T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S A Ğ L I K 15 NİSAN 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Anne adaylarına altın öneriler

Anne adayı için sezaryen doğum öncesi daha az zahmetli, ancak doğum sonrası daha zordur. Uzmanlar, aksi bir durum gerekmediği sürece normal doğumun tercih edilmesi gerektiğini vurguluyor

Ulusal Üreme Tıbbı ve Tüp Bebek Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. Hakan Yaralı, aksi bir durum gerekmediği sürece normal doğumun tercih edilmesi gerektiğini ifade etti. Genel olarak bütün gebeliklerin yüzde 15-20'sinin düşükle sonuçlandığını vurgulayan Prof. Dr. Yaralı, gebelerde 20 haftanın altındaki bütün kayıpların düşük olarak tanımlandığını, bu düşüklerin en büyük nedeninin ise bebeğe ait kromozomsal bozukluklar olduğunu belirtti. Hormonal bozuklukların, bazı enfeksiyonların, annenin rahmiyle ilgili anatomik problemlerin ve pıhtılaşma bozukluklarının da düşüğe sebep olabileceğine dikkati çeken Prof. Dr. Yaralı, düşüklerin, annenin yaptığı fiziksel aktivitelerle ilgisi olmadığını ifade etti. Prof. Dr. Yaralı, "Anne isterse hep yatsın, düşük olacaksa olur. Ancak, çok büyük bir trafik kazası ve büyük bir travma gerçekleşirse düşük gerçekleşir" dedi.

Önce test yaptırın

Prof. Dr. Yaralı, gebelik kararı alınmadan önce annenin genel sağlığının normal olması gerektiğini, bu kapsamda genel jinekolojik muayene, smear alımı, ultrasonografik muayene, tam kan sayımı, karaciğer, böbrek fonksiyon, hepatit B ve C testlerinin yapılmasının önemli olduğunu söyledi. Gebelik kararı alındıktan sonra o ay içinde ya da 2. ayda gebe kalınmadığında bunun problem olarak algılanmaması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Hakan Yaralı, şöyle konuştu: "Daha önce aynı birliktelikten çocuğu olan, gebe kalmakta sıkıntısı olmayan bir çiftin bile 1 ayda gebe kalma şansı yüzde 20-25'tir. Dolayısıyla, gebe kalmak için 1 yıl beklenmeli. Ancak bu bekleme sürecinde kadının yaşı, önceden açık ameliyat olup olmadığı, kürtaj ve erkekte sperm problemi gibi faktörler de etkili."

Hekim takibi aksatılmamalı

Gebelik süresince anne ve bebeğin sağlığı için düzenli olarak doktor kontrollerinin yapılmasının önemine dikkat çeken Prof. Dr. Yaralı, belli dönemlerde yapılması gereken testler olduğunu söyledi. Prof. Dr. Yaralı, gebelik süresince yapılması gereken testleri şöyle sıraladı: "Öncelikle ultrasonla gebeliğin rahim içerisinde olduğunun belirlenmesi gerekir. 7. ve 8. haftalarda bebeğin kalp hareketine bakılır. Kalp hareketinin görülmesiyle birlikte yüzde 15-20 olan düşük riski yüzde 3-4'e iner. Kan sayımı, idrar kültürü, hepatit taramaları yapılır, demir ve vitamin içeren takviyelere başlanır. 10. ve 12. haftalarda kromozom anormallik testleri, 16. ve 20. haftada detaylı ultrason ve 24. haftada da şeker taraması yapılır. Her kontrolde ultrasonografi yapılarak bebeğin gelişimi kontrol edilir. Doktora 26-28'inci haftaya kadar 4 haftada bir gidilmelidir.

Dengeli beslenin

Prof. Dr. Yaralı, gebelik süresince protein, karbonhidrat ve yağların belli oranlarda mutlaka alınmasını ve her şeyden kararınca 3 öğün yenmesinin gerektiğini belirterek, "Gebeliğin 3. ve 4. ayında aşırı bulantı olması durumunda yeterli gıda alınamayabilir. Bu gibi durumlarda gebe hastaneye yatırılır ve destekleyici vitamin tedavisi uygulanır. Gebelik süresince ara öğünlere yer verilmeli, bol sebze ve meyve yenmeli, beyaz-kırmızı et, balık gibi yiyecekler dengeli şekilde tüketilmeli. Annenin yeterli gıda alamaması durumunda kansızlık gibi sıkıntılar doğabilir" şeklinde konuştu.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi