T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 4 MART 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Oyak, Erdemir'in kaptan köşkünden çıkmayacak

Özelleştirme ihalesinde Erdemir'i kazanan Oyak, yola yalnız devam etme kararı aldı. OYAK Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, "Erdemir'in kaptan köşkünden çıkmaya niyetimiz yok" dedi

OYAK Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, "Erdemir'in kaptan köşkünde olmaya devam edeceğiz" dedi. Ulusoy, OYAK Holding'in Genel Müdürlük binasında düzenlenen basın toplantısında Erdemir'in devralınması ile ilgili açıklamalarda bulundu. Ulusoy, Erdemir hisselerini kayıtsız şartsız kontrol etmek istediklerini belirterek, ancak sermayesinin tümü OYAK'a ait bulunan Ataer Holding hisselerinde ortaklığın olabileceğini dile getirdi.

Ulusoy, "Erdemir'in kaptan köşkünden çıkmaya niyetimiz yok, kaptan köşkünde olmaya devam edeceğiz" diye konuştu. Erdemir hisselerini almak için yaptıkları girişimlerin OYAK Grubu'nun finansman gücünü de gösterdiğini vurgulayan Ulusoy, hisse alım bedelinin 1,5 milyar dolarının peşin ödendiğini, kalan yaklaşık 1,5 milyar doların 500 milyon dolarını kendi kaynaklarından 1 milyar dolarını yurtdışından temin ettiklerini anlattı.

Ataer Holding'e ortak alıp almayacaklarına ilişkin bir soru üzerine de Ulusoy, Ataer'e ortak alınıp alınmayacağını şartların belirleyeceğini, bunun değerlendirilebileceğini, "evet de hayır da denilebileceğini" belirterek, bu yönde zaten SPK'ya bildirimde bulunduklarını kaydetti.

KONTROL OYAK'TA KALIR

Erdemir hisselerinin yüzde 52,36'sının OYAK'ta, geriye kalan hisselerin ise borsada olduğunu belirten Ulusoy, bir ortaklıkta kontrolün karşı tarafa geçmesinin söz konusu olmadığını söyledi. Erdemir'i yönetmek için Ataer Holding'u kurup, bu şirketin yüzde 41 hissesini de Arcelor'a satarak Avrupa'ya pencere açmak istediklerini belirten Ulusoy, ancak hisse satın almalarla hiçbir şirketin Erdemir'de yönetimi ele geçiremiyececeğini söyledi. Ulusoy, Erdemir'in devrine Rekabet Kurulu'nun şartlı onay vereceği, bunun için Arcelor'un talebinin geri çektiği iddiasının da doğru olmadığını söyledi. Ulusoy ellerinde borsadan alınan Erdemir hisseleri de olduğunu da ifade etti

ORTAKLIĞA AÇIĞIZ

Arcelor'la yapılan görüşmelere ilişkin bir soru üzerine de Coşkun Ulusoy, "Arcelor'la zaten bir merhabamız vardı. Başkaları da 'merhaba' derse onlara da 'merhaba' deriz, görüşürüz" cevabını verdi. Ulusoy, OYAKbank ile birleştirdikleri Sümerbank'ı alırken 5 yıl satmayacakları taahhüdünde bulunduklarını anımsatarak, bu sürenin Ağustos ayı sonunda biteceğini söyledi. OYAK Genel Müdürü, OYAK'ın elektrik dağıtım ihalelerine girip girmeyeceği sorusu üzerine de, bu konu ciddi bir yatırım olduğu için tekrar değerlendireceklerini söyledi.

REKABET KARARI GECİKTİ

Ataer Holding ile Arcelor ortaklığı konusundaki soruları cevaplandıran Ulusoy, "Böyle bir ortaklığa izin var mı?" diye çeşitli başvurular arasında Arcelor adlı şirketi değerlendirdiklerini kaydetti. Coşkun Ulusoy, "'Onlarla beraber Ataer'de ortak olabilir miyiz?) sualinin cevabını almak için Aralık sonunda Rekabet Kurulu'na başvurduk" dedi.

16 Şubat akşamına kadar kurulun incelemelerinin sürdüğünü ve görüşmelerin devam edeceğinin söylendiğini belirten Ulusoy, muameleleri zamanında yetiştirmek için Rekabet Kurulu'nun ortaklık konusundaki cevabını beklemeden devri gerçekleştirdiklerini söyledi.

Ticarette rasyoneliz, vatan millet deniyorsa onda yokuz

Coşkun Ulusoy, Antalya'da Eylül 2005'te iş ortaklarıyla yaptıkları toplantıda ifade ettiği "Keşke Tüpraş ve Erdemir özelleştirmesi olmasaydı" sözlerine de açıklık getirdi.Bunların çok önemli kuruluşlar olduğunu söyleyen Ulusoy, Avrupa'da bile özel kuruluşlar olmasına rağmen bu kuruluşlara yönelik en ufak harekette başbakanların devreye girdiğine dikkat çekti. Ulusoy, "Özelleştirmelere karşı değilim, ama Tüpraş ve Erdemir keşke özelleştirmeye konu edilmeseydi, (Olacaksa da bari biz yapalım) dedik" şeklindeki görüşlerini aktardı. Erdemir'in çalışanlar açısından bir sorun olmadığını, yeni eleman istihdamının bile gündeme gelebileceğini kaydeden Ulusoy, kuruluşun 2 milyar dolarlık yatırım planının da devam ettiğini vurguladı. Ulusoy, bugüne kadar sacı Arcelor'dan alan OYAK Renault fabrikasının bundan sonra Erdemir'den alıp almayacağı sorusu üzerine ise grup yönetiminin 50'ye yakın şirketleri bulunduğunu, şirketlerinin en iyisini yapıp karı maksimize etmelerini söylediklerini vurguladı. Ulusoy, "Kararları kendilerinin vermesi lazım. Vatan millet deniyorsa onda yokuz. Rasyonel davranıyoruz" dedi.

Erdemir'e stratejik ortak şart değil

OYAK Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, Erdemir'de stratejik ortak almanın şart olmadığını belirterek, "Kurtuluş Savaşı'nı yapan insanlar, Erdemir'i bu konuma getiren insanlar, bundan sonrasını niye götüremesin? Biz insanımıza güveniyoruz" dedi. Satış anlaşmasının satın alana çağrı muafiyeti sağladığını, dolayısıyla ortakların da muaf olduğunu ifade eden Ulusoy, OYAK ve Arcelor ortaklığında OYAK'ın kontrolü kaybedeceğine ilişkin iddiayla ilgili olarak da, "Boğaziçi Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yaptım. Öğrencilerimden biri söylese sınıfta bırakırdım" diye konuştu.

ARCELOR'LA SADECE KONUŞTUK

OYAK Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, Erdemir yabancılara satılacak şeklindeki iddiaların çok ayıp ifadeler olduğunu belirterek "Arcelor'la ortaklık yapmadık. Sadece ortaklık konuştuk" dedi.

  • EKONOMİ SERVİSİ / İSTANBUL

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi