T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 9 NİSAN 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Nazif GÜRDOĞAN

Misyonsuz vizyon vizyonsuz strateji olmaz

Kurum ve kuruluşların yönetiminde, süreklilik içinde yenilenmek için geliştirilen stratejiler, dünyadaki değişmelere ayak uydurmada büyük önem taşır. Bilgi toplumundaki gelişmelerin gerisinde kalmamak için, bütün kuruluşlar misyonlarının ışığında ve vizyonlarının doğrultusunda, stratejilerini sürekli gözden geçirmek zorundadırlar. Tutarlı ve uygulanabilir bir strateji geliştirmeden, kuruluşların önceden belirledikleri hedeflere ulaşmaları mümkün değildir.

Bir kuruluşun başarılı olabilmesi için, değişime direnmesi değil, değişimi yönetmesi gerekir. Bunun için de, kuruluşların iç dünyalarındaki değişim hızı, dış dünyalarındaki değişim hızından daha büyük olmalıdır. Stratejilerini sürekli geliştirmeyen kuruluşlar, uzun ömürlü olamazlar. Ekonomik krizlerin bütün kurum ve kuruluşları etkilediği bir dünyada, geçmişte başarıyla uygulanan bir strateji, gelecekteki başarının da bir güvencesi olmaz.

Dünya ekonomisindeki hızlı gelişmeler, bütün kurum ve kuruluşları, kısa, orta ve uzun dönemli stratejik planlar yapmaya zorluyor. Stratejik Yönetim, İşletme, Ekonomi ve Endüstri mühendisliği alanlarında eğitim veren fakülte ve bölümlerin ana konularından biri haline geldi. Artık stratejik yönetim deyince, akla bütün işletme fonksiyonlarında köklü değişiklikler yapan plan ve programlar geliyor.

Hafta içinde Güngören Belediyesi İnsan Kaynakları Yöneticisi Ensar Özcan ile Yönetim Danışmanı Tahsin Gülhan'ın düzenlediği bir "Arama Konferansı"na katıldım. Belediye Başkanı Şakir Yücel Karaman'ın açış konuşmasından sonra bütün birimlerin üst düzey yöneticilerinin soru ve katkılarıyla "Yerel Yönetimlerin, Misyon, Vizyon ve Stratejilerinin Oluşturulmasında İzlenmesi Gereken Yol ve Yöntemler"i tartıştık.

İster kamu, ister özel, isterse de gönüllü olsun, bütün kurum ve kuruluşların, nerede durduklarını, nereye gitmek istediklerini ve oraya nasıl gideceklerini göstermede stratejik planlar, bir kutup yıldızı gibi, yol ve yön gösterirler. Stratejik planları olmayan kuruluşlar, gitmek istedikleri yönü belirleyemedikleri gibi, ulaşmak istedikleri hedeflere de hiçbir zaman ulaşamazlar.

Yerel yönetimlerde misyon, şehiri güzel kılmaksa, vizyon altyapı, ulaşım, sağlık ve eğitim yatırımlarıyla onu yaşanır kılmaktır. Strateji de, vizyonda belirlenen hedeflere ulaşmak için, ayrıntılı projelerle, kısa, orta ve uzun vadeli plan ve programlar yapmaktır. Misyon, vizyonu, vizyon da stratejiyi belirler. Misyonu olmayanın vizyonu olmaz. Vizyonu olmayan da uygulayabilir, tutarlı bir strateji geliştiremez.

Bütün dünyada yerel yönetimler, siyasal yapının olduğu kadar ekonomik hayatın da odak noktasında yer alırlar. Yerel yönetimlerin güçlü olmadığı ülkelerde, siyasal iktidarla birlikte ekonomik doku da güçlü olmaz.

Yerel yönetimlerin başarısı, hem Çoğulcu Demokrasi'nin, hem de Pazar Ekonomisi'nin başarısının en büyük ve en önemli güvencesidir.

Yerel yönetimleri başarılı olmayan bir ülkenin hiçbir kurum ve kuruluşu güçlü olmaz.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi