T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 19 NİSAN 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Galataport ısrarı sürüyor

İsrailli işadamı Sami Ofer ile birlikte Galataport ihalesine giren işadamı Mehmet Kutman, iptal edilen ihalenin ardından yeniden yapılacak Galataport ihalesine kesinlikle gireceklerini ve peşin ödeme yapacaklarını açıkladı

Global Yatırım Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, yeniden yapılması beklenen Galataport ihalesine gireceklerini belirterek, "İhalenin hiçbir şekilde taksitli olması taraftarı değiliz. Umarım peşin parayla açılır. Pamuk eller cebe olur" dedi. Kutman, ihaleye Ofer'le girip girmeyeceklerinin de belli olmadığını bildirdi. Mehmet Kutman, düzenlediği basın toplantısında Galataport ihalesine ilişkin soruları yanıtlarken, "Çok çalışma yaptık. Büyük ihtimalle gireceğiz. Girmeyeceğiz demek doğru değil" diye konuştu. "O rakamı bulabilecek misiniz?" sorusuna "Değerlendireceğiz" karşılığını veren Kutman, ödeme planına ilişkin şunları kaydetti: Galataport ihalesine A'dan da baksanız, Z'den de baksanız gireceğiz. Ödemenin peşin olması maalesef devletimiz için o kadar da hayırlı olmayacak. Ancak devletin 20-30 yıl sonra gelecek milyar dolarlara ihtiyacı olacak.

'UNAKITAN'LA GÖRÜŞME YOK'

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'la hiçbir gizli görüşmeleri olmadığını belirten Kutman, "Davos'ta görüşme oldu. Ondan sonra Ankara'da bir tek görüşme oldu. O görüşmede de 5-6 bakan vardı" dedi. İhalenin hiçbir şekilde taksitli olması taraftarı olmadıklarını vurgulayan Kutman, şunları kaydetti: "Umarım ihale peşin parayla açılır. Pamuk eller cebe olur. Peşin olacak, kriterler çok farklı. Umarız taksitle ödeme olmayacak. Çünkü geçen sefer en büyük kamuoyu eleştirisi yıldan yıla ödemeydi. Taksitli olduğu için kamuoyu baskısı çok ağırdı. Şimdi pamuk eller cebe, peşin vereceksiniz. Aynen İzmir ve Mersin Limanı gibi olacak varsayıyoruz. Peşin rakamın öyle bir rakam olma şansı sıfır, yok. Yani öyle bir rakam olarak da 1 milyar... Önceki 200-220 milyon Euroydu. Taksitli toplam rakam 3,5 milyar Euro'ydu. O rakamın peşin olma şansı sıfır..."

Kutman, "Ofer Grubu'na Tüpraş'ın yüzde 14'ünün satışıyla ilgili Koç Grubu burada rövanş mı aldı?" sorusu üzerine, "Ofer Grubu yüzde 14'ünü almadı. Koç Grubu'yla da yarışmak haddimize düşmez. Onlar büyüğümüz, onları ancak takip edebiliriz" dedi. Kutman, Galataport'u kamuoyuna anlatamadıklarını ifade ederek "O günlerde Tüpraş ihalesi oldu, ertesi gün bu oldu. Birdenbire maalesef çok şey üst üste geldi. Bu, Galataport'a mal oldu. Acısı bir yerden çıkacaktı. Galataport'tan çıktı" diye konuştu.

5 milyar dolarlık yatırım sözü

Finans sektöründe zaman içinde azınlığa düşeceklerini belirten Mehmet Kutman, stratejik ortaklarıyla birlikte önümüzdeki 5 yılda 5 milyar dolarlık doğrudan yatırımın Türkiye'ye gelmesine imza atma sözünü verdiklerini söyledi. Global'in sektöründe yerli ve yabancı ortaklarla finans, enerji, altyapı ve gayrimenkul alanlarında yaptığı yatırımlarla büyüdüğünü ifade eden Kutman, geçen 10 yılda aracı kurum olarak 10 milyar dolar portföy yatırımının Türkiye'ye gelmesine aracılık ettiklerini kaydetti. Kutman, Türkiye'de enerji sektöründe yüksek büyüme potansiyeli bulunduğuna işaret etti. Gaz dağıtımı ve ticareti, elektrik üretimi ve dağıtımını önemsediklerini, grubun kömür bazlı elektrik üretimine yöneleceğini bildiren Kutman, şu ana kadar 7 doğalgaz projesi üstlendiklerini söyledi.

Ofer kırgın değil üzgün

İhaleye Ofer'le girip girmeyeceklerinin belli olmadığını ifade eden Mehmet Kutman, "Ofer'in kırgınlığı var mı?" sorusunu "Kırgın demek doğru değil, üzgün. Çünkü çok çalışma yaptı ama içindeki Türkiye aşkı o kadar fazla ki hala Türkiye'de değişik sektörlerdeki yatırımları değerlendiriyor" diye yanıtladı.

  • FAHRİ SARRAFOĞLU / İSTANBUL

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •    İş'in Sırrı

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi