor.

Koç, çalıştıracağı personeli eğitecek

Koç Holding 80. kuruluş yılında eğitim projelerine bir yenisini daha ekledi. Milli Eğitim Bakanlığı'yla işbirliği içinde mesleki ve teknik eğitimde burs, staj ve istihdam önceliği içeren 'Mesleki-Teknik Eğitimi Özendirme Programı'nı hayata geçirdi. Projenin imza töreninde konuşan Mustafa V. Koç sosyal sorumluluk projeleri kapsamında, eğitime her zaman özel bir önem verdiklerini söyledi. Türk sanayisinin Avrupa Birliği'yle uyumu çerçevesinde, verimlilik ve katma değeri yüksek üretim yapması gerektiğine de işaret eden Koç, hedefe ulaşmanın en önemli koşulunun da vasıflı işgücünden geçtiğini belirtti.

Böylece Koç Grubu, 'Mesleki-Teknik Eğitimi Özendirme Programı'yla eğitime önemli bir destek verdi. Proje 2006-2007 eğitim ve öğretim yılında başlayacak.

7 yıl sürecek olan proje çerçevesinde, 4 yıl boyunca eğitim görecek 2 bin öğrenciye burs verilecek. Başarılı öğrenciler mezun olana kadar burs alacaklar ve Koç Holding şirketleri öğrencilere staj olanağı da tanıyacak.

Ayrıca mezun olan öğrenciler, Koç Holding bünyesinde istihdam önceliğine de sahip olacak. Proje kapsamında ekonomik durumu iyi olmayanlarla, kız öğrencilere öncelik tanınacak.

MERCEDES'TE YÜKSEK PERFORMANS

Mercedes-Benz Türk çağdaş ve stratejik insan kaynakları uygulamalarına, şirket çalışanları ve stajyerlerin eğitimine önem veriyor. Stratejik hedeflere ulaşabilmek, global dünyada sürekli değişen rekabet koşullarında konumunu korumak ve geliştirmek adına yüksek performanslı çalışanlara gereksinim duyuyor. Bu bağlamda çalışanlarının mesleğinde uzman, gelişmiş sosyal yetkinliğe sahip, şirkete ve çalıştığı fonksiyona yönelik motivasyonu yüksek, kendini geliştirmeye ve katma değer yaratmaya istekli olmasını tercih ediyor.

HAVAŞ'TA EĞİTİM İHTİYACA GÖRE

Hava Alanı Yer Hizmetleri A.Ş (Havaş) çalışanlarının bilgi ve becerilerini onlarla birlikte belirliyor. Uygun eğitim programlarıyla, bu ihtiyaçların giderilmesine olanak tanıyor. İşbirliği esasıyla hizmet kalitesinin sürekliliğini ve gelişimini sağlamak amacıyla, tüm çalışanlara yönelik mesleki, kişisel gelişim ve yönetim eğitimleri düzenliyor. Çalışanların mesleki eğitimleri, şirketin ihtiyacına göre senelik olarak planlanıyor. Eğitimler çalışanın pozisyonuna, performansına ve kariyer planına bağlı olarak veriliyor.

ŞİMDİLERDE MODA ŞİRKET AKADEMİLERİ

Son dönemlerin gözdesi şirket akademileri oldu. Sayıları sürekli artan bu akademiler şirketlerin eğitim ihtiyaçlarına yanıt verirken, iş ortaklarının da eğitim ihtiyacını karşılıyor. Bu yöntemle firmalar bayilerinden tutun da, çalışanlarına kadar herkesi aynı kültürle eğitme yoluna gidiyor. Şirket akademilerinde teknik eğitimlerin dışında, kişisel eğitimlere de ağırlık veriliyor. Hatta bazı noktalarda şirketin tüm dünya çalışanları bir araya gelerek liderlik, takım ruhu veya iş süreçlerindeki gelişmelerle ilgili eğitimler alıyor. Bu merkezlerin en önemli özelliği ise bir kenardan bilgiler tazelenip hedef belirlenirken, diğer yandan da farklı kültürlerin kaynaşmasını sağlamak. Bazı şirketler de bütün eğitim süreçlerini ek olarak, internet ortamıyla destekliyor. Çalışanlar gereksinim duydukları zaman, internet aracılığıyla merak ettikleri konuları araştırma ve kendini geliştirme şansını da yakalıyor.

Eğitim Zorlu'nun gündeminde

Zorlu Grubu'nda eğitim sürekli gündemde. Grup bünyesinde yüksek potansiyel ve performans sahibi ve en az 2 yıl Zorlu deneyimi olanlar, seçilerek yönetici geliştirme programına tabi tutuluyorlar. Bu kişiler belli dönemlerde eğitim almalarının dışında, grubun değişik şirketlerinde de geçici görevlerde bulunuyor. Onlar için kurum ve çalışanlarının beklentilerinin dengede olması önemli.

Alarko, bilimsel projeleri destekliyor

Alarko Holding eğitime katkıda bulunmak amacıyla karşılıksız burs vermek, okuyanlara para ve malzeme yardımı yapmak amacıyla hareket ediyor. Aynı zamanda her türlü bilimsel araştırmaların yapılması, projeleri ve araştırmaların desteklenmesini de, Alarko Eğitim-Kültür Vakfı (ALEV) önemsiyor. ALEV meslek içi eğitimleri geliştirecek uygulamaları da destekliyor.

Çelebi'de stratejik yönetim önemli

Çelebi Holding İstanbul Üniversitesi işbirliği ile hayata geçirdiği Çelebi Akademi, yöneticilerinin ve yönetici adaylarının çağdaş işletmecilik bilgileriyle donatılmalarını ve bu bilgileri etkin şekilde uygulamaya geçirmelerini amaçlıyor. Çelebi Akademi katılımcılarına, işletme misyonu ve uzmanlıklarını şirket yararına daha etkin kullanmalarını kazandırıyor.

Turkcell, değer zinciri yaratıyor

Turkcell'de insana yatırım anlayışı tüm aileyi kapsayan, Turkcell Akademi kavramıyla yeni ve çağdaş bir boyut kazandı. Turkcell Akademi 'Değer Zinciri' içerisinde çalışanlarını, tedarikçilerini, bayilerini ve müşterilerini eğitim ve gelişime yönelik olarak stratejik bir şemsiye altında birleştiriyor. Hedeflere ulaşmak amacıyla değer zincirinde yer alan çalışanlara teknik bilgi, kişisel gelişim, yönetim ve liderlik başlıklarında birçok program sunuyor.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


   İş'in Sırrı
   Kulis
   Kobi Masası

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi