|  |
Kaç inç alırsınız?
Taşınabilir bilgisayarlarda son yıllarda daha çok 12.1 inçlik ekranlı modellere yöneliş var. Bu neslin ürünleri arasında marka ve modele göre teknik farıklılıklar olsa da kullanıcıları en çok zorlayan fiyat-performans düzeyi. Beklentiler ise 14.1 inçliklerden yana.
Dizüstü bilgisayarlarda başlangıçta 14 inç ekrana sahip modeller yaygındı. Daha sonra 15 inç ekranlar çıkınca kimse 14 inç ekranlı bilgisayarların yüzüne bakmaz oldu. Geniş ekran ihtiyacı olanlar 15.4 inçlik ardından da 17 inçlik ekranlı dizüstü bilgisayarlara yöneldiler. Ekran boyutu bazı işler için o kadar önemli ki, şu an 19 inçlik ekrana sahip dizüstü bilgisayar bulmak bile mümkün.
LİDER 15 VE 15.4 İNÇLİKLER
Şu anda en çok rağbet gören ekran boyutu 15 ve 15.4 inçlik modeller. Piyasayı 15 inçlikler sürüklerken, iki ekran boyutuna talepte artış gözleniyor. Bunlardan biri 12 veya 12.1 inçlik ekranlara sahip modeller, diğeri ise 17 inçlikler. Özetle, 15 inçlik 'normal' tercihin yanı sıra bir grup bilgisayar kullanıcısı daha büyük bilgisayara, bir grup bilgisayar kullanıcısı da daha küçük bilgisayara ihtiyaç duyuyor.
14.1 İNÇTE ARTIŞ OLACAK
Bu yıl piyasa beklentileri ise, arada bir ekran boyutunun yani 14.1 inçlik bilgisayarların satışında artış olacağı şeklinde. Bunu sektör, dizüstü bilgisayarlar için LCD ekran üreten fabrikalara verilen yıllık siparişlere dayanarak söylüyor. Diğer ekran boyutlarında bilgisayar üretimi elbette hız kesmeyecek ancak, 14.1 inçlik modeller kendi kulvarında tırmanış gösterecek.
NEDEN 14.1 İNÇ?
14.1 inç ekrana sahip dizüstü bilgisayarlara talebin artacağı öngörüsünü şöyle değerlendirmek mümkün. Birincisi, 12.1 inç ekranlı bilgisayarı hafif ve taşıması kolay da olsa, ekran boyutu açısından yetersiz bulanlar 14.1 inçe yönelebilir. İkincisi de 15.4 veya 17 inçlik ekranlı modeller kullananlar yüklerini biraz hafifletmek için 14.1 limanına sığınabilir.
'Ultra mobile' yetmezse 12.1 var
Avuçiçi bilgisayardan büyük, dizüstü bilgisayardan ise küçük olan 'Ultra mobile' bilgisayarların piyasaya çıkmasına az kaldı. Asus ve Samsung'un ürünleri yakında geliyor. Ancak bu ürünlerin fiyatları konusunda net bir haber yok. Başlangıçta fiyatlarının 1000 dolar düzeyinde olacağı belirtilen bu ürünler için şimdi fiyat beklentisi 1400'den 2000 dolara kadar tırmanıyor. Bu da, 'Ultra mobile' cihazları 'makul' olmaktan çıkarıyor.
7 İNÇ YERİNE 12.1 İNÇ
'Ultra mobile' cihazları hem pahalı hem de performans olarak yetersiz bulanlar için tavsiyem 12.1 inçlik ekrana sahip dizüstü bilgisayarlar. Samsung Q1 ve ASUS R2H model 'Ultra mobile' cihazlardaki performans olarak yetersizlik herşeyden önce 7 inçlik ekran boyutu ve 800X480'lük ekran çözünürlüğü ile başlıyor. Bilgisayarı fazla bellek ve işlem gücü gerektiren uygulamalarda kullananlar için 'Ultra mobile' cihazlar iyi bir seçim değil. Şimdi gelin gözaltına aldığım 12.1 inçlik dizüstü bilgisayar modellerine bir göz atalım:
İŞTE 12.1 İNÇLİK İKİ DEV!
MSI S262
MSI S262, Intel'in NAPA platformuna sahip bir dizüstü bilgisayar. NAPA, iki işlemci kadar performans sunan çift çekirdekli işlemci kullanan yeni nesil ürünleri simgeliyor. 65 nanometrelik Yonah işlemci kullanan bu bilgisayarda 2MB önbellek ve 667 MHz veriyolu bulunuyor. Bu da bilgisayarın işlem hızını artıran bir unsur. 2 GB'a çıkarılabilir RAM bellek, 12.1 inç 1280x800 piksel çözünürlüğe sahip TFT WXGA ekran, Intel 945GM, Direct X9 destekli entegre grafik, dolby ses sistemi, 100 GB'ye kadar sabit disk, çift katmanlı DVD, 1000 Mbps ethernet, entegre modem, 802.11 b/g kablosuz ağ ve bluetooth, dahili kart okuyucu gibi bir çok özellik bulunan MSI S262'nin ağırlığı 4 hücreli pille birlikte 1.95 kg.
http://tinyurl.com/mb4da
ASUS W5F
Dizüstü bilgisayar tasarımlarında başarılı işler çıkaran Asus da tavsiye edebileceğimiz ürünlerden biri. Fiyat seviyesi MSI kadar makul değilse de alternatif olarak göz önünde bulundurmakta yarar var. Asus'u çift çekirdekli ve 12.1 inç ekrana sahip dizüstü bilgisayarı W5F de Intel NAPA platformuna sahip işlemci ile birlikte geliyor. 1.66 GHz işlemci, 667 MHz veriyolu, 2 MB önbellek, WXGA ve 1280x800 çözünürlük, 100 GB sabit disk, 1.5 GB'ye çıkarılabilir RAM bellek, 802.11a/b/g kablosuz ağ ve Bluetooth, dahili 1.3M piksel web kamera, kart okuyucu,
'Mac'çiler, Windows'a girdi ama çıkamadı!
Macintosh bilgisayarlarda Windows XP işletim sistemi kullanılmasını sağlayan Boot Camp yazılımında sorun çıktı. Boot Camp ile Macintosh'ta Windows'a geçen kullanıcıların bir bölümü, Mac OSX'e bir türlü geri dönemedikleri yönünde şikâyetlerde bulundu. Bu durum, 'Microsoft, Macintosh'ları ele geçirdi' yorumlarına neden olurken, sorunun giderilmesine çalışılıyor.
'Hacker'lar bombacılar kadar zarar veriyor!
İstanbul, yazılım başkenti
Microsoft yaşlanıyor mu ne?
Kobiler bilişimle tanıştı
Yazılım yüklemek 'out', 'net'ten kullanmak 'in'
Şimdi trend 'ultramobilite'
AB, Microsoft'u neden 'seviyor'
Sansüre karşı 'duygusal' tepki
Cep telefonunda TV dönemi
Satmak istediğin şey, bizde bedava
Dizüstünüz çalındığında 'Ben buradayım' diyebiliyor mu?
Hackerler artık para için kırıyor
Elmayı yemek herkese nasip olacak mı?
Tek rakibim Türk Hava Yolları
Neler oldu, neler olacak?
Küresel fenomen 'Blog'
Messenger'a sor, söylesin!
'Chat'in ustasıyım, internetin hastasıyım!
Gazze'de klavye sesleri
Linux'u silen, sadece Microsoft Türkiye değil
Bilişimciden bilgisayarlı eğitime destek gelmedi
Tarlaya ektim soğan!
Şirketlerin iki belâsı: 'Hacker'lar ve virüsler
Az gelişmiş ülkeler için az gelişmiş bilgisayarlar
Kimse inanmamıştı
'Cep'imin yakıtı bitiyor seni daha sonra ararım!
En iyi kim çalar?
İnternet telefonunda kıyasıya rekabet
Telefonda internet çağı
Kitapların internetten halka açılması askıda
ABD'de okullar Linux'a dönüyor
Gündem: 'Devlet gözetimi'
Kütüphanecilik Google ile yeniden tanımlanıyor
Dünya elinizin altında
Sana dün Google'dan baktım aziz İstanbul!
Bilgisayarda işlemci savaşı
Microsoft, tepeden tırnağa RSS
Alan adında üç ayrı sistem
Türk kullanıcı MSN'yi 'not ediyor'
Hiç sizin için kitap basıldı mı?
Oyunda kıyasıya rekabet
AB'nin en az bilişeni Yunanlılar
İnternet antene çıkıyor
Çift beyinli bilgisayar dönemi
'İnternet haberciliği' henüz emekleme safhasında
Microsoft: Windows 2003, Linux'tan daha güvenli
Lâf değil icraat yapıyorlar
Bilişim sektörüne yanıltıcı reklâm bombası düştü
Merkez Bankası'ndan Oktay Bey şifrenize talip
TÜBİTAK'a "CD'den çalışan yazılım"la övünmek...
Linux, son kullanıcı için hâlâ hazır değil
Klavye standardımızı sermaye mi belirliyor?
Sanal alışverişi kim sabote ediyor
Microsoft'a teslim olmadık
|
|
|
 |


|