T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Ç A L I Ş A N I N   S E S İ 1 MAYIS 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 


Tahsin SINAV


Kesin dönüşte yurtdışı borçlanma nasıl olur?

İzahlarımızda karışıklık olmaması için, halen yurtdışında çalışanların borçlanma işlemlerinden bugün bahsetmeyeceğim. Yurda kesin dönüş yapanların yurtdışı hizmet borçlanmasında ise aşağıdaki belgelerin "borçlanma form dilekçesi" ile "beyan ve taahhütname formu"nun ekinde sunulması gerekmektedir:

1.Yurtdışında borçlanmak istediğiniz süreleri gösterir, bağlı olunan sigorta mercii veya konsolosluk veya ataşelikçe tanzim ve tasdik edilmiş Hizmet Cetveli,

2.Noterlikçe tasdikli Nüfus Hüviyet Cüzdanı Örneği,

3.Nüfus Müdürlüğü'nden temin edilen Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği,

4.Pasaportunuzun künye bölümü (1, 2, 3. sahifeleri) ve yurda kesin ve son giriş tarihinizi gösterir sahifelerin noterlikçe tasdikli örnekleri. Ancak pasaportunuzda son girişiniz basılı değil ise Türkiye'ye giriş yaptığınız hudut kapısındaki Emniyet Müdürlüğü'nden son giriş tarihinizi gösterir belge,

5.Türkiye ile Sosyal Güvenlik Sözleşmesi olan ülkelerden emekli aylığı almakta iseniz, emekli aylığı bağlandığını belirtir belgenizin (Almanya için Rentenbescheid ve ekleri) asılları,

6....................tarihinden bugüne kadar ................'da ikamet ettiğinize dair belge aslı ve tercümesi,

7.Havaalanı Emniyet Müdürlüğü'nden temin edeceğiniz ................tarihinden bugüne kadar Türkiye'ye Giriş-Çıkışlarınızı gösterir belge,

8.Yurtdışında işveren iseniz işyerinizin açılışına ve halen faal olduğuna dair asıl belge ve tercümesi. İşyerinizi kapatmış iseniz işyerinizin kapanışına ait belge aslı ve tercümesi.

Evvelce de bahsettiğim üzere, her yurtdışı borçlanma günü için 3,5 ABD doları tutarında borçlanma primi ödenmesi gerekmektedir.


Borçlanma, ne şekilde olur ve nereye ne zaman nasıl müracaat etmeliyiz?

Sinan ASLAN (İst.-Doğalgaz Teknisyeni): Benim babam, 02.12.1945 doğumlu; yaklaşık 20 yıl Almanya'da çalıştı. 1996 yılında yurda kesin dönüş yaptı. Emeklilik için, defalarca müracaat etmesine rağmen, şu ana kadar bir cevap alamadı. Gerekçe olarak, kesin dönüş yaptığı zaman pasaportuna damga vurulmadığı söylendi. Buna mukabil Emniyet Müdürlüğü'ne yazılan dilekçe ve dilekçeye cevaben babamın aynı tarihte kesin dönüş yaptığına dair dilekçe, gerek bizde gerekse o dönemde Erzurum'da ikamet ettiğinden Erzurum SSK İl Müdürlüğü'nde mevcut. Ve bununla ilgili Almanya'daki çalışma belgeleri de mevcut. Yurtdışına çıkmadan 1969 ve 1970 tarihlerinde 2 ayrı sicil numarasıyla çalışmış. Şu anda İstanbul Sultanbeyli'de ikamet ediyor. Bu yeni çıkan SSK genelgesine göre, nereye ne zaman nasıl müracaat etmemiz gerekiyor? Ayrıca borçlanma ne şekilde olur?

*Okuyucumuzun babası, İstanbul Sultanbeyli'de ikamet ettiğine göre, adresine en yakın SSK birimine durumunu sormalıdır. Eğer borçlanma başvurusunu almazlarsa, İMÇ Karşısı'ndaki SSK İstanbul İhtiyarlık Sigortası Müdürlüğü'ne başvurmasını öneriyorum. Belgelerinin suretlerini de başvuru dilekçesine eklemelidir. Dilekçe verdiği takdirde Türkiye'deki 2 sigorta sicil numarasının ilk önce açılanda birleştirilmesi yoluna gidilecektir.


Emekli olabileceksem nereye, nasıl müracaat edebilirim?

Yusuf DOĞAN: Tahsin Bey, ben, halen Aydın'nın Nazilli ilçesinde, 1959 doğumlu bir esnafım. 1978'den 1983'e kadar Almanya'da Siemens fabrikasında bilfiil, aralıksız 5 yıl çalıştım. 1983'te yurda kesin dönüş yaptım ve 20 ay askerliğimi yaptıktan sonra Almanya'dan birikmiş olan primleri (13500 DM) geri istedim ve aldım. 24.04.2006 tarihli gazetenizdeki "YURTDIŞI HİZMET BORÇLANMASINDA DOĞRU YAKLAŞIM" başlıklı makalenizi okudum. Makalenizdeki bir madde ile ilgili sorularım olacak: "22.05.1985 tarihinden önce yurda kesin dönüş yaptıkları halde, 22.05.1987 tarihi mesai bitimine kadar müracaat etmediklerinden borçlanma talepleri kabul edilmeyenlerin, yeniden yazılı olarak borçlanma talebinde bulunmaları halinde, borçlanma taleplerinin kabul edilecektir" yazmışsınız. Şimdi bu parayı aldığıma pişmanım, acaba bu madde doğrultusunda, ben de aldığım bu parayı geri ödeyip erken emekli olabilir miyim? Emekli olabileceksem nereye, nasıl müracaat edebilirim?

Nazilli'de faaliyet gösteren esnaf açısından görevli Bağ-Kur Müdürlüğü'ne yurtdışı borçlanması başvurusunun yapılması gerekmektedir. Müdürlük, olumsuz cevap verirse görevli mahkemeye dava açabilirsiniz.

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi