T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 19 NİSAN 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

'Firma sayısı birden fazla'

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, İstanbul'da bulunan zehirli atıkların hangi firmaya ait olduğu konusunda, ''Birden fazla firma söz konusu. İlk numuneler, bir şirketi işaret ediyordu ama yeni bulgular, bunun birden fazla olduğunu ortaya koyuyor'' dedi..

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, AK Parti grup toplantısından önce, gazetecilerin, zehirli atıklarla ilgili sorusu üzerine, bu konuda şimdiye kadar bulunan belgeler ve dokümanların, soruşturmayı başlatan savcılığa gönderildiğini söyledi. Pepe, ''Birtakım telefon numaraları, adresler, şüpheli isimler tespit ediliyor; bazı şahıs isimleri, arazinin sahibi ile alakalı, kamyoncu ile alakalı isimler. Bunların hepsi ilgili mercilere intikal ettiriliyor, gerekli soruşturma da sürüyor'' diye konuştu.

BU KONUDA TAVRIMIZ AÇIK

Bir gazetecinin, ''Şirket isimlerini açıklayacak mısınız; şu firma varilleri buraya attı, milleti zehirliyor diyecek misiniz? Kamuoyu sizden bunu bekliyor'' demesi üzerine Pepe, ''Ben bunu çok açık ve net bir şekilde söyledim. Bu konudaki tavrımız son derece net. Bu, paragöz insanları, bu memleketin bilmesi lazım'' dedi. Pepe, ''Ne zaman açıklamayı, ifşa etmeyi düşünüyorsunuz; açıklanmadığı için bazı firmalar zan altında kalmış gibi" denilmesi üzerine, "Siz kendinizden eminseniz, niye telaşlanıyorsunuz? Kendinizden eminseniz telaşlanacak hiçbir şey yok. Ama yanlışınız varsa, ayaklarınız dolanıyorsa ona bir şey söyleyemem'' diye konuştu.

EN AZ 5 YIL HAPİS

"Birden fazla firma da olabilir mi?'' sorusunu ise Bakan Pepe, ''Evet, birden fazla firma söz konusu. İlk numuneler, bilgiler bir şirketi işaret ediyordu ama yeni bulgular, bunun birden fazla olduğunu ortaya koyuyor'' diye yanıtladı. Pepe, TCK'nın 181. ve 182. maddelerine göre, bu ve benzer suçlar işleyenlerin 5 yıldan az olmamak üzere cezalandırıldığını vurguladı.

  • TBMM BÜROSU / ANKARA

    Gaz ölçümü yapıldı çalışmalar tekrar başladı

    Tuzla'nın Orhanlı Beldesi'nde bulunan tehlikeli atık varillerinin çıkarılmasıyla ilgili çalışmanın devam ettiği bölgede, gaz ölçümü yapıldı. Orhanlı Beldesi'ndeki arazide geçtiğimiz pazar günü başlatılan çalışmalar sırasında, dün, İZAYDAŞ'ın kepçe operatörü Erdal Çelen, atık varillerinden kaynaklandığı belirtilen gazdan etkilenerek rahatsızlanmıştı. Yetkililer, gaz ölçümünün, Sivil Savunma Müdürlüğü ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Müdürlüğü'nden bir ekibin, İGDAŞ'tan sağlanan ve karbonmonoksit, metan, hidrojen sülfür ve oksijen oranlarını belirleyebilen cihazlarla yapıldığını bildirdiler. Yaklaşık bir saat süren gaz ölçüm çalışmasının ardından, ilgili birimlerin bir toplantı yaptığı görüldü. Toplantının sona ermesiyle birlikte dün saat 13.00 itibarıyla bölgedeki atık varillerini topraktan çıkarma çalışmalarına tekrar başlandı. Çalışmalara, kepçe operatörü Çelen'in rahatsızlanmasının ardından gaz ölçümünün yapılması için ara verilmişti.

    Zanlılar: Unifar bizi kullandı

    Tuzla'da ortaya çıkan zehirli varillerle ilgili gözaltına alınan kepçe operatörü ve kamyon şoförü, varilleri, kamyon başına 300 YTL'ye Gebze'deki Unifar şirketinden aldıklarını, boş araziye 10 kamyon dolusu varil gömdüklerini itiraf ettiler. Tuzla İlçe Jandarma ekipleri tarafından gözaltına alınan eski zabıta memuru Şerafettin Eyüpoğlu, kamyon şoförü Mehmet Suiçmez, kepçe operatörü Ali Ayvendi ve varillerin bulunduğu alanın bekçisi Turan Yılmaz, sorgularının ardından Tuzla Cumhuriyet Savcılığı'na çıkarıldı. Soruşturmayı sürdüren savcı Bayram Albayrak'a ifade veren zanlılar Suiçmez ve Ayvenli, "Bizi Unifar Kimya şirketi yaktı, kullanıldık" dediler. Suiçmez ve Ayvenli savcıya verdiği ifadede, varilleri Unifar adlı firmadan, seferi 300 YTL karşılığında aldıklarını ve 10 sefer yaptıklarını itiraf ettiler.

    'NEREYE GÖMERSENİZ GÖMÜN'

    Zanlılar sorgularının ardından, 'görevsizlik' kararıyla serbest bırakıldı. Savcı Albayrak, "Sanıklardan Mehmet Suiçmez ve Ali Aybenli suçunu kabul etti, diğerleri reddetti. Varilleri Ünifar'dan aldıklarını söylüyorlar. Firma 'Nereye götürürseniz götürün' demiş. Sonuçta adli yargıyı ilgilendiren bir eylem söz konusu değil. Sanıkların eylemi çevre kirliliği açısından oluşup, yasanın uygulama imkanı olmadığından, eylemleri suç teşkil etmiyor" dedi. Albayrak, Unifar hakkında da suç duyurusunda bulunulacağını belirtti.

  • MURAT PALAVAR

    Varil eylemi

    Büyük Birlik Partisi, Orhanlı'da bir basın açıklamasıyla varilleri atan firmanın açıklanmasını istedi. Bu esnada temsili olarak varilden bir iş adamı çıktı. Bu arada üç gündür çıkartılmaya devam eden variller dün İZAYDAŞ'ın özel korunmalı 2 kamyonuna yüklendi. Kamyonların özel brandalarla üzerleri örtüldü. Toplam 230 varil, 2 kamyonete itinalı şekilde yüklendi. Yükleme sırasında bir itfaiye aracı hazır bekletildi.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi