T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 17 NİSAN 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Avukat ücretini zor ödedik

'Türkiye'nin ABD'deki tarihi eserlerini geri getirebilmek için avukatlık firmalarına şu ana kadar 20 milyon dolarlık ödeme yapıldığını söyleyen Bakan Atilla Koç, bundan sonra bu sürecin Dışişleri kanalıyla yapılacağını belirtti.

Kültür Bakanı Koç, Karun Hazineleri ve Elmalı Sikkelerinin ABD'den Türkiye'ye getirilmesi için Amerikalı Herrick Feinstein avukatlık firmasına 20 milyon dolar ücreti zor ödediklerini açıkladı. Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerin yurda geri getirilmesi için her türlü hukuki yolu denediklerini, ancak bunların yargı sürecinin çok pahalıya malolduğunu bildirdi. Bakan Koç, Karun Hazineleri ve Elmalı Sikkelerinin getirilmesi için Amerikan Herrick Feinstein avukatlık firmasına 20 milyon doları zorlukla ödeyebilmelerini buna örnek olarak gösterdi. CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman'ın konuyla ilgili soru önergesini yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, halen çok sayıda ülkede bulunan ve Türkiye'den kaçırılmış olan tarihi eserlerin geri alınması için hukuki süreçlerin takip edildiğini bildirdi. Koç, kendilerinin takip ederek yurt dışındaki avukatlık işlerini firmaları bulduğunu, ancak bunun çok pahalıya malolması üzerine bu işlemleri artık Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla çok daha makul ücretlerle gerçekleştirdiklerini açıkladı.

ABD'deki eserlerin tespit, takip ve dava aşamalarını sürdürmek üzere Amerikalı Herrick Feinstein avukatlık firmasının 1987-1999 arasında Türkiye'yi temsil ettiğini belirten Koç, "bunlar arasında öne önemlileri Karun Hazineleri ile Elmalı Sikkelerinin ülkemize getirilmesi davalarıdır" dedi. Lidya eserlerinin 1993'te, Elmalı Sikkeleri davasının da 1 Şubat 1999'da uzlaşma suretiyle sona erdiğini ve bu firmayla olan faaliyetlerin sona erdirildiğini açıklayan Bakan Koç "Herrick Feinstein avukatlık firmasına Lidya eserleri, Elmalı Sikkeleri ve ülkemize kazandırılan diğer eserler ile ilgili olarak 1999 yılına kadar 17 milyon dolar ödenmiştir. Bakanlığımız bütçesinin çok üstünde bulunan bu meblağ oldukça zor ödenmiş ve borçlarımız 2004 yılında kapatılabilmiştir. Lidya eserleri ile ilgili davaya 2.5-3 milyon dolar ödenmiştir. Söz konusu davaların açılmasında amacımız davanın kazanılması halinde ABD'de bulunan binlerce eserimizin ülkemize iadesinde emsal teşkil etmesiydi. Bu olasılığa karşılık davalar sürüncemede bırakılarak ülkemize dava fazla maddi yük getirmemesi amacıyla uzlaşma suretiyle sonuçlandırılmıştır."

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi