T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
K Ü L T Ü R - S A N A T 6 NİSAN 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Bazen denge dengesizlikte

Fotoğraf sanatçısı Tahsin Aydoğmuş, İFM'de açılan 'Denge' başlıklı sergisinde, hayattaki dengesiz lekelere, fotoğraf lekeleri ile denge kazandırmaya çalışıyor.

Elif
Yıldız
1985 yılından beri profesyonel olarak fotografla uğraşan Tahsin Aydoğmuş'un Anadolu'yu mekan edinmiş, kırk altı 'dengeli' fotoğrafı İstanbul Fotoğraf Merkezi'nde sergileniyor. 20 Mayıs'a dek gezilebilecek serginin başlığı ise 'Denge'. Dengesi gittikçe bozulan dünyamızın bu durumunu sorgulamamamızın dengesizliğine şaşıran Aydoğmuş, fotoğrafları ile izleyiciyi bu sorgulamaya zorluyor. "Hayattaki lekelerin dağılımındaki ögeler sizi inanılmaz dengesiz bir ortama atabilir. Ne kadar yaşamınıza hükmediyorsanız da, bazen hayat öyle bir noktaya geliyor ki bir adım gidebilme şansına dahi sahip olamıyoruz. Çünkü denge kaçmış durumda." diyen Aydoğmuş, hayatın lekelerindeki dengesizliği, fotoğraf lekelerinin dağılımıyla ile bir dengede tutmaya çalışmış. Açtığı yeni sergi çerçevesinde 'denge' kavramını konuştuğumuz Aydoğmuş, sürekli dengeli olmak için çaba göstermenin de bir dengesizlik alameti olduğu görüşünde. "Bazen dengesizlik de denge olabilir. Hatta insan dengeli davranmak için kendini sorgularken bile dengeyi kaçırabiliyor ve dengeyi buluyor." diyen Tahsin aydoğmuş, teknolojinin dengemizi bozan önemli bir faktör olduğunu söylüyor ve bu savını şu sözlerle destekliyor: "Medeniyetimize, coğrafyamıza tarihimize sayısal bakıyoruz. Bir fotoğrafçı olarak ben de teknolojiyi kullanıyorum. Fakat fotoğrafın teknoloji kadar duyarlılık ve heyecan barındırıyor. Diğer yandan teknoloji duygularımızı alıp götürüyor. Dengemizi bozuyor. Sokakta biri düştüğü zaman, elinden tutup kaldırmaya cesaret edemiyoruz. Düşeni ayağa kaldırıp dengede tutamazsak biz de dengede duramayız. Oysa kendi dengemizden önce birbirimizin dengesini korumak zorundayız."

Aşk denge unsurunu barındıran yegane duygu

Tahsin Aydoğmuş, aşkın dengesizlik yaratan bir durum olarak algılansa da, günümüzde denge unsurunu barındıran yegane duygu olduğunu söylüyor: Aşkta insan isteyerek, kendi benliği ile davranır. Doğadaki kadın ve erkek dengesi aşk ile muhafaza olur. Ben de fotoğraf aşığıyım, benim denge unsurum bu. Fotoğraftan uzak kalırsam dengem bozulur. Ben dengemi koruyabiliyor muyum? Planlı olmama rağmen ben de yarın hayat dengemin bozulup bozulmayacağından emin değilim. Karşıma ne çıkacak bilmiyorum. Hayatımı dengede tutamıyorum. Yaşam sadece benimle özdeşleşmiyor.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi