T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 19 NİSAN 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

'Genişlemenin AB'ye sağladığını göremeyenler var'

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Çek Cumhuriyeti'nin de içinde yer aldığı son genişleme dalgasının AB'ye sağladığı stratejik derinliği göremeyen vizyonsuz yaklaşımlar olduğunu kaydetti.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu
Hisarcıklıoğlu, son dönemde Avrupa'da bazı çevrelerde başlatılan tartışmalara dikkat çekerek, bu durumun kıtada barış ve istikrarın sürdürülmesi hedefine katkı sağlamayacağını vurguladı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Çek Cumhuriyeti'nin de içinde yer aldığı son genişleme dalgasının AB'ye sağladığı stratejik derinliği göremeyen vizyonsuz yaklaşımlar olduğunu kaydetti. Hisarcıklıoğlu, Avrupa'da yaşanan bazi tartışmaların barış ve istikrar hedefine katkı sağlamayacağını söyledi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu Türkiye-Çek Cumhuriyeti İşbirliği toplantısında Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus ve beraberindeki heyetle biraraya geldi. Toplantında, TOBB ve Çek Cumhuriyeti Sanayi Konfederasyonu'yla işbirliği anlaşması imzalandı. Hisarcıklıoğlu, işbirliği anlaşmasının iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinde, etkili bir rol oynayacağını vurguladı.

Çek Cumhuriyeti'nin 1999 yılında Nato üyesi olmasıyla Türkiye'yle müttefik olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, AB'nin aralarında Çek Cumhuriyeti'nin de yer aldığı, 10 ülkenin üyeliğinin gerçekleşmesiyle, global düzeyde aktör olma yolunda, çok önemli bir eşiği yakaladığını belirtti. Hisarcıklıoğlu, son dönemde Avrupa'da bazı çevrelerde başlatılan tartışmalara dikkat çekerek, bu durumun kıtada barış ve istikrarın sürdürülmesi hedefine katkı sağlamayacağını vurguladı.

Çek Cumhuriyeti'nin de içinde yer aldığı son genişleme dalgasının AB'ye sağladığı stratejik derinliği göremeyen vizyonsuz yaklaşımlar olduğu söleyen Hisarcıklıoğlu, "Bu genişlemeyi, birliğin yeni üyelere açılmasının engeli olarak sunuyorlar. Oysa, AB genişleme tarihi göstermiştir ki, genişleme birliğin derinleşmesine mani olmamış, aksine derinleşmeyi hızlandırmıştır" diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2009–2010 dönemi için ayırdığı, geçici üyelik adaylığına, Çek Cumhuriyeti'nin de destek olmasını istedi.

Hem Çek Cumhuriyeti'nin hem de Türkiye'nin, son yıllarda gerçekleştirdikleri atılımla, bölgelerinin yıldız ülkeleri konumuna geldiğini belirten Hisarcıklıoğlu, buna rağmen ülkeler arasındaki ticaret hacminin, düşük düzeyde kaldığına işaret etti.

Hisarcıklıoğlu, Çek Cumhuriyeti'nin toplam ithalatı içinde, Türkiye'nin payının binde 4, Türkiye'nin toplam ithalatından Çek Cumhuriyeti'nin aldığı payın da binde 6 düzeyinde olduğunu vurguladı. Hisarcıklıoğlu, geçen yıl ülkeler arasındaki toplam ticaret hacminin ise ancak 1 milyar dolara ulaşabildiğini ifade etti.

Türkiye ekonomisinin son 4 yılda, kümülatif olarak yüzde 35 büyüyerek, 360 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştığını söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Bu haliyle dünyanın 17'nci büyük ekonomisi haline geldik. Son iki yıldır Türkiye OECD ülkeleri içinde, en hızlı büyüyen ülkedir" dedi.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin dış ticaret hacminin 190 milyar doları geçtiğini ve AB'nin altıncı büyük ticaret partneri olduğunu belirtti. Hisarcıklıoğlu, Türkiye ihracatının ise 74 milyara dolara ulaştığını ve yüzde 85'inin sanayi ürünü olduğunu kaydetti. Hisarcıklıoğlu, ayrıca Türkiye'nin turizmde, dünya sıralamasında ilk 10 ülke içine girdiğini belirtti.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem gören şirketlerin piyasa değerinin son 4 yılda 40 milyar dolardan 180 milyar dolara yükseldiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, bu hisselerin üçte ikisinin, yabancı yatırımcılar tarafından alındığına dikkat çekti. Hisarcıklıoğlu, geçen yıl Türkiye'ye gelen doğrudan yabancı yatırımın, rekor kırarak, 10 milyar dolara ulaştığını vurguladı.

Kamu maliyesinde de ciddi iyileşmeler sağlandığını ileri süren Hisarcıklıoğlu, "Bütçe açığının milli gelire oranı, yüzde 2'ye, kamu net borç stokunun milli gelire oranıysa, yüzde 60'ın altına geriledi" dedi. Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin böylece, AB'nin Maastricht kriteri olarak belirlediği 5 göstergenin ikisini şimdiden tutturduğunu savundu.

  • ANKARA(ANKA)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi