T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 17 NİSAN 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Artık kaçakçılar değil namuslular kazanacak

Akaryakıt kaçakçılığıyla mücadelede kararlı olduklarını belirten Bakan Şener, "Devleti yok sayanlar kendileri yok olacaklar. Artık kaçakçılar değil namuslular kazanacak" dedi

Bilal
Çetin
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, hükümet olarak akaryakıt kaçakçılığı ile mücadele konusunda kararlı olduklarını açıkladı.

Şener, hükümetin akaryakıt kaçakçılığı ile mücadele stratejesini Yeni Şafak'a açıkladı. Şener, akaryakıt kaçakçılığını önleme konusunda ilgili birimler arasında koordinasyon eksikliği bulunduğunu belirtirken, "Güvenlik birimleri, akaryakıt operasyonu yapıyor. Ancak gümrüklerin veya maliyenin haberi olmuyor. Koordinasyon eksikliği bulunuyor. Öncelikle bu eksikliği ortadan kaldıracağız" dedi.

Akaryakıt kaçakçılığını ortadan kaldırmak için eylem planı oluşturduklarını açıklayan Şener şunları söyledi: Eylem planına göre başkanlığımda bakanlardan oluşan 'Akaryakıt Kaçakçılığı Önleme Kurulu' oluşturuluyor. Ayrıca kurulda yer alan bakanlıkların müsteşar yardımcılarının katılacağı 'Koordinasyon Kurulu' oluşturulacak. İlgili her bakanlık da içinde kaçaklığı önleme komisyonu oluşturacak.

Üç ayda bir Önleme Kurulu toplanıp çalışmaları gözden geçirecek.

DAĞITICI SORUMLU

Akaryakıt kaçaklığı ile mücadelede yeni yasal tedbirler alacaklarını açıklayan Şener, hazırlanan kanun tasarısının Başbakanlık'a gönderildiğini açıkladı. Şener, tasarıyla akaryakıt kaçakçılığına ağır yaptırımlar getirdiklerini açıklarken, "Bayilerin kaçak akaryakıtını önleme konusunda teknik sistemlerini kurma yükümlülüğü; ana dağıtıcıların olacak. Bayilerin kaçak akaryakıt satmasından ana dağıtıcılar sorumlu olacak. Kaçak akaryakıt sattığı tespit edilen bayilerin lisansları iptal edilecek. Kaçak akaryakıt sattığı tespit edilen her bayi için ana dağıtıcıya 500 bin YTL ceza kesilecek"diye konuştu.

Yeni yasa tasarısıyla ulusal marker uygulamasının da bir an önce hayata geçirileceğini açıklayan Şener, "1 Ocak 2005'te ulusal marker uygulamasının başlaması gerekiyordu. EPDK tarafından yapılan 4 ihale birinde talep olmaması, birinde yeterlilik görülmemesi ve birinde sözleşmenin iptal edilmesi nedeniyle iptal edilmiş. EPDK ulusal marker ihalesini yapmakta gecikmiştir. İhalenin yapılmasından sonra akaryakıta katılacak kimyevi bir madde kaçak akaryakıtı hemen ortaya çıkartacak" dedi.

KAÇAĞIN ÜÇ KATI CEZA

Akaryakıt kaçakçılığı yapanların kaçak akaryakıtlarına el konulacağı gibi astronomik ceza da verileceğini bildiren Şener sözlerini şöyle tamamladı: Akaryakıtı kaçak olduğu tespit edilen kişi veya şirketlere kaçak yakalanan akaryakıtın değerinin 3 katı para cezası verilecek. Örneğin 100 milyon dolarlık kaçak akaryakıt ile yakalanan kişiye 300 milyon dolar ceza kesilecek. Ayrııca dağıtım lisansları da iptal edilecek. Akaryakıt kaçakçılığını bitireceğiz. Devleti yok sayanlar yok olacaktır. Kazakçılık yapanlar değil, namuslu çalışanlar kazanacak. Kararlıyız. Kaçak akaryakıtı kesinlikle bitireceğiz. Kimsenin gözünün yaşına bakmayız.

İhbarcıya ödül peşin ödenecek

Abdüllatif Şener, kaçak yakalanan akaryakıtın yeni tasfiye sistemini şöyle anlattı: Kaçak taşıdığı tespit edilen gemi veya kamyonlara il özel idarelerince el konulacak. Uzun süren tasfiye ise 1 ayda bitirilecek. Kaçak yakalanan akaryakıt satılıp gelirin yarısı peşin olarak ihbar veya şikayet edenler arasında ödül olarak dağıtılacak. İhbarcıların kimlikleri gizli tutulacak. Yüzde 20'si operasyonu yapan güvenlik güçlerine, yüzde 30'u il özel idarelerine kalacak.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


   İş'in Sırrı

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi