T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 1 MAYIS 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

İstanbul'da, 1 Mayıs kutlamaları başladı

İstanbul'daki 1 Mayıs kutlamaları, Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı.

Türk-İş 1. Bölge Temsilciliği önünde toplanan DİSK, KESK ve Türk-İş üyesi işçi ve sendikacılarla, çeşitli sivil toplum örgütü temsilcileri, buradan Kazancı Yokuşu'na yürüdü.

Kazancı Yokuşu'nda konuşan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, 1 Mayıs'ın, işçilerin birlik, mücadele ve dayanışma günü olduğunu belirterek, tüm emekçi sınıfının ve emekten yana olan herkesin bayramını kutladı.

Çelebi, bu yılki 1 Mayıs'ın öneminin daha da arttığını, çalışanların kazanılmış haklarına yönelik saldırıların yoğunlaştığını, Türkiye işçi sınıfının, sosyal güvenlik hakkı başta olmak üzere, önümüzdeki dönemde Dünya Bankası'nın talimatları doğrultusunda kıdem tazminatının yeniden yok olacağı bir dönemle karşı karşıya kalacağını savunarak, "Kazanılmış haklarımız tek tek elimizden alınıyor. İşçi sınıfı daha çok ortak mücadele etmek zorunda" dedi.

Süleyman Çelebi, 1 Mayıs 1977'de, 37 işçinin Taksim Meydanı'nda katledildiğini ve bu katliamın sorumlularının henüz ortaya çıkmadığını ifade ederek, "Aradan 29 yıl geçti. Halen failler ortada yok. Katliamı yapanlar henüz ortaya çıkarılmış değil. Diğer yandan önümüzdeki yıl 1 Mayıs'ı Taksim alanında kutlayacağız. Buradan deklare ediyorum" diye konuştu.

SOSYAL GÜVENLİK YASASI

Sürecin oldukça zor olduğunu, bu yıl Türk-İş, KESK, DİSK, meslek örgütleri ve siyasi partilerin katılımıyla Kadıköy Meydanı'nda 1 Mayıs'ı kutlayacaklarını hatırlatan Çelebi, şunları söyledi:

"Bu ülkede hala 1 Mayıs tatil günü ilan edilmedi. Bunun da mücadelesini vereceğiz. Bizim alanlardaki taleplerimiz; daha adaletli bir Türkiye'nin yaratılması, işsizliğin, yoksulluğun önlenmesi, demokratikleşmenin önündeki engellerin kaldırılması, baskı yasalarının gündeme getirilmesi karşısında mücadele etmek, sendikal hak ve özgürlükler başta olmak üzere önümüze konan engellerin kaldırılması. Sosyal Güvenlik Yasası çıkarılmış olmasına karşın, yarın Cumhurbaşkanı ile görüşme yaparak yasanın veto edilmesini isteyeceğiz. Bu yasanın Meclis'ten çıkmasına karşı mücadelemizi sürdüreceğiz."

Çelebi'nin daha sonra, "Türkiye işçi sınıfı olarak büyük bedeller ödedik. 1 Mayıs 1977'de 37 arkadaşımızı kaybettik. Sonraki süreçlerde de birçok şehitler verdik. Bütün şehitler adına 1 dakikalık saygı duruşuna davet ediyorum" demesi üzerine saygı duruşunda bulunuldu.

Süleyman Çelebi'nin konuşmasının ardından gruptakiler, Kazancı Yokuşu'na karanfiller bıraktı.

Daha sonra Taksim Cumhuriyet Anıtı önüne gelen grup adına, DİSK Genel Başkanı Çelebi, Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, KESK Genel Sekreteri Abdurrahman Daşdemir ve Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, kırmızı karanfil üzerine beyaz karanfille "1 Mayıs" yazılı çelengi bıraktılar.

Grup, burada 1 dakikalık saygı duruşunun ardından otobüslere binerek Kadıköy Meydanı'nda yapılacak mitinge katılmak üzere Taksim Meydanı'ndan ayrıldı.

Taksim'deki törene, bugün başlayacak ve 7 Mayıs'a kadar sürecek olan 1. Uluslararası İşçi Sınıfı Filmleri Festivali için İstanbul'da bulunan 20 ülkeden yönetmen ve yapımcılar da katıldı. Festival kapsamında, İstanbul ve Ankara'da yarından itibaren işçi filmleri gösterimi yapılacak.

  • İSTANBUL (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi