T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S P O R 16 MAYIS 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Ateş zirveyi de yaktı

Hüseyin
Korucuoğlu
Almanların efsanevi futbol adamı Franz Beckenbaur, "Bugüne kadar futbolculuk ve teknik adamlık hayatımda hiç öğrenmediğim bir şeyi bugün yaşadım. Son dakikada yenen gol çok acıymış. Herşeyin elinizin arasından kaydığını hissediyorsunuz, ancak hiçbir şey yapamıyorsunuz" demişti. 1996 Avrupa Şampiyonası yarı finalinde Hollanda'ya 89. dakikada Van Basten'in golüyle elendikten sonra....

Bu sezon öyle bir lig yaşadık ki, son düdüğe kadar ne düşen, ne de zirvedekinin adı belliydi. Ve bugüne kadar hiç olmayan (Süper Lig tarihinde), gerçekleşmesi akıllardan dahi geçmeyen oldu ve son haftaki maçlar sonunda Galatasaray şampiyon oldu. Denizlispor'un 2. kez yardımıyla ipi en önde göğüsledi. Denizlispor, daha önce de 1986-87 sezonunda Galatasaray'ın önünde averajla lider bulunan Beşiktaş'ı 87. dakikada Erol'un frikik golüyle durdurmuş ve İnönü Stadı'nı sessizliğe gömmüştü. Bu hafta da daha önce yaptığı 3 maçta 14 gol yediği rakibine bu kez kafa tuttu, kendisini kümede bırakan 1 puanı almayı başardı. Düşmenin ateşi zirveyi de yaktı bir anlamda... Futbol bu işte... Kim ne kadar favori olursa olsun, yıldızlar olarak karşıdaki rakibini 5'e 10'a da katlasan işin içine "takım olma" olgusu girince olmazlar oluveriyor.

Şampiyonluk gibi son haftada UEFA için kapışan takımlar için de büyük sürprizlerle sarsıldılar. UEFA'nın yolunu tutmuş olan Trabzonspor, cezası nedeniyle İzmir'de oynanan maçta Beşiktaş'a yenilmesine rağmen son bileti alan takım oldu. Diğer adaylar Kayserispor, Galatasaray karşısında yenilmesi bir yandan da ligin flaş ekiplerinden Gençlerbirliği'nin hem de evinde 10 eksikle çıkan Ç.Rize'ye teslim olmasının izah edilir bir yanı yok. Bu futbolun cilvesi olsa gerek. Her zaman sürprizlere açık ve sonucu önceden kestirilemez.

Ateş hattında ise Malatyaspor, Antep deplasmanında kendi kendini vurarak beklenen son ile karşılaştı. Samsunspor ve Diyarbakırspor'dan sonra Süper Lig'e veda eden 3. takım oldu. Ve bir sezon daha böyle kapandı....

Maçlarda yaşanan detaylara gelince...

G.SARAY-KAYSERİ: 3-0

Lig tarihi boyunca evinde Kayseri'ye hiç puan vermeyen G.Saray, dün de İliç ve Sabri ile bu geleneği sürdürdü. Sahasındaki 17. maçında 15. galibiyeti alarak, toplamda 83 puanla mutlu sona, rekor puanla ulaştı. Uzun süre Avrupa hedefini zorlayan Kayseri ise bu hedefine ulaşamazken, 25 gole kral olan Gökhan Ünal ile teselliyi buldu.

DENİZLİ-F.BAHÇE: 1-1

Denizlispor, daha önce G.Saray ve Beşiktaş'a yaptığını Fenerbahçe'ye de yaptı ve rakibine 1 puandan fazlasını vermeyerek en ağır darbeyi indirdi. Mustafa Keçeli'nin attığı gol takımını ligde tutarken, rakibini de ikinci sıraya indirdi. F.Bahçe ise bu kayıpla ilk kez yaşayacağı üst üste 3. şampiyonluğu avucunun içinden kaçtı. Deplasmanların en golcü takımı (41) hayati değerdeki 2. golü bulamadı.

TRABZON-BEŞİKTAŞ: 1-2

Avrupa hedefindeki Trabzon, Beşiktaş'a İzmir'de teslim oldu ancak hedefi yine de tutturdu. Gökdeniz, G.Saray'dan sonra Beşiktaş filelerini de havalandırdı. Tigana, deplasmanlarda sadece G.Saray'a boyun eğdi. İbrahin Akın ise 11 maç sonra gol sevinci yaşadı.

G.BİRLİĞİ-Ç.RİZE: 1-3

Başkent ekibi, Çaykur Rize'ye sahasında tarihinde ilk kez mağlup olurken, UEFA'ya da el sallamak zorunda kaldı. Karadeniz ekibi, 10 eksikle gittiği Ankara'dan sezonun 4. dış saha galibiyetine ulaştı. Takımının son golünü atan genç Aydın, ligde golle tanışmış oldu.

K.ERCİYES-ANKARA: 0-1

İddiasını kaybeden Kayseri Erciyes, ligde ilk kez üst üste 4. mağlubiyetini aldı. Alt sıralarda yer alan Ankaraspor ise, Kayseri ekipleri karşısında ilk 3 puanına Kürşat ile ulaştı.

SİVAS-A.GÜCÜ: 3-1

5 haftadır evinde galibiyete hasret kalan Sivasspor, Ankaragücü karşısında Balili, Anderson ve Gökhan ile sonuca giderek bu özlemini giderdi, ligdeki ilk yılını başarıyla tamamladı.

V.MANİSA-KONYA: 0-0

Ege temsilcisi, Konya defansını geçemeyerek 15 hafta sonra berabe kaldı. Sezonu 46 puanla kapatan Konyaspor ise, 1989-90 sezonundaki başarısını tekrarladı. Ligi orta sıralarda halinden memmun bir şekilde kapattı.

G.ANTEP-MALATYA: 1-0

Kırmızı çizginin finali niteliği taşıyan ve ligden düşecek 3. takımı belirleyecek karşılaşmada Gaziantepspor, komşusu Malatyaspor'u kendi kurşunuyla vurdu. Ömer Erdoğan, kendi kalesine attığı gol bir yerde Malatya'nın idam fermanı oldu.

SAMSUN-D.BAKIR: 1-0

Süper Lig'e veda eden iki ekibin mücadelesinde Samsunspor, Celil'in golüyle 205-06 macerasını galibiyetle bitirdi. Deplasmanda 11. mağlubiyetini alan Diyarbakır ise, dış sahada topladığı 12 puanla ligin en fakir takımı oldu.

HAFTANIN TAKIMI

DENİZLİSPOR
Zirve mücadelesi veren Fenerbahçe'den şampiyonluk pahasına 1 puan kopardı ve ligde tutunmayı başardı.

HAFTANIN YILDIZI

YUSUF (Denizlispor)
F.Bahçe'ye karşı takımını tek başına idare etti. Yaptığı asistle ligdeki tüm dengeleri değiştirdi.

HAFTANIN HAKEMİ

BÜLENT DEMİRLEK (G.Saray-Kayserispor)
Topa-rakibe hareketleri doğru süzerek, az düdük çaldı, oyunu güzelleştirdi.

GOL KRALLIĞI

25 gol: Gökhan (Kayseri)
22 gol: Fatih Tekke (Trabzon),
20 gol: Cenk (Kayseri Erciyes)
18 gol: Necati (G.Saray)
17 gol: Ümit (G.Saray), Nobre (F.Bahçe)
15 gol: Umut (A.Gücü)
14 gol: Tuncay (F.Bahçe), Alex (F.Bahçe

ASİST KRALLIĞI


Oyuncu			Maç 	Asist
1. Alex (F.Bahçe)  		31 	22
2. Hasan Şaş (G.Saray) 	26 	18
3. Yattara (Trabzon)		32	13
4. Timuçin (K.Erciyes) 	30 	9
5. B. Bölükbaşı (Kayseri)	29	9


HAFTANIN CEZALILARI

SARI KART:
Okan (Beşiktaş)
Mehmet Yozgatlı (Fenerbahçe)
Timuçin (Denizlispor)
KIRMIZI KART:
Gürol (V. Manisa), İsaac (Gençlerbirliği)

VE PERDE KAPANDI

2005-2006 sezonu acısıyla tatlısıyla geçtiğimiz hafta oynanan zorlu karşılaşmalarla sona erdi. 2006-2007 sezonu ise 6 Ağustos 2006 tarihinde start alacak.


Metin BADEMLİ

Adalet tecelli etti

Kısıtlı kadrosuyla yokluklar içinde mücadele etti ama takım ruhu ile ayakta kaldı. Haksızlıklara uğradı ama inancını yitirmedi. Teknik yanlışlar yaptı ama lig kalitesizdi, puan cetveline yansımadı. Taraflı-tarafsız herkesin şampiyonuydu Galatasaray. Ali Sami Yen ve Denizli'de oynanan maçlar sonunda da bu resmen tescillendi. Önce Fenerbahçe yöneticisi Murat Özaydınlı'nın yersiz "fakir-fukara" çıkışı, sonra Hasan Kabze'nin İnönü'deki son saniye golü, Trabzon'da bile kazanan (!) Fenerbahçe'nin sevinemeyeceğinin nişanesiydi. İlahi adalet tecelli edecekti çünkü.

Ya UEFA bileti? Hiç hesapta yokken Rizespor'un önce kendilerine hem de Rize'de 6-2 yenilip ardından Gençlerbirliği'ni Ankara'da yenmesiyle Trabzonspor, UEFA'ya gidiyor. Bu bileti hakeden Gençlerbirliği idi ama rakibine "Anneler Günü" hediyesi verdi Mesut Bakkal.

Ligin alt sıraları içinse söylenecek tek söz; iyi çalışanın (!) kazandığı olmalı. Bir sezonda 3 teknik adam değiştiren Malatyaspor düştü mü, düşürüldü mü, uzun uzun tartışmak gerek.

Bütün bu heyecan bir haftaya sığarken Merkez Hakem Kurulu, iki atama yanlışıyla gündeme geldi. Vedat Yüksel, Gaziantep-Malatya maçının yükünü kaldıramazdı, kaldıramadı da. Malatyaspor'un bir penaltısı gitti, kaleciye ayakla bilerek pas uygulamasındaki yanlışla da muhtemel bir golü. Çünkü hakem, kuralı doğru uygulasa, kale alanı içinden bir endirekt serbest vuruş kullanacaktı Sarı-Kırmızılı takım.

Maç, 25 faule karşılık 6 sarı kartla bitti!

Denizli'de Süper Lig kariyerindeki 101'nci maçına çıkan Selçuk Dereli ise, bu MHK ile 5 olmak üzere bu sezon Fenerbahçe'nin 7 maçına çıktı ve bir rekor kırdı! Oysa rakibi Galatasaray ile 4 kez birlikte oldu. Atamalarda ölçü kaçınca hakem ne çalarsa çalsın, tartışılır. Alt klasmandan Cemil Şensöz ve Abdullah Yılmaz'a da şans verilen haftada en çok faul kararı Vestel Manisa maçında (32) ve Denizli'de (30) verilirken, en az düdük Samsun ve Kayseri (18) ile Ali Sami Yen'de (20) çalındı.

Bülent Demirlek, zor maçı en az hatayla tamamlarken, ligin en başarılı hakemi Yunus Yıldırım, Trabzonspor-Beşiktaş maçını 27 faul, 1 sarı kartla tamamlayıp UEFA'nın istediği "düşünen hakem" olduğunu herkese gösterdi. İngilizce az biliyor (!) ama futbol bilgisi ile "1 numara".


Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi