T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 19 NİSAN 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Şener: Türkiye'ye giren sermayede, kalite değişimi var

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, 9. Kalkınma Planı Döneminde, dalgalı kurun devam etmesi gerektiğinin önerildiğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener
Şener, TÜSİAD 3. Girişimci Kongresi'nin açılışının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

9. Kalkınma Planı ile ilgili bir soru üzerine Şener, 8. Kalkınma Planı Dönemi'nin 2005 yılında tamamlandığını, 2006 yılının bir geçiş yılı olarak kabul edildiğini kaydederek, 2007'den itibaren yeni bir plan döneminin başlayacağını ifade etti.

Bu yeni plan döneminin 2007-2013 yıllarını kapsayacağını bildiren Şener, şu ana kadar hazırlanmış ve hazırlanmakta olan 9 plandan sadece sonuncusunun 7 yıllık bir dönemi kapsadığını kaydetti.

Şener, planla ilgili çalışmaların Özel İhtisas Komisyonu bünyesinde tamamlandığını, bu çalışmanın sonucu taslağın DPT'ye verildiğini hatırlatarak, "Pazartesi günü Bakanlar Kurulu'nda görüşülecek ve strateji müzakere edilecek" dedi.

Mayıs ayının başında da planın tamamının Bakanlar Kurulu'nda tartışılacağını ve Meclis'e gönderileceğini, Meclis'te önce Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sonra da Genel Kurul'da ele alınacağını ifade eden Şener, şöyle devam etti:

"Yani TBMM aşaması tamamlanmadan bir plan ortaya çıktı denilemez. Bu sürecin her safhasında plana yeni şeyler eklenebilir, mevcut bazı durumlar değişebilir, bazı noktalar çıkarılabilir.

Taslak metni olarak değerlendirildiğinde, evet 9. Kalkınma Planı döneminde dalgalı kurun devam etmesi gerektiği önerilmektedir. Ancak süreç devam ediyor."

TİCARİ AÇIK

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, cari açıkla ilgili bir soru üzerine de 2004-2005 de cari açığa bakıldığında daha önceki dönemlere göre yüksek olduğunu belirterek, bu durumu AB sürecinde diğer ülkelerin de yaşadığını, dünyada pek çok ülkenin yüksek cari açıkla yoluna devam ettiğini söyledi.

Türkiye'de de cari açığın önceki dönemlere göre yüksek olduğunu kaydeden Şener, şöyle konuştu:

"Ancak bu cari açığın finansman tablosuna baktığımızda Türkiye'ye önemli bir sermaye girişi olduğunu görüyoruz. 2005'de 22.8 milyar dolar cari açık var. Ancak Türkiye'ye giren sermaye miktarı 44.4 milyar dolar oldu. Üstelik bunun yüzde 57'si de ya doğrudan yatırım, ya da uzun vadeli sermaye girişidir. Demek ki doğrudan yatırım ve uzun vadeli sermaye girişi olarak Türkiye'ye gelen para miktarı, 2005 itibariyle 25 milyar doların üzerindedir. Cari açığın 22.8 milyar dolar olduğu bir yıldaki finansman tablosunun değerlendirmesi bu.

YABANCI SERMAYE

2006'da yine yüksek miktarda sermaye girişinin devam ettiğini görüyoruz. Hatta bazı önemli değişiklikler de var. Bu giren sermayedeki kalite değişimi ile bağlantılıdır. 2006 yılının ilk 2 ayında Türkiye'ye gelen sermayenin yüzde 75'i ya doğrudan yatırım olarak geldi ya da uzun vadeli para olarak girdi.

Dolayısı ile sermaye akışında bir sorunun olmadığını, sermaye girişinin yüksek olduğunu görüyoruz. Bu boyutu ile Türkiye'deki sorunun döviz kıtlığı değil döviz bolluğu olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz."

Şener, 1980 ve 2000 arasındaki 20 yıl boyunca Türkiye'ye giren doğrudan yabancı yatırım miktarının 10 milyar dolar civarında olduğunu ifade ederek, "Halbuki sadece 2005 yılında buna yakın bir doğrudan yabancı yatırım Türkiye'ye girmiştir. Bununla şunu ifade etmek istiyorum, daha önce 20 yılda Türkiye'ye giren yatırım artık bir yılda Türkiye'ye giriyor. Bu değişim, bu değişime bağlı yeni denge noktasını dikkate almak ve ekonomiyi buna göre yorumlamak gerekir diye düşünüyorum" diye konuştu.

"Cumhurbaşkanı Sezer'in Merkez Bankası ataması ile hükümete türbanla ilgili mesaj verdiği söyleniyor, siz nasıl değerlendiriyorsunuz" şeklindeki soru üzerine de Şener, "Olaylar basının da, siyasetin de yakından takip ettiği şekilde gelişiyor. Dolayısı ile ortaya çıkan durumun sonucu herkes kendince yorumlayabilir. Ama bu yorum ortamına ben yeni bir yorum katmak istemiyorum" yanıtını verdi.

  • ANKARA (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi