T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 20 MART 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

AK Parti'li Ergin: Parlamentonun da yedeği yok

Şemdinli iddianamesiyle ilgili soruları cevaplayan AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, "Sayın Adalet Bakanımızın, 'askerin ve yargının yedeği yok' şeklindeki sözlerini hatırlatıyorum ama ilave ediyorum; parlamentonun da yedeği yoktur" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, Genelkurmay Başkanlığı'nın Şemdinli iddianamesiyle ilgili açıklamasını değerlendirirken, "Askerin, yargının ve parlamentonun yıpratılması girişimlerine karşı topyekün mücadele edilmesi gerektiğini" söyledi.

TBMM'de parlamento muhabirleriyle sohbet eden Ergin, gazetecilerin Genelkurmay Başkanlığı'nın Şemdinli iddianamesiyle ilgili açıklamasını nasıl değerlendirdiği sorularına karşılık, şöyle konuştu:

"Anayasal kurumların yıpratılmasına ilişkin her türlü girişimi çirkin ve yakışıksız buluyorum. Bu tür girişimlere karşı son derece dikkatle ve titiz olunması gerektiğine inanıyorum. Askerin de yargının da yıpratılmaması, yargı bağımsızlığına gölge düşürülmemesi gereğine inanıyorum. Sayın Adalet Bakanımızın, 'askerin ve yargının yedeği yok' şeklindeki sözlerini hatırlatıyorum ama ilave ediyorum; parlamentonun da yedeği yoktur. Askerin, yargının ve parlamentonun yıpratılması girişimlerine karşı topyekün mücadele edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu kurumlardaki görevliler gelip geçicidir. Biz de parlamenterler olarak bugün varız, yarın yerimizi farklı arkadaşlara bırakacağız. Ama önemli olan, milletimize hizmet edecek olan bu kurumların tüzel kişiliklerine karşı, imajlarının sarsılmasına karşı yapılmış her türlü girişimi geri çevirmeliyiz."

"TAKDİRİNİ BÖYLE KULLANMIŞTIR"

Ergin, konuyla ilgili tüm kurumların üzerlerine düşeni yerine getirdiklerine işaret ederek, her türlü çalışma, tahkikat ve soruşturmanın yapıldığını, Anayasanın öngördüğü tüm amir hükümlerin işler halde olduğunu vurguladı. "Bu konudaki gelişmelerde herhangi bir eksiklik olduğunu düşünmüyorum" diyen Ergin, "Yargılama izninin verilmemesini nasıl derlendiriyorsunuz?" sorusun karşılık, "Genelkurmay Başkanımızın yetkisinde olan bir husustur. Değerlendirmiştir ve takdirini böyle kullanmıştır. Yetki, sayın başkandadır" karşılığını verdi.

Bir gazetecinin "Genelkurmay'ın açıklamasında 'yargı bağımsızlığını zedeleyen bir ifade mi var?" sorusuna, böyle bir ifade kullanmadığını belirterek, şu karşılığı verdi:

"Anayasal kurumların, kendi görev ve yetki alanlarıyla ilgili çalışmaları yapması gerekiyor. Bu işlevi yaparken diğer Anayasal kurumlarla olan ilişkilerde son derece titiz ve dikkatli olunması gereğinin altını çizdim. Yargımız, Türk milleti adına faaliyet gösteriyor. Faaliyetlerini icra ederken Anayasadaki bağımsız yargının istifade etmesi gereken korumadan da istifa etmesi gerekir. Bu noktada bunu bugün değil, dün de söylüyorduk.

Bağımsız yargının korunması, Anayasal kurumların yıpratılmaması gerekir. Sayın Başbakanımız da ifade etmişti; fitne sokma gayretlerini şiddetle kınamıştık daha önce. Dolayısıyla şu anda aksayan bir durum söz konusu değil. Her kurum kendi görev alanıyla ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Soruşturma gerektiren yerde, görevliler gönderilmiş, bir takım çalışmalar başlatılmıştır. Yargı kendi açısından tahkikatını yapmıştır.

Zaten Genelkurmay açıklamasında, askeri savcılığın bölgedeki olaylarla ilgili sürdürmekte olan tahkikatın altı çizilmiştir. Hem sivil hem askeri yargının kendi alanlarına giren olaylarla ilgili çalışmaları devam etmektedir. Bundan sonraki süreçte de yargı faaliyetlerinin rahat şekilde yapılması için herkesin hassasiyet göstermesi gerekiyor."

"SATIR ARALARINI YORUMLAMAYACAĞIM"

Ergin, açıklamayla ilgili diğer sorulara, "Ben kendi değerlendirmemi yaptım. Açıklamanın şu, bu satırını ayrı ayrı değerlendirmiyorum, genel olarak olaylara bakışımızı ve açıklamayla ilgili görüşümüzü paylaştık. Satırların aralarını ayrıca yorumlamayacağım" dedi.

Bir gazetecinin "fitne sokma gayretleri, Anayasal kurumlar arasında da olabiliyor mu, yoksa dışarıdan mı?" sorusuna karşılık, "Bunu bir alana sıkıştırmak doğru olmayabilir, örtüşmeyebilir. Her türlü olabilir. 'Şuradan buradan geliyor' diye bir şey yok. Bizi biz yapan Anayasamızdır. Anayasadaki görev ve yetki alanları üzerinde her kurum kendi alanındaki sorumluluk ve yetkilerini kullanacaktır. Bunların koordinesini sağlayacak olan yürütmedir. Yürütme de kendi üzerine düşeni yapmaktadır, yapmıştır" dedi.

Ergin, "Genelkurmay'ın tespitlerine katılıyor musunuz?" sorusunu yanıtlarken, tespitlerin değerlendirilmesinin kamuoyuna ait olduğunu, kendi değerlendirmelerini yaptıklarını söyledi.

Bir gazetecinin "Bütün bu değerlendirmelerden sonra Şemdinli olaylarının gerçek içyüzünün ortaya çıkacağına inanıyor musunuz?" sorusuna karşılık Ergin, süreci takip etmek gerektiğini vurguladı. Bir yandan yargı faaliyetlerinin sürdüğünü, diğer yandan da Meclis Araştırma Komisyonu'nun çalışmalarının sürdürdüğünü kaydeden Ergin, "Bugünden bir kanaat belirtmek önyargıdan öteye geçmez. Onun için çalışmaların neticesini beklemek lazım. Ben inanıyorum ki hem Meclis araştırmamız, hem yargı, konuyu kamuoyunun beklentileri doğrultusunda en ideal şekilde açıklığa kavuşturacaktır" dedi.

  • ANKARA (A.A)


    CHP: Genelkurmay'ın tespitleri çok doğru
    Genelkurmay, Büyükanıt'a sahip çıktı

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi