T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S A Ğ L I K 14 NİSAN 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Alkol hayatı derinden sarsıyor

Geçmişte yaşamı uzattığına inanılan alkol, beyindeki yaşamsal merkezleri ileri derecede baskılıyor ve aksine yaşamı kısaltıyor. Bu kötü alışkanlık pekçok organın işlevini de bozuyor

Alkol, önemli bir sosyal sorun olarak karşımıza çıkıyor. Kısacası alkol alışkanlığı ve alkolizmi, kişinin sosyal yaşamını olumsuz etkileyen ve bedenine önemli derecede zarar veren bir durum olarak özetlemek mümkün. Alman Hastanesi iç hastalıkları uzmanlarından Dr. Jan Klod Kayuka, alkolün vücutta pekçok organı olumsuz etkilediğini belirterek, "Alkol, karaciğer başta olmak üzere sindirim sistemini, beyin ve sinir sistemini, kemik iliğini, bir başka değişle tüm vücudu etkiler. Etkinin şiddeti, alınan alkolün miktarına ve sıklığına göre değişir" dedi.

NABIZ HIZLANIR

Kayuka, alkolün kişilerde nabız hızlanması yarattığına ve bu durumun zaman zaman tehlikeli olduğuna işaret ederek şöyle devam etti: "Alkol periferik kan damarlarını genişleterek sıcaklık duygusu yaratır ve nabız hızlanır. Ayrıca, artmış sıvı alımı ve alkolün böbrekler üzerindeki idrar söktürücü etkisiyle daha fazla idrar yapılır. Vitamin, mineral veya protein gibi önemli besin maddelerini içermediği için alkolün besin değeri de yoktur."

STRES AZALMAZ

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Jan Klod Kayuka, alkol stres ilişkisi üzerine de önemli açıklamalar yaptı. Alkolün stresi azalttığı düşüncesinin eski çağlara kadar uzandığını ifade eden Kayuka şunları söyledi: "Alkolün stresi azaltıp azaltmadığının yanıtı, tüketilen alkol miktarı, bireysel fizyolojik farklılıklar, alkol öyküsü, alkolle ilgili önceki deneyimler, gerginliğin tanımı ve alkolle ilgili beklentiler gibi birçok faktörle ilgilidir. Başlangıçta faydalı gibi görünmekle beraber, ileri dönemde tüketilen miktarın artırılması ve yoksunluk belirtilerinin ortaya çıkması ile stres artmakta, alkolün yol açtığı sindirim sistemi bozuklukları ve uyku bozukluğuna bağlı olarak stres artmaktadır."

Sizi kullanmasına izin vermeyin

Uzm. Dr. Kayuka, alkol alışkanlığının en ileri noktası olan alkolizmin günümüzde en önemli sorunlar arasında yer aldığını söyledi. Alkolizmin kişinin sosyal ilişkilerinin bozulmasına neden olduğuna dikkat çeken Kayuka, şu bilgileri verdi: "Alkolizmin bir hastalık olduğunu kabul etmek oldukça önemlidir.

Alkolik olan kişiyi hastalığı yüzünden kınamak, o kişide kimse tarafından anlaşılmadığı duygusunu besler. Ancak tedavisi mümkündür. Tedavisi, alkolden arındırma denen 5-7 günlük bir yatışı takiben ilaç, aile eğitimi ve desteği, psikiyatrik tedavi ve psikolojik desteği kapsar."

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi