T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 1 MAYIS 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Meslek odaları ahilik felsefesini yaşatmalı

Kapitalizmin acımasız tekelciliğinin ortaya çıktığını söyleyen Erhan Erken, "Yardımlaşma ve dayanışmayı ilke edinen ahilik anlayışını yaşatmalıyız" dedi

Fahri
Sarrafoğlu

Kobi
Masası
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Erken, 124 yıllık bir tarihi olan ve 1882 yılında Dersaadet Ticaret Odası adı ile faaliyete başlayan İTO'nun, iktisadi ve sosyal hayat içinde gördüğü fonksiyonlar itibari ile daha önceki dönemlerde faaliyet göstermiş olan loncalar ve ondan evvel var olan Ahilik organizasyonun birçok özelliğini de üzerinde taşıdığını söyledi. Kalıcı değerlerin yüzyıllar geçse de devam etmesisinin çok yararlı olduğunu vurgulayan Erken, Ahilik kurumunun nizamnamesine (öğretisine) göre ahiliğin esaslarını benimseyenlerin doğru, emanete saygı gösteren, cömert, tevazu sahibi, nasihat eden, hatalarından af dileyen insanlar olmalarının beklendiğini ifade etti. Erken, bu öğretinin diğer özeliklerini ise şu şekilde sıraladı: "Ahi organizasyonları, iş hayatını düzenlenmenin yanı sıra, üyelerinin mesleki ve ahlaki eğitimi ile uğraşıyorlardı. Mesleki dayanışma, sosyal güvenlik, arabuluculuk faaliyetleri yapıyorlardı." Bu fonksiyonların İTO tarafından da her dönemde gerçekleştirilmesi gerektiğine inandığını belirten Erken, çalışmalarının bugüne kadar bu istikamette devam ettiğini, toplumun tüm mekanizmalarıyla bu yönde gayret sarfetmesi gerektiğini anlattı.

KAPİTALİZM ACIMASIZ YÜZÜNÜ GÖSTERİYOR

Değişen iktisadi ve sosyal yapıların bambaşka insan ve toplum ilişkilerini de beraberinde getirdiğini kaydeden Erken, "Kapalı ekonomiler gelişen küresel sistem karşısında direnemeyerek bu sisteme entegre olma mecburiyeti duymaya başladılar. Yoğun rekabet şartları çoğu yerde mesleki dayanışmanın önüne geçti. Kapitalizmin görünen yüzünde var olan serbest piyasa düşüncesinin esasında arka tarafta tüm sistemi etkileyen acımasız bir tekelciliği gizlemeye çalıştığı bugün artık daha iyi fark edilmeye başlandı" dedi.

Erhan Erken kimdir?

1961 İstanbul doğumlu olan Erhan Erken, Galatasaray Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi mezunu. Kağıt, ambalaj ve eğitim alanlarında ticari işletmeleri bulunan Erken, MÜSİAD'da Yüksek İstişare Kurulu üyeliği, İTO Yönetim Kurulu ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyet üyeliğini sürdürü-yor. Erken, Boğaziçi Yöneticiler Vakfı Başkanlığı'nı da yürütüyor.

KOBİ rehberi

TİKA (Başbakanlık- Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı)
Başta Türk dilinin konuşulduğu ülkeler ve Türkiye'ye komşu ülkeler olmak üzere, gelişme yolundaki ülkelerin kalkınmalarına yardımcı olmak, bu ülkelerle; ekonomik, ticari, teknik, sosyal, kültürel, eğitim alanlarında işbirliğini projeler ve programlar aracılığı ile geliştirmek amacıyla kurulmuştur.
Adres : Atatürk Bulvarı No:15 Ulus/ ANKARA
Tel : (0312) 508 10 00
Fax : (0312) 309 89 68
(0312) 309 89 69
E-posta: tika@tika.gov.tr
Web: http://www.tika.gov.tr/

TODAİE (Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü)
TODAIE, Türkiye ve Orta Doğu ülkelerinde kamu sahasında yapılan araştırma ve öğretim faaliyetlerinin koordinasyon merkezi olmak, bir yandan yürütmekte olduğu yüksek Lisans düzeyindeki yönetici yetiştirme programı, kısa süreli kurs, seminer ve benzeri eğitim etkinlikleriyle, yönetimde verimliliği ve hizmetin niteliğini artırma çabalarına destek olmayı amaçlamaktadır.
1 Numaralı Cadde No:8 Yücetepe 06100 ANKARA
Telefon : +90 (312) 231 73 60 Pbx (20 hat) Santral
Faks : +90 (312) 231 83 38 +90 (312) 231 38 81
E-posta: todaie@todaie.gov.tr
Web: http://www.todaie.gov.tr

Geri dön   Yazdır   Yukarı


   İş'in Sırrı

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi