T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
O K U R   S Ö Z C Ü S Ü 1 MAYIS 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Yusuf Ziya CÖMERT

Bizim için önemliydi ne yazık ki atladık!

Bazen, vermeyi çok istediğiniz, vermediğiniz zaman üzüleceğiniz bir haberi 'atlarsınız.' Böyle bir şey geçen hafta başımıza iki kez geldi. Biri, Kayseri'deki Kur'an-ı Kerim ziyafeti, diğeri Mehmet Pamak'ın duruşması.

Her gün bir 'ülke profili' veriyoruz, diğer gazeteler gibi. Okurlarımızı yanıltmamak için, 'doğru' bir profil vermemiz gerekiyor. Bu sebeple, iyi haberler de var gazetemizde, kötü haberler de.

Herhangi bir siyasi, dini, ideolojik 'zümre'nin bülteni değil, toplumumuzun tamamının gazetesi olmamız gerekiyor, eğer gerçek bir gazete sunmak istiyorsak.

Gazetenin, haber alma vasıtaları var. Ajanslar, muhabirlerimiz ve eğer haber vermeye ilgi duyuyorlarsa, temsilcilerimiz.

Ancak bunlar, gazetede bulunan bütün haberlerin elde edilmesine yetmeyebiliyor. Bazen, vermeyi gerçekten istediğimiz bir haberin, gazetemizin sayfalarında yer bulamadığını üzülerek görebiliyoruz.

Geçen hafta, bu şekilde iki haber atladık.

KAYSERİ'DEKİ KUR'AN-I KERİM ZİYAFETİ

Bunlardan biri, Kayseri'de, şehir stadyumunun tribünlerini ve zeminini dolduran on binlerce kişinin izlediği Kur'an-ı Kerim ziyafeti. Kayseri'deki olay, toplumumuzun, medyadaki başka 'aktörler' tarafından gösterilmek istenmeyen, sadece 'kötü niyet'le gösterilen bir niteliğini belgeliyor. Evet, insanlarımız Peygamberimiz'i çok seviyor. Kur'an-ı Kerim'in güzelliğini, hiç bir dünyevi varlığa değişmiyor.

Başka gazeteler, bu gerçeği ya hiç anlamıyor, ya da anlasa bile, bu gerçekten rahatsız oluyor. Bu yüzden, yukarıda değindiğim gibi, böyle haberleri ya vermiyorlar ya da eğer bulabilirlerse, bir provokatörün açtığı yeşil bayrağı, attığı sloganı ön plana çıkararak, ruhunda 'muhbirlik' yatan bir habere dönüştürüyorlar.

MEHMET PAMAK'IN DURUŞMASI

Atladığımız ikince haber, Mehmet Pamak'ın duruşması. Mehmet Pamak, 12 Eylül sonrasında Danışma Meclisi üyeliği yapmış, sonradan sivil kuruluşlarda yöneticilik yapmış (Bugün de İLKAV'ın başkanı) ve yazarlık vasfı da taşıyan bir şahsiyet. Mehmet Pamak, 'Kemalizm, Laiklik ve Şehitlik" adlı kitabından dolayı Fatih 2. Asliye Ceza Mahmekesi'nde hakim karşısına çıktı. Pamak'ın mahkemede yaptığı savunma da içinde suç unsuru bulunabileceği şüphesiyle savcılığa gönderildi.

İnsan hak ve özgürlükleri konusunda 'hassas' olduğumuzu, başka vesilelerle defalarca bu sayfalarda yazmıştım. Yine yazıyorum, insanların, kurumların, düşünceleri, konuşmaları veya yazıları dolayısıyla yargı takibine maruz kaldığı her olay, biz o fikirleri beğensek de beğenmesek de, Yeni Şafak için önemlidir. Mehmet Pamak'ın duruşması da önemlidir.

Bu iki haberin nasıl atlandığını, gazete içinde sorguladım. İki haberin de 'bize ulaşmadığı' söylendi. Belli ki, kısmen bizden, kısmen bu haberlerin 'kaynağından' kaynaklanan bir iletişim sorunumuz var.

Şu konuda okurlarımızın emin olmasını istiyorum. Ajansların haberi ulaştırmama ihtimalini dikkate alarak, beni, Haber Müdürümüz Mustafa Kartoğlu'nu, Yazı İşleri Müdürümüz Ali Akel'i, İstihbarat Şefimiz Şaban Arslan'ı her zaman arayabilirler.

Gazetenin 'Yayın Koordinatörü' sıfatıyla, üzgün ve mahçubum. Gazetenin bu haberleri vermek istediğinden eminim. Bazı haberler, ajanslardan geçmemiş olabilir. Ama, önceden bize bilgi ulaştırılması halinde, bu haberleri muhabirlerimizle takip edeceğinden de eminim. 'Okur sözcüsü' sıfatıyla, gazetenin, bir takım mazeretleri olsa bile, görevini eksik yaptığını düşünüyorum. Evet, aynı konuları, benzer haberleri defalarca manşetlerden gördük, yine de göreceğiz. Çünkü biz, bu toplumun bir parçasıyız ve bu konuların en içten takipçisiyiz.


HSYK anketinde olumlu oylar artmıyor

Sayın ilgili HSYK ile ilgili anketinize olumlu oy verdim. İlk sonuçlara baktığım zaman 1060 olumlu oy vardı. Ben verdikten sonra bir tane artması gerekirken yine aynı kaldı. Sonra arkadaşlarım da denedi. Fakat değişen bir şey olmadı. Yani 1060 "Olumlu" oylarda takılmış durumda. Bu durumun hoş olmadığını düşünüyorum. Kötü niyetli olmadığınıza inanıyorum. Saygılarımla. Tayfun Calkavur

Değerli okurumuz. Bu anketlerin bir özelliği var. Aynı bilgisayardan iki kez oy kullandığınız zaman, ikincisi kayda geçmiyor. Böylece, anket sonuçlarını değiştirmek için yapılabilecek kampanyalar bir ölçüde önlenmiş oluyor. Ben, anketi kontrol ettim. Olumlu oyların sayısı ben baktığımda 1421'e çıkmıştı.Yani, anket, sağlıklı bir şekilde devam ediyordu. Merak edenler için anket sonuçlarını buradan vereyim. "HSYK'nın Savcı Ferhat Sarıkaya'yı meslekten ihraç etmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu, gazetemizi internetten izleyen okurlarımızdan 10 bin 556 okurumuz cevaplandırmış. 8745 okurumuz, HSYK'nın kararı konusunda 'olumsuz' görüş belirtmiş. 209 okurumuz da Fikrim yok demiş. Olumsuz görüş belirtenlerin, yani HSYK yanlış yaptı diyenlerin oranı yüzde 82,8. Olumlu düşünenlerin oranı ise yüzde 13,4. Selamlar, saygılar.


Zeka, kadında da erkekte de güzeldir

Hasan Aksaray adlı okurumuz, 26 Nisan'da verdiğimiz "Erkekler zeki kadını çekemiyor" başlıklı haberimizi eleştiriyor. Kendisinin, mutlu bir evliliği olduğunu, eşinin görüşlerine itibar ettiğini, hayatı eşiyle gerçekten paylaştığını anlatıyor. Sayın Aksaray'ı ve eşini kutluyorum. Çevrelerine örnek olmalarını diliyorum. Haberden de başlıktan da haberim var. Başlık, haberde kitaplarından söz edilen kadın yazarlardan Emine Şenlikoğlu'nun sözlerinden alınmış. Yani görüş, Emine Şenlikoğlu'na ait. Başlık seçimini ben yadırgamadım, çünkü haber okunduğunda mesele anlaşılıyor. Bana sorarsanız, zeki erkeklerin, zeki kadınlarla sorunu olmaz. Zeka, erkek için de kadın için de güzel bir vasıftır. Selamlar, saygılar.


ÖMER ARABACI
KPSS sınavları internette niye yok?
Gazetenizi devamlı takip ediyorum ve KPSS deneme sınavlarından istifade ediyorum. Lakin 10 Nisan günü yayınlanan KPSS sınavının cevap anahtarını temin edemedim. İnternette de bulamadım.
Değerli okuyucumuz. Gazetemiz, ÖSS, OKS ve KPSS sınavlarını, öğrencileri ve memur adaylarına hizmet olsun diye veriyor. Ourlarımızın bu çalışmalardan yararlanmaları bizi sevindiriyor. Bu sınavları internetten yayımlamıyoruz. Yararlanmak isteyen okurlarımızın, gazeteyi bir şekilde bulmaları gerekiyor.

NUSRET TEZCAN
Malumunuz yaz geliyor. Elbette insanlar yazın nimetlerinden istifade edecek. İstifade etmek ölçülü olmalı diye düşünüyorum. Kimseye tatil yapmayın diyemem. Fakat tatil yaparken ülkemizdeki ve dünyadaki muhtaçları, zulüm altında olanları düşünerek ölçülü tatil yapalım derim. Bu yıl tatil yapmadım diye feryat eden nefsimizi, bir piknikle, hafta sonu gezileriyle teskin edelim bu yıl. Siz ne dersiniz?

SÜLEYMAN KULOĞLU
Bugün gazetenizin 18.sayfasında yeralan bir haberin başlığında kullandığınız "start" kelimesi sebebiyle bir grup Türkçesever arkadaşım adına derin üzüntülerimizi bildiririm..

FARUK TURHAN
Bugünkü Yeni Şafak'ta 3. sayfada gördüğüm bir resim beni çok rahatsız etti. Kalp krizinden ölmüş bir polis haberi beni ilgilendirebilir ama illa da resmini görmeme gerek yok diye düşünüyorum Gazetemize inanıyorum, öldü dediyse ölmüştür bu konuda hem bize hem de vefat eden polisimizin ailesine gerekli saygıyı göstermeninizi bekliyorum. Teşekkürler.

YÜKSEL AKÇA
Artık alışılagelmiş ve izlemekten bıktığımız senaryoyu tekrar yaşadığımız günün şafağında Ali Bayramoğlu'nun TMK ve Şemdinli olayları ile ilgili yazılarını takdirle karşılıyor ve sisli ortamlardan menfaat bekleyen bazı çıkarcı gruplara karşı kalemini devamlı açmasını istiyorum.

DURSUN PARLAYAN
Terörle Mücadele Kanunu'na özgürlüklerden yana koymuş olduğunuz tavırdan dolayı teşekkür ederim.

SALİH KOÇ
Meclis Başkanı Arınç'ın 23 Nisan konuşmasının yorumsuz orijinal metnini yayınladığınız için teşekkür eder gündem konularının yorumsuz orijinal metinlerinin düzenli yayınlanması isteğiyle selamlar sunarım.

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi