T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Ç A L I Ş A N I N   S E S İ 6 NİSAN 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 


Tahsin SINAV


SSK'da Prim Borçlarını Yeniden Yapılandırma Esasları

Pazartesi günü yayınlanan yazımda "Kapsama Giren Borçlular" ile "Kapsama Giren Borç Türleri" konularında bilgi sunmuştum. Bu yazımda, sözkonusu "Prim Borcunun Dönemi" ve "Yeniden Yapılandırma Başvuru Süresi ve Şekli" hakkında bilgi aktarmaya çalışacağım.

1.Borcun Dönemi:

a-Sigorta primi, sosyal güvenlik destek primi ve işsizlik sigortası primi yönünden:

Sosyal Sigortalar Kurumu'na özel sektör işverenlerince en son 31.03.2005 tarihine kadar, resmi sektör işverenlerince ise 14.04.2005 tarihine kadar ödenmesi gerektiği halde, 5458 sayılı Kanunda belirtilen başvuru süresinin sonuna kadar tahakkuk etmiş ve ödenmemiş olan sigorta primi, sosyal güvenlik destek primi, işsizlik sigortası primi ve bunlara bağlı gecikme zammı borçları kapsama girmektedir.

Buna göre, özel sektör işverenlerinin 2005/Şubat ayı ve daha önceki aylara, resmi sektör işverenlerinin ise 15.02.2005-14.03.2005 dönemi ve daha önceki dönemlere ait prim belgelerinden kaynaklanan sigorta primi, sosyal güvenlik destek primi, işsizlik sigortası primi ve bunlara bağlı gecikme zammı borçları yeniden yapılandırılacaktır.

Öte yandan, özel sektör işverenlerinin 2005/Şubat ve önceki aylara, resmi sektör işverenlerinin ise 15.02.2005-14.03.2005 dönemi ve önceki dönemlere ilişkin olmak üzere, 5458 sayılı Kanunda öngörülen başvuru süresinin sonuna (31.05.2006) kadar denetim elamanlarının raporlarına, hizmet tespit ilamlarına, toplu iş sözleşmelerine, kamu kuruluşları tarafından düzenlenen belge veya alınan bilgilere ya da Kurumun re'sen yaptığı işlemlere istinaden tahakkuk edecek borçlar da yeniden yapılandırma kapsamında değerlendirilecektir.

b-İdari para cezası yönünden:

5458 sayılı Kanun'un 1. maddesinin birinci fıkrası uyarınca, kamu sektörü işverenlerinin en son 14.04.2005 tarihine; özel sektör işverenlerinin ise en son 31.03.2005 tarihine kadar ilgili mevzuatına göre ödemeleri gerektiği halde, ödenmemiş olan idari para cezası borçları kapsama alınmıştır.

Buna göre, 506 sayılı Kanunun 140. maddesinde resmi veya özel sektör işyeri ayırımı yapılmaksızın idari para cezalarının ilgililere tebliğ edilmekle tahakkuk edeceği ve tebliğ tarihinden itibaren de 15 gün içinde ödeneceği, ödenmemesi halinde 16. günden başlanarak gecikme zammı alınacağı öngörüldüğünden, resmi ve özel sektör işverenlerine 16.03.2005 tarihine (bu tarih dâhil) kadar tebliğ edildiği halde 15 günlük süre içinde ödenmemiş olan idari para cezaları yeniden yapılandırılacaktır.

c-Özel bina inşaatı ve ihale konusu işlerin fark işçilik tutarı üzerinden hesaplanan prim borçları yönünden:

31.03.2005 ve öncesinde biten özel bina inşaatı ve ihale konusu işlerden dolayı yeterli işçilik bildiriminde bulunmadığı anlaşılan veya yine bu tarihten önce bitmiş olan sözkonusu işlerle ilgili olarak, 5458 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 01.04.2006 tarihinden itibaren 30 gün içinde bu konuda başvuruda bulunulması üzerine, Kurumca yapılacak ön değerlendirme, araştırma veya tespit sonucunda yeterli işçilik bildiriminde bulunmadığı anlaşılan işverenlerin, fark işçilik tutarı üzerinden hesaplanacak borçları kapsama girmektedir.

2.Başvuru Süresi ve Şekli:

Kanun kapsamına giren borçlarını yeniden yapılandırmak isteyen borçluların, işyerlerinin işlem gördüğü Sigorta İl / Sigorta Müdürlüklerine, 5458 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 01.04.2006 tarihinden itibaren iki ay içerisinde (en Son 31.05.2006 tarihi mesai saati bitimine kadar), örneği Kurumca hazırlanmış olan "Borçların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Başvuru Formu" ile başvurmaları gerekmektedir.

Borçlarını yeniden yapılandırmak isteyenler, başvuru formuna SSK'nın www.ssk.gov.tr adresinden ulaşabilecekleri gibi, Sigorta İl/Sigorta Müdürlüklerince fotokopi yoluyla çoğaltılmış olan başvuru formlarını da kullanabileceklerdir.

Birden fazla Sigorta İl/Sigorta Müdürlüğünde tescilli işyeri olan ve bu işyerlerinin borçlarını yeniden yapılandırmak isteyenler, başvurularını işyerlerinin işlem gördüğü Sigorta İl/Sigorta Müdürlüklerine ayrı ayrı yapacaklardır. İşverenlerin, aynı Sigorta İl/Sigorta Müdürlüğünde birden fazla tescilli işyerinin olması ve bu işyerlerinin borçlarını yeniden yapılandırmak istemeleri halinde, her bir işyeri için ayrı ayrı başvuruda bulunabilecekleri gibi, tek bir başvuru formuna bütün işyeri sicil numaralarını eksiksiz olarak yazmak suretiyle de başvurabileceklerdir. Yani SSK'da birden fazla tescilli işyeri olan işverenler, tüm işyerleri için yeniden yapılandırma hükümlerinden yararlanabilecekleri gibi, sadece talep ettikleri işyerlerinden dolayı da Kanun hükmünden yararlanabileceklerdir.

Borçlarını yeniden yapılandırma talebinde bulunan ve taksitle ödeme yolunu seçenlerin ilk taksit ödemelerini başvuruda bulundukları ayın sonuna kadar yapmaları gerektiğinden, borçlarını yeniden yapılandırmak isteyenler, herhangi bir sıkıntı ile karşılaşmamaları için başvurularını (ay sonlarına bırakmayarak) 1-25 tarihleri arasında yapmaya özen göstermelidirler.

Kanunun Resmi Gazetede yayımlandığı 04.03.2006 tarihinden 31.03.2006 tarihine kadar yapılmış olan başvuruların, Kanunun yürürlüğe girdiği tarih olan 01.04.2006 tarihinde yapıldığı kabul edilerek (gecikme zammı/TEFE/ÜFE hesabı 2005/Mart ayı sonu itibariyle) işlem yapılacaktır. Ancak, bunlara başvuru formu tamamlatılacaktır.

Borçlarını yeniden yapılandırmak isteyenlerin başvurularını posta yoluyla yapmaları halinde, taahhütlü, iadeli taahhütlü veya APS yolu seçilmişse, başvuru formunun postaya veriliş tarihi, adi posta yolu seçilmiş ise Kurum Kayıtlarına intikal tarihi başvuru tarihi olarak kabul edilecektir. Başvuruların adi posta yolu ile yapılması ve Kurum kayıtlarına son başvuru tarihi geçtikten sonra intikal etmesi halinde, yeniden yapılandırma başvurusu yapılmamış sayılacağından, borçluların herhangi bir mağduriyetle karşılaşmamaları için bu hususa dikkat etmeleri gerekmektedir.

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi