T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 19 NİSAN 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

'Bir'inin irtica balonunu diğerleri şişiriyor!

İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü ve öğrenciler tarafından Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi'nde '31 Mart Vakası kutlaması' yapılmadığı açıklanmasına rağmen, Hürriyet gazetesi köşe yazarı Ali Atıf Bir'in irtica balonunu bazı gazeteler ile politikacılar şişirmeye devam ettiriyor

Recep
Yeter
Reklam yorumlarıyla tanınan Hürriyet yazarı Prof. Ali Atıf Bir'in, imzasız bir e-postaya dayanarak kaleme aldığı "Üniversitede 31 Mart
Seda
Baştuğ
Vakası kutlandı" yazısı, gazetesi tarafından "31 Mart günü üniversitede Kur'an okundu, kızların başı zorla kapatıldı ve öğrenciler kantine hapsedildi" ifadeleriyle haberleştirilerek, "irtica senaryosu" haline getirilmeye çalışılması, hem üniversite yönetimi, hem de 31 Mart Vakası'nın niteliği dolayısıyla tarihçiler tarafından tepkiyle karşılandı. İddialar İ.Ü Rektörlüğü tarafından aynı gün yalanlanmasına rağmen, gazetenin bunu dikkate almayarak, dün de aynı yöndeki yayınını sürdürmesi, ayrıca CHP lideri Deniz Baykal da, "bütün başı açık kadınları zorla kapatacaklar" yönündeki açıklamalarıyla Radikal gazetesinde manşet yapılması, "irtica hortladı" gündeminin nasıl oluşturulduğunu gözler önüne serdi. Bir'in " 31 Mart kutlaması yapıldı" yönündeki yazısı, önceki gün Hürriyet'te haber yapıldı. Aynı gün Yeni Şafak olayı araştırdı ve sadece bir öğrencinin, öldürülen Filistinli lider Şeyh Ahmed Yasin'in vefat yıldönümü nedeniyle Kur'an okuması olduğu ortaya çıktı.

İ.Ü'NÜN AÇIKLAMASI DİKKATE ALINMADI

Rektörlük tarafından yapılan açıklama ise şöyle : "31 Mart 2006'da tahminen 8-10 kişilik bir grup İ.Ü Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi kantinine gelip Kuran okumuşlar; olayı gören birkaç öğretim üyesi Fakülte Dekanını haberdar etmiştir. Dekan Prof. Dr. Yusuf Avcı, Rektörlüğün bilgisi ve talimatı doğrultusunda bu olayı önlemek ve ilgilileri tespit edebilmek amacıyla güvenlik güçlerinin olay yerine gitmesini sağlamıştır. Güvenlik güçleri olay yerine gelmeden söz konusu grup dağılmıştır. Bu grubun diğer öğrencilerin başlarının zorla örtmelerini sağlamak, onları kantine hapsetmek gibi veya, Dekanlığın müdahalesine rağmen öğrencilerin eylemelerinin durdurulamaması gibi bir olayın cereyan ettiğine dair hiçbir duyum alınamamıştır. Olaya karıştığı tespit edilen S.A isimli öğrenci hakkında aynı gün soruşturma açılmış ve Fakültemiz binalarına girmesi yasaklanmıştır. Söz konusu öğrenci, İstanbul İdare Mahkemesi nezdinde bu karar aleyhine dava açmış ve yürütmeyi durdurma kararı almıştır."

İddiayı sorgulamadan muhalefet amacıyla değerlendiren CHP lideri Deniz Baykal da, "Sen kızının başının zorla kapatılmak istenmesini ister misin?. Bugün Türkiye'de kimse kimsenin başını zorla açtırmıyor. Ama daha şimdiden zorla kapatma uygulamaları başladı. Böyle devam ederse kimse başı açık gezemez hale gelecer" dedi. Baykal'ın, "Bu konuya TÜSİAD'ından, yüksek medyaya kadar, yeterince önem verilmiyor" sözleri de dikkat çekerken, bu ifadeler de yine üniversite yönetiminin açıklaması dikkate alınmadan dünkü Radikal gazetesinde manşetten verildi.

Akduman: Bir dolduruşa geldi

Hürriyet gazetesinin haberinde hedef gösterilen Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi öğrencisi ve öğrenci temsilcisi Selim Akduman, Prof. Dr. Ali Atıf Bir'e e-postayı gönderen kişinin ismini açıklaması için çağrı yaptı. Kantinde Kur'an okunmasıya ilgili bilgi veren Akduman "31 Mart günü kantine gittiğimde bazı kişilerin sessizce Kur'an okuduğunu gördüm. Ben de kantinde Kur'an okumamaları gerektiğini söyledim. Bunun üzerine dağıldılar" dedi. Olayın yaşandığı sırada kantinde daha önce İstiklal Marşı nedeniyle tartışma yaşadığı bir grubun olduğunu kaydeden Akduman şöyle konuştu: "Bu olaydan yaklaşık iki hafta önce bir grup öğrenci, İstiklal Marşı'nın kabul edilişinin yıldönümü nedeniyle kantine asılan ve üzerinde İstiklal Marşı'nın sözlerinin yazılı olduğu bayrağı indirmek istedi. Karşı çıktığım için sözlü saldırıya maruz kaldım. Prof.Dr. Ali Atıf Bir'e e-postayı yollayan kişinin de aynı grubtan olduğunu tahmin ediyorum. Birileri Bir'i ve Hürriyet'i dolduruşa getirmiş."

Günümüzün İttihat Terakkicilerinin işi

Roterdam İslam Üniversitesi Rektörü ve Osmanlı Araştırmaları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, 31 Mart vakasının, Müslümanlar açısından kutlanacak hiçbir yanının bulunmadığını belirterek, İstanbul Üniversitesi kantininde yaşandığı iddia edilen olaylarla ilgili yazılanları şöyle değerlendirdi: "Olayları şaşkınlıkla izliyorum. Birileri üniversite kantininde Kur'an okuyacak; gidip kızlara 'başınızı kapatın' diye zorlama yapacak. Olacak iş değil. 31 Mart, İttihat ve Terakki'nin İngilizlerle birlikte dindar Müslümanlara karşı oynadığı bir oyundur. Şimdi de bugünün İttihat Terakkicileri, Cemal Paşaları, Talat Paşaları yapıyor bu işleri."

Kimse başımızı kapattırmadı

İmzasız bir ihbarın gazete haberi yapılmasıyla gündeme gelen İstanbul Üniversitesi'nin Vezneciler'deki Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi'nin öğrencileri, konuyla ilgili haberlerle dalga geçiyor. Öğrenciler ve kantin görevlileri, konunun 31 Mart vakası ile uzaktan yakından ilişkisi olmadığını belirtirken, "Olay, okuldaki farklı ideolojiye mensup iki grup arasındaki gerginlikten kaynaklanıyor" dediler. Öğrenciler, 31 Mart günü yaşananları şöyle anlattı:

Deniz Günaçkın (Almanca Öğretmenliği 4. sınıf): Bizim okulumuzda, zorla baş kapatma ya da insanları kantine hapsetme gibi olaylar olmadı ve olamaz da. Böyle bir şeye kimse izin vermez.

Seda Parlatıcıbilek (Türkçe Öğretmenliği 2. sınıf): Biz hep bu kantindeyiz. Hiç kimseye zorla baş kapattırma ya da hapsetme gibi olaylar olmadı. Okulumuzda başörtülü öğrenciler de var. İçeri girerken başlarını açıyorlar. Okulumuzda her görüşten insan var ve herkes herkese saygılıdır.

Nazan Yüksel (Türkçe Öğretmenliği 2. sınıf): Burada öyle bir şey olamaz. Kimsenin başını zorla kapatamazlar. Olduğunu iddia eden varsa bunu kanıtlasın. Kur'an okunmasına da tepki göstermiyorum ama burada okunması gereksiz.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi