T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 12 NİSAN 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

TOKİ müşteri bulamayınca yoksulluk şartını hafifletti

Toplu Konut İdaresi, yoksula yönelik konut satışlarında başvuru için yaş sınırını aşağı çekerken, azami gelir şartını 500'den 600 YTL'ye yükseltti. Ev sahibi, borç bitene kadar bu konutu devredemeyecek

Toplu Konut İdaresi, yoksula yönelik konut satışlarında başvuru için yaş sınırını aşağı çekerken, azami gelir şartını 500 YTL'den 600 YTL'ye yükseltti. Ancak, ev sahibi olan yoksul vatandaş, borç bitene kadar bu konutu devretmeden, kiraya vermeden kendisi oturmak zorunda.

Yoksul ve alt gelir grubundaki vatandaşlara yönelik konut satışlarında, "aranan şartlara uyan vatandaş" bulmakta zorlanan Toplu Konut İdaresi (TOKİ), satışları kolaylaştırmak, hedef kitlenin daha kolay konut sahibi olması olmasını sağlamak için şartları değiştirdi. Alt gelir grubuna yönelik konutlardan almak isteyenler için azami gelir şartı, daha çok başvuruya imkan sağlamak üzere 500'den 650 YTL'ye yükseltildi. Asgari 45 yaş şartı, yoksul vatandaşlar için 40'a, alt gelir grubundaki vatandaşlar için 35'e indirilirken, çocuklu dul bayanlar için asgari yaş şartı kaldırıldı.

KİRAYA VERMEK YOK

15-20 yıl vadeli, 100 YTL'den başlayan taksitlerle verilen söz konusu konutlardan gerçek hak sahiplerinin yararlanmasını sağlamak amacıyla, konutların borcu bitene kadar, hak sahiplerine, konutları devretmeme, kiraya vermeme ve içinde oturma şartı getirildi. Yoksul ve alt gelir grubuna yönelik konut satışlarında aranan "şartların ağırlığı" nedeniyle, bazı yerlerde konutlar için başvuru sayısı, konut sayısının altında kalmıştı. Ayrıca, bu kesime yönelik konutların büyüklükleri de başvuruları olumsuz etkilediği için artırılmıştı. Yoksul vatandaşlara yönelik daha önceki projelerde 45-55 metrekare olan büyüklük 55-65'e, alt gelir grubuna yönelik projelerde de büyüklük 62-75'ten 65-75 metrekareye çıkarılmıştı. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın yoksul vatandaşlar için 45 metrekarelik ev üretilmesini istemesine karşın Ankara, İstanbul, Adıyaman, Balıkesir, Çorum, Eskişehir'de üretilen 45 metrekarelik konutlara talep oldukça düşük kalmıştı.

45 metrekarelik konutların satılamaması üzerine TOKİ, artık 55 metrekareden küçük konut yapmıyor. Halen, yoksul ve alt gelir grubundakiler için 30 bin konutluk proje yürüten TOKİ, yıl sonuna kadar bu rakamı 50 bine çıkaracak.

Yaş şartını tutturamamışlardı

TOKİ'nin, Sincan-Yenikent'te yoksullara yaptığı konutlar, vatandaşların, "yoksulluk" değil "yaş" şartını yerine getirememesi nedeniyle ihtiyaç sahibi insanlara verilememişti. 319 konut için 135 başvuru gelmişti. Başvuranlardan 16'sı 45 yaş şartını taşımadığı için kura dışı bırakılırken, "insani şartlarda yaşamak için 45'e kadar beklemek mi lazım" diye tepkilerini dile getirmişti. Tepkili vatandaşlar, konutların "bedava değil bedel karşılığı" verileceğine işaret ederek, "45 yaşından sonra 20 yıl daha taksit ödemek için yaşayacağımızı kim garanti edecek" diye sormuşlardı.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


   İş'in Sırrı

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi