T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 1 MAYIS 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Newsweek: Türkiye'nin sabrı tükeniyor

Newsweek dergisi, Türkiye'nin ABD'nin Kuzey Irak'taki PKK varlığına ilişkin tutumu karşısında sabrının tükenmekte olduğunu öne sürdü. Dergi, "Türkiye Kuzey Irak'ta 'sıcak takip' benimsedi" iddiasına yer verdi.

Operasyonların "tehlikeli çatışmaların" habercisi olabileceğini öne süren dergi, ABD'nin PKK'ya saldırmaları için Iraklı Kürtlere baskı yaptığını da iddia etti.

Türkiye'nin ABD'nın Kuzey Irak'taki PKK varlığına ilişkin tutumu karşısında sabrının tükenmekte olduğu öne sürüldü. Newsweek dergisi, "Türkiye Kuzey Irak'ta 'sıcak takip' benimsedi" iddiasına yer verdi ve operasyonların "tehlikeli çatışmaların" habercisi olabileceğini savundu. Dergi ayrıca, ABD'nin PKK'ya saldırmaları için Iraklı Kürtlere baskı yaptığını da iddia etti.

Newsweek dergisi, Türkiye'nin Irak sınırına önemli miktarda kuvvet kaydırmasını ve ABD'nin Kuzey Irak'taki PKK varlığına ilişkin tutumunu son sayısında Owen Matthews imzalı haber yorumunda değerlendirdi. "Türkiye, Kuzey Irak'ta 'sıcak takip' benimsedi" yorumunu yapan dergi, son haftalarda 200 bin kadar Türk askerinin sınır bölgesinde konuşlandığına dikkat çekerek "Irak savaşında yeni bir cephe açılıyor mu?" sorusunu sordu.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin açıklamalarına karşın Irak Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin Türk komandolarının kısa bir süre için Irak'ın 15 kilometre içerisine girdiklerini söylediklerini kaydeden dergi, söz konusu operasyonların gelecekteki "tehlikeli çatışmaların" bir işareti olabileceğini yazdı.

"TÜRKLER GİDEREK ARTAN HAYAL KIRIKLIĞINI DUYUYOR"

Dergi, geçen ay 10 bin İran askerinin PKK'ya bağlı "gerillalar"a saldırdığına dikkat çekerek, "Türkler, Kandil'de üstlenen 5 bin gerilla konusunda giderek artan bir hayal kırıklığını duyuyor" ifadesini kullandı. Son iki ay PKK'nın ve buna bağlı sivil örgütlerin Türkiye'deki şiddeti son 10 yılda görülmeyen düzeylere çıkarttıklarını belirten dergi, ABD'nin tutumu konusunda "Ankara'nın sabrı tükeniyor" diye yazdı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün Türkiye'nin BM Şartına göre kendini savunma hakkının olduğunu belirterek Türk askerlerinin ciddi olarak "sıcak takip" operasyonlarını düşündüklerini ima ettiklerini savunan Newsweek, ABD Dışişileri Bakanı Condoleezza Rice'ın ise, Ankara'da bu tür operasyonların Irak üzerindeki "istikraksızlaştırıcı" etkileri konusunda uyardığını yazdı.

"ABD IRAKLI KÜRTLERE BASKI YAPIYOR"

Newsweek, Washington'un iki müteffik Türkiye ve Iraklı Kürtler arasında kaldığını belirtirken bir ABD yetkilisine dayanarak "Washington, Ankara'nın harekete geçmesinden önce kendilerinin PKK'ye saldırmaları için Iraklı Kürtlere baskı yapmaya çalışıyor" iddiasında bulundu.

Buna karşın ABD'nin Kürtleri ikna için kullanabileceği bazı kartlarının olduğunu da öne süren dergi, Kürtlerin bölgelerinde bir ABD askeri üssünün kurulmasını istediklerini, Kürtlerin ayrıca Şiilerin Kerkük'e yönelik planlarının durdurulması ve ülkenin petrol gelirlerinin bölünmesi için de Washington'un desteğine ihtiyaçları olduğunu yazdı.

Newsweek, Iraklı Kürtlerin neden artık PKK'ya saldırmadıkları nedenlerine değinirken de Iraklı Kürtlerin eskiye oranla daha çok güven duyduklarını, Türkiye'deki "14 milyon Kürt"ün hedeflerini desteklemeye daha istekli olduklarını savundu.

Iraklı Kürdistan Bölge Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin son açıklamalarını Türkiye'ye yönelik üstü kapalı bir tehdit olarak değerlendiren dergi, "Bu tür sözlerin, Türkiye'nin PKK'yı tamamen yok etme ve gerekirse savaşı Irak'ın içerisine kaydırma kararlılığını güçlendirmesi beklenebilir" yorumunu yaptı.

  • NEW YORK (ANKA)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi