T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 19 NİSAN 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Garanti'nin gözü, kamu bankalarında

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, kamu bankalarının ilgi alanlarına girdiğini belirterek, "Buralarda stratejik satış olanakları olacak mı ona bakmak lazım. Kamudaki yüzde 40'lık pay önümüzdeki 5 yıla damgasını vuracak" dedi.

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen
Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, özelleştirilmeleri gündemde bulunan kamu bankalarının ilgi alanlarına girdiğini belirterek, "Buralarda stratejik satış olanakları olacak mı, ona bakmak lazım" dedi. Özen kamunun bankacılık sektöründeki yüzde 40'lık payının gelecek 5 yıla damgasını vurağını bildirdi.

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, düzenlediği basın toplantısında bankanın bu yıla ilişkin planlarını açıkladı.

Özen, satın alma yöntemiyle büyüme stratejisi üzerinde çalıştıklarını bildirdi. Her zaman bu fırsatları kollayacaklarını belirten Özen, ancak gerek iç, gerek dış piyasada şu anda baktıkları ve görüştükleri bir banka olmadığını söyledi. "Bu işlemi Doğuş ya da GE ile birlikte mi yapacaksınız" sorusu üzerine Özen, GE'nin eşit ortakları olduğunu vurgulayarak, "Doğuş'suz da, GE'siz de imkansız. Bu 2006 olur, 2007 olur, bakacağız" dedi.

"KAMU BANKALARINA İLGİLENİYORUZ"

"Kamular kesinlikle ilgili alanımıza giriyor" diyen Özen, "Buralarda stratejik satış olanakları olacak mı, ona bakmak lazım. Kamudaki yüzde 40'lık pay önümüzdeki 5 yıla damgasını vuracak" diye konuştu.

YABANCILARIN İLGİSİ DEVAM EDECEK

Ergun Özen, penatrosyon oranları iştah kabaran ve koşulları böyle olan bir ülkeye yabancıların gelmemesinin imkansız olduğunu belirterek, sektördeki yabancı payının gelecek 3-5 yılda yüzde 50'lere çıkacağı tahmininde bulundu. Özen, "Ben bunun hızlı olacağını düşünüyorum, ama bu biraz da makroekonomi ve AB sürecine bağlı" dedi.

Özen, bir soru üzerine yabancıların Türkiye'ye KOBİ'ler ve bireysel bankacılık hizmetleri için geldiğini belirterek, sektördeki yabancı payına kısıtlama getirilmesine karşı olduğunu ifade etti.

"DOĞUŞ GRUBU BANKACILIKTAN ÇIKMAYACAK"

GE'ye yapılan satışa ilişkin sözleşmede yer alan 10 yıllık süreyle ilgili bir soru üzerine Özen, şu anda yapılan anlaşmanın tamamen eşit ortaklık üzerine ve şeffaf olduğunu, herhangi bir satın alma ya da satma opsiyonunun söz konusu olmadığını söyledi. Özen, "Ferit Bey'in bankacılık sektörüne olan aşkı kolay geçecek bir şey değil. Bunu Ferit Bey'e sorsanız 'ne zamana kadar bankacılık yapacaksınız', cevabı net 'sonsuza kadar' der. Doğuş Gurubu, bankacılık sektöründen çıkmak istemiyor. Bu sektörde büyümek istiyor" diye konuştu.

MERKEZ BANKASI BAŞKANLIĞI

Özen başka bir soru üzerine de Merkez Bankası Başkanlığına yaılan atamanın onaylanamamısının ve özellikle de atanan ismin kendisini çok rahatlattığını belirterek, "Durmuş Bey, benim gibi bankacıların 15-20 yıldır tanıdığı bir isim. Piyasalarda olumlu baktığını, verdiği yanıtla gösterdi" dedi.

"KANTARIN TOPUZU KAÇTI"

Özen, bankaların kredi faizlerinde giriştiği rekabete ilişkin bir soru üzerine, bankacılıkta karlılığın önemli olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Rekabetin koşulunu biz belirleyemeyiz. Şu andaki faiz eğrisi yanlıştır. Türkiye'de düşen bir faiz eğrisi içinde. İçe dönük bir faiz eğrisi yaşadığını düşünüyoruz. Bankacılık sektörünün psikolojisi bu. Faizlerin düşeceğini düşünen bankacılık sektörü, uzun vadeli aktif yaratmak için yarışıyor, inanılmaz bir yarış içerisinde. Bunu fonlamak için de kısa vadeli mevduatta pozisyon alıyor. Her şey buradan başlıyor. Bunu kısa vadeli mevduatla fonlayalım. Onun için konut kredilerinde hızlı faiz düşüş oldu. İşte bunu fonlamamız lazım. Kantarın topuzu kaçtı. Hiçbir şekilde ürün çeşitliliği konuşulmuyor. Faiz eğrisi düzleştiği zaman, müşteri memnuniyeti ve ürünler ön plana çıkacaktır. Şimdiden bunlara hazırlanamayanlar, para kazanamaz. Rekabet tabii yapacağız, biraz daha makul ve rasyonel yapmak lazım."

Özen, "Ne zaman Türk bankaları kendi bonolarını çıkaracak" sorusu üzerine de, vergiler kalktığı taktirde bu piyasaya kullanmak istediklerini ve mevzuatın değişmesi halinde bono da çıkaracaklarını söyledi.

Özen, Garanti Bankası'nın daha uzun vadeli borçlanmasında GE'nin payının olduğunu söyledi.

  • İSTANBUL (ANKA)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi