T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 24 NİSAN 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Arınç: İHL'li de milletin öğrencisi

Arınç, Öğrenci Meclisleri Projesi kapsamında İHL'li bir öğrencinin temsilci seçilerek Meclis kürsüsüne çıkarılmasını eleştirenlere sert çıktı: Kendi ilinden öğrenci meclisi başkanı seçilerek bileğinin hakkıyla buraya gelen bir insana 'sen hangi okulda okuyorsun bakalım? Hadi git' dememizi bekliyorsunuz. TBMM bunu söyler mi?"

Erzurum İmam Hatip Lisesi öğrencisi İbrahim Seyhan, 23 Nisan günü Meclis kürsüsünü çıkarak konuşma yapmış ve meslek liselilere uygulanan katsayı adaletsizliğini dile getirmişti.
TBMM Başkanlık Divanı toplantısından sonra bir gazeteci, Arınç'a Öğrenci Meclisi toplantısının yapıldığı TBMM Genel Kurulu'nda, imam-hatip lisesi öğrencisinin yaptığı konuşmada "bir öğrenciden beklenmeyen siyasi mesajlar vermesi" ve 21 yaşında birinin 23 Nisan törenlerinde görev almasına ilişkin haber ve eleştirileri nasıl değerlendirdiğini sordu.

Arınç, gazetecinin sorusunu cevaplarken, Türkiye Öğrenci Meclisleri Projesi'nin TBMM ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 3 yıldır yürütülen başarılı bir proje olduğunu hatırlattı. Projenin, Türkiye'de hiçbir kurumun alamadığı bir başarıya imza attığını ifade ederek, şunları söyledi:

"BM Dünya 2. Parlamento Başkanları Konferansı'nda 'Dünya Demokrasilerine Örnek Proje' olarak gösterildi ve raporda yer aldı. Burada bütün amacımız, demokrasi bilincinin, milli iradenin seçme ve seçilme hakkının daha küçük yaşlarda öğrencilerimizin zihinlerine nakşedilmesidir. Bu o kadar faydalı bir proje oldu ki biz bütün okullarda yapılan seçimlere katılma imkanı bulduk. Adaylar ortaya çıktı, projelerini anlattı, propaganda yaptı, sandık kurulları oluştu, o verme işlemi tamamlandı, itirazlar sonuçlandırıldı. Aynen bir genel seçim gibi 13 milyon öğrencinin oy kullandığı bir demokrasi projesini hayata geçirdik. Bu alkışlanması gereken bir projedir. Türkiye'de çıkmazsa BM'de çıkar. Ama gönlümüz isterdi ki Türkiye'nin projesini Türkiye'dekiler alkışlasın. Anlı şanlı televizyon kanallarımız bunları ön plana çıkarsın. Çocuklarımızın daha küçük yaşlarda demokrasiyi nasıl özümsediklerini keşke medyamızda biraz takip edebilseydi."

ÖĞRENCİLER SEÇİYOR

Bülent Arınç, 81 ilde bütün okulların kendi öğrenci meclisi başkanlarını seçtiklerini, o meclislerin bir araya gelerek o ilin öğrenci meclisi başkanını seçtiğini, 81 ilin öğrenci meclisi başkanın da Ankara'ya geldiklerini hatırlatarak, "23 Nisan'dan bir gün önce Genel Kurul toplantısı yapılıyor. Onlar gizli oylama ile kendi başkanlarını ve divanı seçiyorlar" dedi.

Projenin örnek bir demokrasi projesi olduğunu kaydeden Arınç, şöyle devam etti:

"(İmam-hatip lisesi öğrencisi bir çocuk nasıl kürsüye çıkar?) İmam-hatip liseleri tevhidi-i tedrisat kanunu yürürlüğe girdiği günden buyana Türkiye'de eğitim veren okullarımızdır. Bu çocuğu seçerek biz getirmiyoruz. Bu çocuk kendi okulunda başkan oldu, kendi ilinde başkan oldu. Hakkari'deki bir seçime, Erzurum'daki bir seçime TBMM'nin herhalde müdahale ettiğini düşünmüyorsunuz?

Kendi ilinden öğrenci meclisi başkanı seçilerek bileğinin hakkıyla buraya gelen bir insana 'sen hangi okulda okuyorsun bakalım? Filan okulda... Hadi git' dememizi bekliyorsunuz. TBMM bunu söyler mi? Söylemesi gerekir mi? Bu ayıp bir şey mi? Bu iftihar edeceğimiz bir olaydır. Bu öğrenci bizim öğrencimizdir. milletin öğrencisidir. Dolayısıyla gelir ve burada ilini temsil eder."

"ÖĞRENCİNİN YAŞI ENGEL DEĞİL"

TBMM Başkanı Arınç, başkan seçilen çocuğun yaşının 21 olduğu yönündeki eleştirileri cevaplarken de şöyle konuştu: "Ben onun yaşına bakmıyorum. Ben onun öğrenci olup olmadığına bakıyorum. Kendi okulunda hala öğrenci olan bir çocuğun yaşından dolayı sorgulanmasını ilk defa görüyorum. Yaşından dolayı öğrenciliğine bir engel olsaydı herhalde Milli Eğitim bu çocuğu buraya getirmezdi. Ne var bunda?

Kürsüye çıkmış 'biz haklarımızı sonuna kadar alacağız' demiş. Siz o kürsünün hür olduğunu bilmiyor musunuz? Milletvekilleri o kürsüden ne söylerse söylesin Anayasa'nın 83. maddesi gereğince mutlak dokunulmazlık hakkına sahip olduğunu bilmiyor musunuz? Bilin o zaman. O kürsüde kim konuşuyorsa fikirlerini demokratik ve özgür bir biçimde ifade edecektir. Sizin ona müdahale etme hakkınız yok."

  • ANKARA (A.A)


    Kapusuz: Arınç'ın konuşmasını saygıyla karşılıyorum
    Topuz: Arınç'ın, 'Bülendinecad' olma arzusu var

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi