T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 19 NİSAN 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Önlem almazsak tüm bankalar yabancılaşır

SPK Başkanı Cansızlar "Şu anda bankacılık sektöründe yabancı sermayenin payı yüzde 28. Eğer strateji belirlenmezse yüzde 80-90'lara kadar gelir" uyarısı yaptı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar, hükümetin bankacılık sektöründe bir stratejisi olması gerektiğini belirterek, "Şu anda bankacılık sektöründe yabancı sermayenin payı yüzde 28. Bu, eğer bir strateji belirlenmezse yüzde 80-90'lara kadar gelir" diye konuştu.

Cansızlar, 2001 ekonomik kriz yılı ile 2006 koşullarının aynı olmadığını, ekonomik programda rötuşa gitmek gerektiğini belirtti. Cansızlar, güçlü ekonomiye geçiş programı belirlenirken makro dengelerin oturması ve enflasyonun aşağı çekilmesinin hedef alındığını ve bunda başarılı olunduğunu belirterek şu bilgileri verdi: "Ama neyin pahasına... Reel sektördeki sıkıntılar, ihracattaki sıkıntılar ve cari işlemler dengesindeki sıkıntılar nedeniyle oldu. Makro ekonomik dengeleri bir ölçüde toparladık, ama bana göre 2003'den itibaren uygulanan politikalarda bir değişiklik yapmak gerekirdi. Şu an çok geç değil. Güçlü sanayiye geçiş programı ya da mikro seviyede belli sektörler bazında ekonomik programın yeni baştan dizayn edilerek uygulamaya konulmasında çok büyük fayda var." Kur rejimi ve büyümeyle ilgili tedbirler alınması, girdi maliyetlerinin düşürülmesinde büyük yarar olduğunu anlatan Cansızlar, "Büyümeyle ilgili biraz temkinli yaklaşmak gerekir. Yüzde 7,6 çok büyük rakam. Döviz kuru düşük olduğundan ithalat yüksek, o yüzden büyüme ithal odaklı. Biraz azaltılmalı. Türkiye açısından yüzde 4 ile 5 arasında istikrarlı büyümenin olmasında büyük yarar var" dedi.

'YUNANİSTAN'DAN GİDİP BANKA ALAMAZSINIZ'

Cansızlar, özelleştirmenin çok başarılı devam ettiğini ifade ederek, "Reel kesimdeki satışlar konusunda bazıları için 'Bunlar stratejik, niye satıyoruz' diyoruz, sokaklarda bağırıyoruz. Peki bankacılık sektöründe niye aynı şeyi söylemiyoruz" diye konuştu. Cansızlar, şu görüşleri dile getirdi: Bu şekilde tamamen serbest bırakılırsa eğer bir strateji belirlenmezse bankacılıkta yabancı sermaye payı yüzde 80-90'lara kadar gelir. Buralarla ilgili bir ülke stratejisinin olması lazım. Gidip Fransa, İtalya veya Yunanistan'dan rahat şekilde banka alamazsınız, vermezler. Bizde de bu konuda pek fazla duyarlılığın olduğunu zannetmiyorum, bankalar satıldıkça biz alkışlıyoruz 'Ne kadar çok paraya gitti' diye. Satılmasın değil satılsın. Ama devlet olarak finansta bir yabancı sermaye stratejimizin olması gerekir.

TOKİ ile inşaat devletleştirildi

SPK Başkanı Doğan Cansızlar, TOKİ'nin yaptığı konutlar ile mortgage'ın birbirine rakip olmadığını dile getirdi. Cansızlar, şunları söyledi: Mortgage, TOKİ'nin yaptığı toplu konut satışları ile ilgili önemli finansman altyapısıdır. TOKİ'nin yapacağı şey altyapısı hazır arsa üretip özel inşaat firmalarına vermek. Ama şu anda TOKİ oldukça yoğun şekilde konut üretimi yaptı. Neredeyse inşaat sektörü devletleştirildi. Devlet eliyle konut yapıyoruz.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


   İş'in Sırrı

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi