T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 17 NİSAN 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Bu kadarına da pes!

Zehirli varilleri temizleme çalışmaları başladı. Bölgenin yakınındaki bir alana dün sabaha karşı çuvallar içerisinde bırakılan yeni atıklarsa çevreye karşı duyarlılık konusunda 'Bu kadarına da pes' dedirtiyor

Murat
Palavar
Aydın
Demir
Tuzla Orhanlı'da ortaya çıkan zehirli varillerin bölgeden kaldırılma çalışmaları daha başlamadan, varillerin toprağa gömülü olduğu yerin iki kilometre ötesine, dün sabaha karşı bir kamyon dolusu kimyevi madde atığı döküldü. Bakan Pepe, son haberi de duyunca sinirlenerek, atıkları bölgeye boşaltanlar için, "Bunlar yüz paralık adam" dedi.

BAKAN PEPE İNCELEDİ

Tuzla'daki izinsiz atık sahasına gelerek zehirli varillerin çıkarılması için çalışmaları başlatan Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, dün sabaha karşı aynı bölgeye yeni zehirli kimyasal atıkların döküldüğünü öğrenince sinirlenerek, "Bu işi yapanlar yüz paralık adamlar" dedi. Bölgedeki çalışmalar Bakan Pepe'nin, varillerin gömüldüğü araziye gelerek inceleme yapmasıyla başladı. Kocaeli Belediyesi İzmit Atık Yakma Değerlendirme AŞ'a (İZAYDAŞ) ait üç iş makinesi, ilk zehirli varillerin bulunduğu Değirmentepe bölgesini kazmaya başladı. Özel kıyafetli ve maskeli operatörlerin görev aldığı kazılarda çıkarılan variller, kazılan kirli toprakla birlikte, Kocaeli'deki İzaydaş Tesisleri'ne götürülüyor. Çalışmalara, Çevre ve Orman Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri de katılıyor.

BİR AYDIR BİLİNİYOR

İncelemelerinin ardından İstanbul Valisi Muammer Güler ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'la gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Pepe, atık varillerden yaklaşık bir aydır haberdar olduklarını belirtti. Sorumluları yakalamak için erken açıklama yapmadıklarını söyleyen Pepe, bölgedeki atıkları bir vatandaşın ihbarı sonucunda bulduklarını belirterek vatandaşları suçluları ihbar etmeye çağırdı. Yaşanan çevre felaketini "Ben dahil, yöneticiler, sanayiciler ve vatandaşlarımızın bu olanlarda payı olduğunu kabul etmeliyiz" diyerek değerlendiren Pepe, zehirli varillerin bölgeye bırakılmasına dair, "Kamyon yüklenecek, dozerlerle gelinecek ve variller gömülecek, bundan hiçkimsenin haberi olmayacak. Mümkün değil ve bir günde yapılamaz. Belli periyodlarla yapıldığı açık" dedi.

FAİL TEK DEĞİL

Çevre sorunlarının sadece Tuzla'da yaşanmadığını belirten Bakan Pepe, bu sorunların çözümü için herkesin elini taşın altına sokması gerektiğini ifade ederek, bölgedeki çalışmaların 10 gün devam edeceğini kirlenen toprağın da bölgede bırakılmayacağını söyledi. Atıkların temizlenmesinin ardından alanın yeşillendirme ve ağaçlandırma kapsamına alınacağını açıklayan Pepe, konuyla ilgili ellerinde bulunan tüm belge ve bilgileri savcılığa intikal ettirdiklerini, numunelerin İZAYDAŞ'a ve diğer yetkili labaratuvarlara gönderdiklerini ifade ederek, "Şu ana kadarki bulgular, faillin birkaç kişi olabileceğini gösteriyor. Yüzde 90 yerli bir firmanın bu işi yaptığı yönünde de kanaatimiz var ama yüzde 100 olmadan açıklayamayız. Olay yargıda ancak gerekirse bunu yapanları teşhir edeceğiz" dedi. Pepe, mevcut Çevre Kanunu'nun çevreyi kirleten şirketlere 7 bin 850 YTL ceza verdiğini, Meclis'in onayını bekleyen yeni kanunun bu suçları işleyen firmalara 1 trilyona kadar ceza verebileceğini bildirdi.

Atık çıkarma işlemi için bir doktor, 2 hemşire, 8 mühendisin de bulunduğu 49 personel çalışıyor. Çalışmalarda radyoaktivite ölçüm dedektörü, metal dedektörü, ortam gazı ölçüm dedektörü ve varil kesme makinesi kullanılıyor.

100 varilden sadece üçü sağlam çıktı

Bölgeye dün sabaha karşı bırakıldığı söylenilen 50 çuvalla ilgili olarak güvenlik önlemleri alındı. İçinde kül şeklinde kimyevi atık bulunan çuvallardan, İZAYDAŞ'a bağlı ekipler tarafından alınan numuneler de TUBİTAK'a gönderildi. İZAYDAŞ Genel Müdürü Bilal Şengün, "Atıkların zehirli olup olmadıkları tahlil sonucunda ortaya çıkacak" dedi. Şengün ilk günkü kazılarda, toprağın altından 100'e yakın varil çıkardıklarını, bunlardan sadece 3'ünün dolu ve sağlam olduğunu, kalanların ise yırtılmış, parçalanmış ve patlak olduğunu açıkladı. Orhanlı Belediye Başkanı Cemil Ekşi ise, gördüğü manzara karşısında çok üzüldüğünü belirterek, "Bunlar vatan haini" dedi.

Polis olayla ilgili 3 kişiyi yakaladı

Olayla ilgili dellilerin tespitlendirme aşamasında olduğunu belirten İstanbul Valisi Muammer Güler, kimsenin gözaltına alınmadığını açıklarken, Yeni Şafak'a bilgi veren bir jandarma yetkilisi dün öğleden sonra 3 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Gözaltındakilerin isimleri hakkında bilgi vermeyen yetkili, açıklamanın bugün yapılacağını söyledi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da, bir gazetecinin, "Tuzla'dan daha önce ihbar alıyor muydunuz" sorusuna hiç ihbar almadıklarını ancak 2005'te alınan bir kararla, sanayi kuruluşlarını uyardıklarını söyledi.

Bu aletle altın aranır mı abi?

Bir haftadır süren çalışmalar, basının ilgisini Orhanlı'ya çekti. Bölge hergün haberlere çıkınca halk da olay yerine akın etti. Yakın çevredeki lokantalar da görevliler ile gazetecilerin akınına uğruyor. İZAYDAŞ teknisyenlerinin bölgede dedektörlerle arama yapması sırasında da ilginç diyaloglar yaşanıyor. Bazı köylüler, görevli teknisyenlere, "Abi bu dedektörle altın da aranır mı. Kaç para" gibi sorular yöneltiyor.

6 ayrı yerde zehirli varil var

İZAYDAŞ yetkilileri, ilk varillerin bulunduğu Değirmentepe bölgesinin haricinde, 5 ayrı yerde daha zehirli atık varili bulunduğunu bildirdi. Bölgede yüzlerce varil bulunduğu sanılıyor. Atıklar İzmit'teki İZAYDAŞ tesislerine götürülerek yok ediliyor. İZAYDAŞ Genel Müdürü Recep Bilal Şengün, bölgeden doğalgaz hattı geçtiği için çalışmaların titizlikle yapılacağını belirterek, TÜBİTAK'tan tahlil sonuçlarının önümüzdeki hafta geleceğini söyledi.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi