T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S P O R 18 NİSAN 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Hesap daha evde şaştı

Hüseyin
Korucuoğlu
Ligde bu hafta oluşan gelgit öylesine sert oldu ki, hem üstte yer alan, hem de altı can derdinde bulunan takımlar, bu büyük anafor karşısında sağa sola savruldular. Ava giderken, av oldular. Aynı Çin atasözünde olduğu gibi: "Sular yükselince, balıklar karıncaları yer, sular çekilince karıncalar balıkları..."

Şimdi girdikleri bu büyük girdabın içinden çıkmaya, eski durumlarına kavuşmanın telaşındalar.

Her zaman şampiyonluğun doğal adayı olan Fenerbahçe, Vestel Manisa karşısında denizin köpüklü oluşunu suların yükseldiğini yorunca başına gelmedik kalmadı. Karıncalara yem olduğu gibi liderlik koltuğu da altından kayıp gitti. Şimdi işe tekrar başlamak zorundalar.

Ligde hesabı şaşanlardan bir başkanı da Gençlerbirliği oldu. Erciyesspor, 4 puanlık farkı güvenip "Avrupa'yı çantada keklik" gören başkent ekibine, "Dereyi görmeden paçaların sıvanmayacağı" dersini verdi. Önceki hafta ele geçirdiği krediyi çarçur edince şimdi Trabzon'un nefesini ensesinde daha fazla hissediyor olmalılar.

Sert gelgitler ligin dibini de derinden sarstı. Düştü gözüyle bakılan Samsunspor, Denizli deplasmanında balık yemenin tadına vardı. Kendini karaya atmaya çalışan Denizlispor'u boş bulunduğu bir anda rakibini suyun içine çekti. Denizli'nin hesaplarını daha çarşıya çıkmadan evde bozdular.

Malatyaspor ise, can havliyle çıktığı maçta Kayserispor'un Avrupa ümitlerine limon sıktı. Aldığı galibiyetin ecelini mi geciktirdiği yoksa amansız hastalığı yenme azmi mi olduğunu ilerleyen haftalarda göreceğiz. Ancak akıntıya karşı kürek çektikleri bir gerçek. Kurtuluş reçetesi için sadece kendi kazanmaları yetmeyecek. Hala yoğun bakım durumları devam ediyor.

Diyarbakırspor ise, aradığı moral yakıtını Trabzon'da da bulamadı. Trabzon'da sadece elektrikler değil, Diyarbakır'ın puan isteği de kesintiye uğradı. Karanlığın şiddeti onlar için daha da arttı.

Gelelim maçlarda bırakılan izlere...

G.SARAY-Ç.RİZE: 4-2
Üst üste 6. maçını kazanan G.Saray'ın yenilmezlik ünvanını 16 maça taşıdı ve evinde en fazla puan (40) toplayan takım ünvanını ele geçirdi. Hakan Şükür-Necati ikilisinin (27 gol) Rize'yi (28 gol) yakalamasına kendi kalesine gol atan Cihan engel oldu.

V.MANİSA-F.BAHÇE: 5-3
6 maçta 1 gol yiyen F.Bahçe, 112 hafta sonra kalesinde 5 gol yiyerek büyük bir şok yaşarken, Rüştü de 435 dakika sonra filelerden top çıkarmak zorunda kaldı. Bugüne kadar attığı golü (3) bir maça sığdıran Sinan, F.Bahçe'yi 7 maç sonra yıkan adam oldu.

G.ANTEP-BEŞİKTAŞ: 2-2
Bobo'nun son dakika penaltısıyla 1 puanı kurtaran Beşiktaş, 2. yarıda deplasmanda yenilgi yüzü görmedi. Mehmet Çoğum'un ligde golle tanıştığı maçta G.Antep, 5. maçta da kazamayınca düşme korkusunu üzerinden atamadı.

K.ERCİYES-G.BİRLİĞİ: 2-0
Evinde 6 maçtır kaybetmeyen Kayseri Erciyesspor, Cenk ve İlhan ile sonuca gitti. Gençlerbirliği ise gurbette üst üste 3. maçtan da eli boş döndü. 4 puanlık avantajını bir maçta kaybederek, UEFA Kupası'na katılmayı riske soktu.

TRABZON-D.BAKIR: 3-0
İki güne yayılan maçta Yattara, 14 hafta sonra suskunluğunu bozarken, Trabzonspor rakibine 10. maçta da geçit vermedi. Bugüne kadar rakibine evinde sadece 1 puan veren Trabzon, bu galibiyetle Avrupa içinde tekrar ümitlendi. Diyarbakırspor ise yediği 3 golle deplasmanlarda en fazla gol yiyen takım ünvanını korudu.

A.GÜCÜ-KONYA:3-0
8 maçtar beraberliği unutan Ankaragücü, 6 haftadır yenilgi yüzü görmeyen Konyaspor'a dur derken, rakibinin Avrupa hevesini de kursağında bıraktı. Gol atan Okan ve A.Belal'in daha önce Konya forması giymeleri ilginç bir rastlantıydı.

SİVAS-ANKARA: 2-2
Deplasman fatihi Ankaraspor, (evinde 15, deplasmanda 17 puan topladı) Sivas'tan da 1 puanı cebine koyarak döndü. Kırmızı kartlarla başı dertte olan Başkent ekibi, Jaba'dan sonra bu hafta da diğer Brezilyalı oyuncusu Tita'yı kaybetti.

MALATYA-KAYSERİ: 2-1
Son haftaların düşüşteki takımı Kayserispor'a son darbeyi indiren Malatyaspor, alt sıralardan kurtulma umudunu yeniden yeşertti. Bu galibiyetin 20 yıl sonra gelmesi de enteresan bir veri. Kayseri ise 5. maçında 14. puanları kaybetti.

DENİZLİ-SAMSUN: 1-2
Samsunspor, 11 maç sonra galip gelirken, deplasmandaki 5. kez 3 puan sevinci yaşadı. Denizlispor ise, 6 maçta sadece 2 puan toplayınca düşme ateşinin hararetini hissetmeye başladı ve buraya çekilecek ilk ekip haline geldi.

HAFTANIN TAKIMI

Samsun-V.Manisa
Biri Denizli'yi yenerek, ligde kalma ümidini artırdı, diğeri F.Bahçe'yi iyi oyunla farklı yenerek ligin seyrini değiştirdi.

HAFTANIN HAKEMİ

Bülent Yıldırım (V.Manisa-F.Bahçe)
Az düdük çalıp (21 faul) tempoyu yükselterek bol pozisyon ve gollü bir maç izlettirdi.

HAFTANIN YILDIZI

SİNAN KALOĞLU (Vestel Manisa)
Fenerbahçe filelerini 3 kez havalandırarak şampiyonluk adayını yıkan oyuncu oldu.

GOL KRALLIĞI

20 gol:
Gökhan (Kayseri)
18 gol:
Necati (G.Saray),
Cenk (K.Erciyes)
17 gol:
Ümit (Galatasaray),
Nobre (F.Bahçe)
15 gol:
Fatih Tekke (Trabzonspor)
14 gol:
Umut (Ankaragücü)

ASİST KRALLIĞI


Oyuncu			Maç 	Asist
1. Alex (F.Bahçe)  		27 	21
2. Hasan Şaş (G.Saray) 	23 	16 
3. Yattara (Trabzon)		28	9 
4. Ümit (G.Saray)		24 	9
5. Bülent B. (Kayseri) 	26 	7

HAFTANIN CEZALILARI

SARI KART:
Hürriyet (Ankaraspor), Kalla (Sivasspor)
KIRMIZI KART:
Tita (Ankaraspor)

HAFTANIN MAÇLARI

TÜRKİYE KUPASI / BUGÜN:
20.00 F.Bahçe-Denizli
YARIN: 20.00 Beşiktaş-Gaziantep

SÜPER LİG / CUMA
20.00 Konyaspor-Malatyaspor
CUMARTESİ
16.00 Ankara-V.Manisa,
19.00 Fenerbahçe-Galatasaray
PAZAR:
16.00 Samsun-A.Gücü, Kayseri-G.Antep, G.Birliği-Denizli, Diyarbakır-K.Erciyes, Ç.Rize-Trabzon,
19.00 Beşiktaş-Sivas


Metin BADEMLİ

Beklenmedik olaylar

Beklenmedik olayların yaşandığı bir haftayı geride bıraktık. Manisa'da beklemedikleri yenilgi sonrasında bir de anons tahriki eklenince adeta çıldıran ve güvenlik kuvvetleriyle çarpışan Fenerbahçe taraftarı, maçın skorunu da gölgede bırakırken İstanbul'da Rizespor'u yenen Galatasaray büyük bir coşku ile 7 hafta sonra hem de 3 puan farkla liderlik koltuğuna oturdu. Trabzon'da ise elektrikler kesilince takımlar iki kez mesai yaptı. Samsunspor'un Denizli'de kazanması, Malatyaspor'un Kayserispor'u yenmesi, Denizlispor ve Gaziantepspor'un durumunu daha da zorlaştırdı.

Bütün bunların yanında öne çıkması gereken hakem gerçeği vardı. Hakemler ilk kez "az düdük, az kart" sloganıyla futbolu güzelleştirdi ve maçları en az hatayla tamamladılar. Sezon başından bu yana 30'un altına inmeyen sarı kart sayısı resmi olmayan rakamlara göre 20'de kaldı. Bol pozisyon ve ancak 36 gol izleyebildik. Yardımcı hakemlerin de gol pozisyonlarını eskisi gibi kesmediği hesaba katılırsa forvetler becerikli olsa, gol sayısı 40'ın üzerine çıkacak ve rekor kırılacaktı. Gol rekorunun kırıldığı 20.haftada ise 32 sarı kart ve 37 gol kararı vardı.

Özellikle Galatasaray ve Fenerbahçe'nin maçlarını yöneten hakemler gençti ve bu sürpriz atamalar, çoğu kimseyi endişelendirmişti. Çünkü Fenerbahçe'de 4, Galatasaray'da 7 futbolcu sarı kart sınırında idi ve derbi öncesi bu futbolcuların kart görmemesi gerekiyordu. Ama 6 maçta düdük çalan Vestel Manisa-Fenerbahçe maçının hakemi Bülent Yıldırım'ın maç başına sarı kart ortalaması 6.1, Galatasaray-Ç.Rizespor karşılaşmasını yönetecek olan Tolga Özkalfa'nın (9 maç) ise 4.1 idi. Bülent Yıldırım, topa-rakibe hareketleri doğru değerlendirip az düdük çalarak (21 faul) oyunu güzelleştirdi. 8 gol ve en az iki misli pozisyon izledik. Bu yönetim tarzıyla az kart kullanması gerekiyordu, 3 kartla maçı tamamladı. Ali Sami Yen'e çıkan Tolga Özkalfa da sahada duracağı yeri bilmediği için zaman zaman oyuna müdahale etti, yardımcılarına sırtını döndü ve topa-rakibe hareketleri yanlış değerlendirdi ama "oyunu güzelleştirme" gayreti ile olumlu puan aldı. Az düdük çaldı ( 18 faul), yerinde ikazlarla sertliğe prim vermedi ve maçı tek sarı kartla tamamladı. O kart da Hakan Şükür'ün amatörce bir davranışı için kural gereği geldi. Golden sonra hakemden izinsiz olarak tribüne çıktı, yine izinsiz olarak sahaya döndü.


Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi