T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 25 NİSAN 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Misyonerler, Türkiye'de faaliyetlerini yoğunlaştırdı

Türkiye'de Yehova Şahitleri, Bahailik, Protestan, Katolik, Ortodoks, Süryanilik alanında misyonerlik faaliyetleri hızla devam ediyor. Hristiyanlığı yayma amacıyla görülen misyonerlik faaliyetlerine özellikle İstanbul'da sıklıkla rastlanıyor.

Misyonerler, İstanbul'un en işlek yerlerinden biri olan Taksim Meydanı'nda da İncil dağıtıyor.
Türkiye'de Yehova Şahitleri, Bahailik, Protestan, Katolik, Ortodoks, Süryanilik inanışlarıyla ilgili misyonerlik faaliyetleri hızla devam ediyor. Hristiyanlığı yayma amacıyla görülen misyonerlik faaliyetleri özellikle İstanbul'da sürüyor.

İstanbul'da halen kentte kökleri bin beşyüz yıl öncesine uzanan Hristiyan vatandaşların yararlandığı 126 kilise, başta bu cemaatlere mensup vatandaşlara seslenen 4 dergi, 1 kafe, 36 dernek, 7 gazete, 12 internet sitesi, 1 müze, 1 otel, 6 radyo, 6 şirket, 44 vakıf ve 2 yayınevi bulunuyor.

Gelir seviyesi yüksek semtlerde sinema, tiyatro, kafe ve benzer eğlence merkezlerinde misyonerlik faaliyetleri kapsamında film gösterileri yapılıyor. İki yayınevi eliyle yurt genelinde Hristiyanlık dinini tanıtıcı ve övücü kitap, kaset, broşür, CD, VCD dağıtımı yapılıyor.

YEHOVA'NIN ŞAHİTLERİ İLK SIRADA

Yehova Şahidi Arto Zagikyan, ANKA'ya yaptığı açıklamada, dünyada 235 ülke ve adada, 6.5 milyon Yehova Şahidi bulunduğunu belirterek, Türkiye'de ise sayılarının 2 binin üstünde olduğunu söyledi. Zagikyan, Yehova Şahitleri'nin yolsuzluklara, kaçakçılığa ve siyasete karışmadığını anlatırken, sadece tanrısal konularla ilgilendiklerini kaydetti.

Zagikyan, Yehova'nın Şahitlerinin Mukaddes Kitabın Tanrı sözü;, Tevrat, Zebur ve İncil'den oluşan Mukaddes Kitabın 66 kitabının da Tanrı tarafından ilham edilmiş ve tarihsel bakımdan doğru olduğuna inandıklarını anlattı. Zagityan, İstanbul'da çeşitli yerlerde ibadet salonlarının bulunduğunu belirterek, dağıttıkları dergiler ve broşürlerle kendilerini diğer inançtaki kişilere anlatmayı amaçladıklarını söyledi.

ATO RAPORUNDA MİSYONERLİK

Ankara Ticaret Odası (ATO)'nun geçtiğimiz yıllarda yayınladığı "Misyonerlik Raporu", Türkiye'nin misyonerlik faaliyetlerinin hedefi haline geldiğini ortaya koymuştu. Raporda, başlangıçta Hristiyanlığı yayma amaçlı görülen misyonerlik faaliyetleri etnik ve dini ayrımcılığı körükleyerek devletin üniter yapısını hedef aldığı iddia ediliyor.

Misyonerlik faaliyetlerinin Güney Kore, ABD, İngiltere, Yeni Zelanda, Avusturya, Almanya, İsveç ve Romanya uyruklu mesih inananları denen kişiler tarafından yürütüldüğü ve Adana, Edirne, İstanbul, Ankara, İzmir, Trabzon, Antalya, Hatay, Bursa ve Samsun gibi illerden yönlendirildiği belirtildi.

Türkiye'de Hristiyan cemaatinin sayısının 50-55 bin olarak tahmin edildiğine dikkat çekilen raporda, misyonerlik faaliyetleri kapsamında 300'den fazla kilise, çok sayıda kitabevi, 1 kütüphane, 6 dergi, onlarca vakıf, yayınevleri, 5 radyo, çok sayıda manastır, 2 kafe, 1 acente, 1 mahfil, 7 şirket, 1 otel, 1 tercüme bürosu, 7 gazete, 1 tarihi eser, 2 müze, 4 harabe, 1 kale, ve onlarca dernek bulunduğu kaydedildi.

Sadece 2003 yılında 190 misyonerlik faaliyetinin tespit edildiği, bunun 27'sinin Bahailik faaliyetine yönelik olduğuna işaret edilen raporda, Bahailik faaliyetlerinin Sivas ve Erzincan'da; Hristiyan misyonerlik faaliyetlerinin ise Nevşehir, Adıyaman, Adana, Bursa, Diyarbakır ve Mersin'de yoğunlaştığı ifade edildi.

Raporda, Türkiye'de Yehova Şahitleri, Bahailik, Protestan, Katolik, Ortodoks, Süryanilik "Misyonerlik Faaliyetleri" adı altında çeşitli unsurun bulunduğu dile getirildi. Raporda, misyonerlik faaliyetlerine ilişkin verilen bilgiler şöyle:

İŞTE FAAL GRUPLAR

"Yehova Şahitleri: Merkezi New York'ta bulunuyor. Sözlü propagandasını gezici vaizlerle sürdürüyor. Taraftarları evleri kapı kapı dolaşarak kitap, dergi, broşür dağıtıyor, seminer, toplantılar düzenliyor. Ülkemizde merkezi İstanbul olmak üzere Ankara, İzmir, Eskişehir, Antalya,Hatay, Aydın, Kuşadası ve Mersin illerinde ibadet salonları bulunuyor. 1974 yılında İstanbul'da kurulan 'Mukaddes Kitap Kursları Derneği' vasıtasıyla faaliyetlerini sürdürüyor.

Bahailik Faaliyetleri: Faaliyetleri Sivas, Erzincan, Hatay, Adana, Gaziantep, Şanlı Urfa-Birecik, Mersin, Edirne ve İstanbul illerinde yoğunlaşıyor.

Protestan Misyonerlik Faaliyetleri: Merkezi Almanya/Schormdorf'ta bulunuyor. Ankara'da kurdukları Türkiye Protestan Kiliseleri Birliği dışında 2000 yılında 19 adet Protestan kilisesi açıldığı bildiriliyor.

Katolik Misyonerlik Faaliyetleri: Vatikan tarafından yönlendiriliyor.

Ortodoks Misyonerlik Faaliyetler: 1980'li yıllardan itibaren Doğu Karadeniz Bölgesi'nde suni bir Ortodoks ayrımcılığı yaratma çabası içerisindeler.

Süryanilik Faaliyetleri: Süryanilik faaliyetleri Mardin merkezli olarak yürütülüyor. Kendi kültür gelenek ve göreneklerini yaşatma ve geliştirme hakkı tanınması yönünde faaliyette bulunuluyor.

YEHOVA ŞAHİTLERİ ANKARA'DA ÇOĞUNLUKLA

Ankara'da özellikle Protestan topluluğu ve Yehova Şahitleri'nin faaliyetleri yoğunluk kazandığına dikkat çekilen rapora göre, Protestan topluluğunun misyonerlik faaliyetlerini Kurtuluş Kilisesi'ne bağlı Protestan Kiliseleri yürütüyor. Kurtuluş Kilisesi'ne bağlı 10 kilise bulunuyor.

Rapora göre, grup, Ankara'da cemaat adı altında bir oluşumla faaliyet yürütüyor, kendilerine yakın olan vatandaşlara kitap ve broşür dağıtmak suretiyle misyonerlik faaliyetinde bulunuyor.

  • İSTANBUL (ANKA)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi