T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 1 MAYIS 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

AK Parti'li Başoğlu: 1 Mayıs tatilsiz işçi bayramı olsun

CHP'den ayrılıp AK Parti'ye geçen Adana Milletvekili Atilla Başoğlu, 1 Mayıs'ın, iş günü tatil edilmeden "İşçi Bayramı" olarak kutlanması ve işçilere birer maaş ikramiye verilmesi için yasa teklifi hazırlayarak AK Parti Grup yönetimine verdi.

AK Parti Adana Milletvekili Atilla Başoğlu
Atilla Başoğlu, 1 Mayıs'ın tatilsiz "İşçi Bayramı" ilan edilmesini ve toplu sözleşme imzalamayan işçiler dışındakilere birer maaş ikramiye verilmesini içeren yasa teklifi hazırladı.

AK Parti'li Başoğlu hazırladığı, "Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkındaki Yasada Değişiklik Yapılması Hakkında Yasa Teklifi"ni parti yönetimine sundu. AK Parti yönetiminden vize alabilirse Meclis Başkanlığı'na sunulacak teklif şöyle:

"1 Mayıs günü, İşçi Bayramı adıyla resmi bayram olarak kutlanır. İşçi Bayramında iş tatil edilmez. 4858 Sayılı İş Kanunu gereği işçi çalıştıran işletmeler, çalışanlarına yıl içersinde en yüksek ücret aldıkları ay miktarında ikramiye verirler. Toplu sözleşmeli işçi çalıştıran işletmeler ayrıca bir ödeme yapmazlar verdikleri bir ikramiye bu güne sayılır ve 1 Mayıs tarihinde ödenir."

"YENİ TATİLE İHTİYAÇ YOK"

1 Mayıs'ın çoğu ülkede ulusal bayram kabul edildiği ve işçi sınıfının bu günü çalışmadan, kutlamalarla geçirdiklerini anımsatan Başoğlu, bu konuda bir istisna öngördüğünü belirtti.

Çalışanların halen, Cumhuriyet Bayramı'nda 1.5 gün, 23 Nisan'da 1 gün, 19 Mayıs'ta 1 gün, Zafer Bayramında 1 gün, Ramazan Bayramı'nda 3.5 gün, Kurban Bayramı'nda 4.5 gün, yılbaşında 1 gün olmak üzere yaklaşık 15 gün tatil yaptığını belirten Başoğlu, "Bu günler hükümetlere yönelen baskı ve beklentiler sonucunda genellikle uzatılmakta ve zamansız 9-10 günlük tatillere şahit olunmaktadır. Hafta sonları ve yıllık izinle birlikte bir çalışan 2006 yılında 145 günü izinle geçecektir. Bu rakam yaklaşık olarak bir yılın yarısının çalışmaksızın geçirileceği anlamına gelmektedir. Büyümek ve ilerlemek mecburiyetinde olan Türkiye Cumhuriyetinin mevcutlara ilave edilecek yeni tatil günlerine ihtiyacı yoktur" dedi.

İŞÇİ SINIFININ MÜCADELESİNİN TAKDİRİ

"Teklifimiz, işçi sınıfının insanca yaşama mücadelesinin takdir edildiğini ve haklarının destekçisi olduğunu teyit etmekte ve bir sınıfın yanında olmanın, sadece özel günlerini tatil ilan etmekle olmayacağını varsaymaktadır" diyen Başoğlu, çalışanların emeklerinin en güzel takdirinin onların emeklerinin ödüllendirilmesi ve bu güzel günde birer maaş ikramiyeyle taltif edilmeleri olduğunu kaydetti.

Toplu sözleşmeye tabi işçilerin zaten yılda dört ikramiye aldığını anımsatan Başoğlu'nun teklifi şöyle:

"Türkiye'de yaklaşık 5.5 milyon çalışanın ancak ve ancak 1 milyonu toplu sözleşme hükümlerine tabidir. İçersinden geçilen zorlu ekonomik şartlar, çalışanlarına kendi rızalarıyla insanca şartlar sağlamış işletmelere ek bir yük bindirilmesinden imtina edilmiştir. İşçi kimliği mukaddestir ancak bu sıfatın korunması iletmenin devam etmesiyle yakından ilgilidir. O özel günde işçi kardeşlerimiz mali olarak da taltif edilmelidir ki işçi, gerçekten bayram etsin."

  • ANKARA (ANKA)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi