T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 25 NİSAN 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Kerkük'te gerginlik: Yüzlerce silahlı Şii şehirde

Irak'ın en kritik noktalarından Kerkük'te tansiyon yükseliyor. Kürtler ve Türkmenler arasındaki iktidar mücadelesine şimdi de Şiiler ortak oldu. Bölgeden, yüzlerce silahlı Şii'nin Kerkük'e kaydırıldığı haberleri geliyor.

(ARŞİV)
Irak'ın en kritik noktalarından Kerkük'te tansiyon yükseliyor. Kürtler ve Türkmenler arasındaki iktidar mücadelesine şimdi de Şiiler ortak oldu. Bölgeden, yüzlerce silahlı Şii'nin Kerkük'e kaydırıldığı yönünde haberler geliyor.

Kerkük'te gözler 2007 yılında yapılması planlanan ve Kerkük'te egemenliğin Türkmenlere mi yoksa Kürtlere mi geçeceğini belirleyecek referanduma çevrilmişken bölgede sıcak gelişmeler yaşanmaya başladı.

Washington Post gazetesinin haberine göre Şiiler şu ana kadar yaklaşık 250 silahlı Şii milisi Kerkük'e soktu. Silahlı Şiilerin, Iraklı direnişçi Mukteda el Sadr'a bağlı Mehdi Ordusu'nun adamları olduğu öğrenildi.

Irak'taki en büyük Şii siyasi oluşumun silahlı kanadı olarak görülen Bedr Örgütü'nün de bölgede çok sayıda ofis açtığı bildirildi.

ABD ORDUSU: "KAYGI DUYUYORUZ"

Amerikan ordusu, "Irak'taki en ölümcül tehdit" olarak gösterdikleri silahlı Şii grupların Kerkük'e gelmeye başlamasından kaygı duyduklarını açıkladı.

Kerkük'te bulunan Amerikan ordusundan Albay David Gray, "Durum bizi bir hayli endişelendiriyor. Gelişmeleri yakından izliyoruz. Şu ana kadar (Şiiler) herhangi bir şiddet olayına karışmadı ancak durum tansiyonun yükselmesine neden oluyor ve kesinlikle bir girdaba sürüklüyor" diye konuştu.

KÜRTLER: "GEREKİRSE SİLAHA SARILIRIZ"

Silahlı Şii grupların Kerkük'e girmesinden en çok rahatsızlık duyan grup olan Kürtler de, şehrin kontrolünü sağlamak için gerekirse silaha sarılabilecekleri mesajını verdi.

Birkaç yüz Şiinin Kerkük'teki Irak ordusuna bağlı olan ve Kerkük dışında kontrol edilmeyen silahlı Kürtlere karşı bir güç olamayacağı bildiriliyor. Ancak Sadr'ın Kerkük temsilcisi Abdül Kerim Halife'nin geçtiğimiz hafta Kerkük'te ABD askerleri ile biraraya geldiği ve daha fazla silahlı Şii'nin yolda olduğunu söylediği öğrenildi.

Halife'nin ayrıca ABD'li yetkilileri, şehrin içinde sıcak bir çatışma halinde silah altına alınabilecek 7 ila 10 bin arasında Şii olduğunu belirttiği ifade edildi.

"KERKÜK'TE DÜŞMAN KOALİSYON DEĞİL KÜRT GÜÇLERİ"

ABD Büyükelçiliği Kerkük bürosunda görev yapan Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Thomas Wise, "(Halife'nin) mesajı son derece açıktı. Buradaki politikalarının diğer yerlerden farklı olduğunu ve koalisyon güçlerine saldırmayacaklarını çünkü buradaki düşmanlarının Kürtler olduğunu söyledi" dedi.

"TERÖRİST OLARAK KABUL EDİLECEKLER"

Kürdistan Yurtseverler Birliği üyesi de olan Kürt polis yetkilisi Yadgar Abdullah ise, "Kerkük'te silahlı Şiiler'in sayısının artmasından korkuyoruz" diye konuştu. Abdullah, Şiiler'in gelişinin ardından bazı esrarengiz kaçırma olayları yaşandığını belirtti.

Abdullah ayrıca, "Irak Hükümeti'ne karşı duran, silah taşıyan ve güvenliği tehdit eden herkesle mücadele ediyoruz. Bu tür kişiler terörist olarak kabul edilecektir ve gerekirse çatışmaya girilerek, silahsızlandırılmalıdır" dedi.

Kerkük'te yaşanan bu gelişmeler, iç savaşın eşiğinde bulunan ülke ile ilgili kaygıların artmasına neden oluyor.

  • KERKÜK (ANKA)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi